Mina hästar och jag : Nya utfodringsrutiner

-
23 november 2010

Jag har ju mina hästar på lösdrift och med fri tillgång till ensilage. Det har lett till att framför allt Blixten alltid varit rundare än nödvändigt. För ett par år sedan ändrade jag därför rutinerna så hästarna bara hade ensilage på dagen. Jag satte en grind i hagen mellan ligghallen och ensilaget, som jag stängde på kvällen och öppnade på morgonen.

Förra året hade jag tur att få tag på ensilage som inte var gott. Därför åt alla hästar lagom mycket och höll sig också lagom tjocka. Då behövde jag inte stänga grinden. Balen räckte länge ändå och det blev en billig vinter.

I år är problemet det omvända. Ensilaget är tydligen både närignsrikt och gott, så inte bara Blixten utan även Robusten och Diamanten har svällt bortom det rimliga. Jag har några veckor funderat hur jag skall lösa detta och hittat många krångliga lösningar men när jag körde snöiga vägar till Skåne i helgen, kom plötsligt lösningen till mig.

Min hage består ju av tre delar som är lätta att gränsa av från varandra. I ena ändan finns hagen med ensilaget i. Sedan kommer hagen med ligghallen i, och i bortre ändan en större gräshage. Jag delar nu min lilla flock i två; en tjock och en smal. Tjockisarna går på dagarna i hagen utan ensilage, medan smalisarna på dagen har tillgång till ensilage och ligghall. Tjockisarna går i hagen utan ensilage. På kvällen öppnar jag en grind och stänger en annan, så att tjockisarna får tillgång till ligghallen och smalisarna får sova utomhus i ensilagehagen.

Och så får jag fodra tjockisarna på vanligt sätt, med ensilage tre gånger om dagen i lagom portioner. Det är ett system som jag tidigare inte har velat ha eftersom det låser mig här hemma. Men jag är ju hemma mer nu än tidigare, och åker jag bort en dag får väl tjockisarna gå med smalisarna och festa lite extra.

Idag är första dagen med detta system. Blixten har stått och längtat efter sin flock och gnäggat lite ibland. Förvisso har han Robusten med sig, men saknar de andra. Nu skall jag ut och kvällsfodra.

Det skall bli roligt att se hur mycket ensilage detta sparar, och hur snart övervikten försvinner.