Markus Holst 04 november 2009
Tempo betyder samma sak som fart eller hastighet. Vilket tempo man rider i, betyder alltså hur fort man rider. Svårare än så är det egentligen inte, men folk vill ju gärna krångla till detta, på samma sätt som ryttare och ridlärare gärna krånglar till alla saker.
Att rida en tempoväxling betyder således att byta hastighet. Oftare behöver man inte göra det svårare än så, men på dressyrbanan brukar man ha lite fler krav. För att förstå dessa måste vi lägga till ett begrepp: Takt.
Takt betyder gott och gott hur många steg hästen tar per, tja, minut eller sekund eller något. Du har säkert hört att man skall bibehålla takten när man växlar tempo, dvs hästen skall ta lika många steg per minut/sekund i det nya tempot som i det gamla.
Om man är hoppryttare, distansryttare, fälttävlinasryttare eller promenadryttare behöver man inte bry sig om så komplicerade saker. Då kan man tala om för hästen hur fort man skall rida, och sedan låta hästen sköta steglängd och takt bäst den vill.
Ändå finns det en anledning att hålla ordning på takten och inte bara bry sig om hur fort det går utan även hur många steg hästen tar. Det har betydelse när vi vill gymnastisera hästen.
Tänk för enkelhetens skull att hästen går med ganska korta steg, och tar ett steg per sekund. Nu kan vi öka tempot på två sätt. Antingen låter vi hästen ta lika korta steg, men vi ber honom att ta dem oftare. Då går den ju fortare. men vi kan också be hästen fortsätta att ta ett steg per sekund, men ta längre steg. Då går det ju också fortare; vi rider i ett högre tempo. För att ta längre steg måste ju hästen sträcka mer på sina ben, och därmed sträcka mer på sina muskler. Således kan vi gymnastisera hästen, stretcha den, om vi kan öka tempot utan att öka takten.
Tyvärr är detta en sak som man gärna försöker att lära elever på ridskolan för tidigt. Det är rätt svårt att få en ridskolehäst att länga på stegen, och det finns ingen självklar hjälp för att få den att länga på stegen. Vi kan rätt enkelt tala om för hästen hur fort den skall gå, men steglängden kan vi egentligen bara påverka genom att tala om hur ofta hästen skall ta sina steg. Där handlar det om att själv kunna hålla takten i sin egen kropp, och ge hjälperna i den takt man vill att hästen skall röra sina ben.
Tyvärr vet jag inget enklare sätt att förklara det. Felet man ofta gör är att man "skumpar med" i hästens takt, istället för att själv försöka ha den takt man vill att hästen skall ha. Detta kan man dock göra ganska enkelt när man rider lätt. Om man försöker att rida lätt lite långsammare än hästen rör sig, märken man strax att hästen anpassar sig och rör sina ben långsammare. Rider man lätt, är således knepet för en bra travökning att rida lätt långsamt samtidigt som man ger hästen plats att ta längre steg. Och så får man ju heja på den lite, också.
Ett annat fel man ofta gör, såväl som ryttare som instruktör, är att man tror att ryttaren skall kunna åstadkomma det omöjliga och länga stegen på den mest ogymnastiske häst.
såvida du inte tränar för medelsvår dressyr, kan du gott nöja dig med att kontrollera tempot och låta hästen själv avgöra hur många och långa steg den skall ta.
[ Svara ]