Ridsportbutiken : Tömkörningstömmar skall vara delade!

«Föregående - Nästa»
10 mars 2011

Mina tömkörningstömmar är 550cm långa, och har krok i bara ena ändan.

Det är gammal säkerhetsvisdom att så länge man står på marken skall man ha två separata tömmar. Risken finns ju alltid att man tappar en häst som springer iväg, och att då ha en ögla bakom hästen som kan fastna i stubbar och liknande, är inget bra. Om du har två tömmar och det blir en situation, kan du släppa den ena och longera din häst istället. En töm brukar man alltid kunna hålla hästen i, två är värre.

En töm skall även vara så lång att du inte behöver gå inom hästens spark-utrymme. Visst ser det snyggt ut när man kan gå nära sin häst. Det är även härligt att arbeta hästarn på det viset, men att vara tvungen att vara inom sparkavstånd från bakhovarna, är en helt annan sak.

Det kräver lite övning att hålla reda på tömmarna. Jag brukar linda upp dem bredvid varandra så som man lindar upp en longerlina och ha dem i vänster hand.

Hälsningar,
Markus Holst

[ Till Ridsportbutiken/Tömkörnings-tömmar ]

11 mars 2011

Det är så kul med dig för du får en/ mig alltid att tänka efter/fundera ut vad som är logiskt! Ngt jag uppskattat när jag suttit med som fotfolk ett par gånger på dina kurser. 

Ungefär det du säger har jag blivit inpräntad sedan liten av min kloka morfar, just att använd 2 tömmar av säkerhetsskäl! Det har jag således också gjort, fast jag har haft textiltömmar. Än så länge har det gått bra. 

Men fick nu tipset att när jag ska sätta igång och börja tömköra mina unghästar borde jag skaffa en hel töm i skinn...att det skulle vara lättare att hålla i... Att det är bättre att ha skinntömmar än textil håller jag med om, men när jag läst det du skriver så tänkte jag att vad tusan ska jag frångå det jag lärt mig och tror på bara för att en människa som haft fler unghästar än jag rekomenderat mig att skaffa en hel töm! Hon behöver ju faktiskt inte ha rätt bara för att hon råkat ha en och annan häst mer....

Tack för dagens insikt! Ska bli kul att rida för dig när mina häst-tjejer blivit tillräckligt gamla.

Hälsningar Magdalena

[ Svara ]

Markus 13 mars 2011

Om du med textiltömmar menar longerlinor förstår jag att lädertömmar anses enklare att hålla i. Longerlinor är oftast 25mm breda och rätt tjocka. Det blir ett rejält paket att hålla i  handen, och har man då två linor blir det ju än värre.

Mina lädertömmar är bara 16mm breda varför två tömmar blir ett ganska lagom paket.

[ Svara ]