Tävling : Tramsregler i TR

-
4 januari 2018

Jag har ägnat flera timmar åt att bläddra i TR för att få en uppfattning om de aktuella reglerna. Mycket har ändrats sedan mina aktiva år. Främst har jag tittat på utrustningen. Även om mycket har ändrats och förbättrats under de 20 åren jag har varit borta, så finns det fortfarande en massa tramsregler som jag inte förstår orsaken till.

Mycket positivt är att reglerna runt ryttarna kläder har luckrats upp. Numera behöver man inte ha slips och har man slips får man förtroende att själv välja färg på den. Så var det inte förr. Bravo, förbundet!

Numera är det tillåtet med ”skraj-rem” i sadeln, och även att rida med förbygel. Det sista tycker jag är kul. Det kommer jag att göra. Halsrem är emellertid fortfarande förbjudet.

Hur kan två saker att hålla fast sig i vara tillåtna medan den tredje är förbjuden? Sådant är trams.

I hoppning är reglerna om huvudlag mycket enkelt uttryckt:

Under framridnings- och tävlingsmomentet får hästen ridas med det huvudlag som ryttaren föredrar under förutsättning att ryttaren har kontroll på sin häst.

Enkelt och bra: Kan du hantera din häst utan att denna får obehag rider du med rätt grej. Så enkelt och tydligt kan ju inte dressyr-reglementet vara:

Träns består av huvudlag med bett och tyglar samt nosgrimma. Huvudlaget är sammansatt av nackstycke, sidostycken, käkrem och pannrem. Huvudlag och nosgrimma får vara gjorda av läder eller plast, som inte får såra eller skada hästen. Mjuk fodring får användas på nackstycke och nosgrimma.

Detta var bara första stycket. Det finns ytterligare femton (15) stycken om hur huvudlag och bett skall se ut.

I dressyr behöver man enligt TR inte heller kunna ha kontroll på sin häst med huvudlaget. I alla fall står det inget sådant.

Jag läser i dressyr-reglementet att sadeln måste vara av engelsk typ. Det är till och med en bild på en godkänd sadel, så man inte skall missta sig. Denna regel förstår jag inte heller. Varför inte uppmana ryttare att rida i den sadel som fungerar bäst för dem? Vad skulle hända för hemskheter om någon red dressyrtävling i western-sadel eller barock-sadel? Skulle det leda till minskat ridkunnande? Skulle fler hästar få kvarka?

Sanningen är att det enda som skulle hända är att några skulle rida i westernsadel eller barocksadel istället. Inget mer. De som skulle välja annan typ av sadel är få, av samma anledning som Spanska Ridskolan till vardags rider i dressyrsadlar: De är bäst för dressyrridning.

I hopp-reglementet står bara att sadel är obligatoriskt, inget om typ eller utseende. Ändå använder ALLA hoppsadel; inte för att de måste utan för att sådana är bäst för uppgiften. Dressyrryttare ges inte förtroendet att välja mest ändamålsenliga sadel. De tvingas ha en speciell typ.

Tog man bort fjantreglerna och behöll de som är viktiga för att kunna tävla i och bedöma dressyr skulle dressyr-reglementet bli betydligt tunnare. Jag skulle gilla en sådan utveckling.