Mina hästar och jag : Nya utfodringsrutiner

«Föregående - Nästa»
23 november 2010

Jag har ju mina hästar på lösdrift och med fri tillgång till ensilage. Det har lett till att framför allt Blixten alltid varit rundare än nödvändigt. För ett par år sedan ändrade jag därför rutinerna så hästarna bara hade ensilage på dagen. Jag satte en grind i hagen mellan ligghallen och ensilaget, som jag stängde på kvällen och öppnade på morgonen.

Förra året hade jag tur att få tag på ensilage som inte var gott. Därför åt alla hästar lagom mycket och höll sig också lagom tjocka. Då behövde jag inte stänga grinden. Balen räckte länge ändå och det blev en billig vinter.

I år är problemet det omvända. Ensilaget är tydligen både närignsrikt och gott, så inte bara Blixten utan även Robusten och Diamanten har svällt bortom det rimliga. Jag har några veckor funderat hur jag skall lösa detta och hittat många krångliga lösningar men när jag körde snöiga vägar till Skåne i helgen, kom plötsligt lösningen till mig.

Min hage består ju av tre delar som är lätta att gränsa av från varandra. I ena ändan finns hagen med ensilaget i. Sedan kommer hagen med ligghallen i, och i bortre ändan en större gräshage. Jag delar nu min lilla flock i två; en tjock och en smal. Tjockisarna går på dagarna i hagen utan ensilage, medan smalisarna på dagen har tillgång till ensilage och ligghall. Tjockisarna går i hagen utan ensilage. På kvällen öppnar jag en grind och stänger en annan, så att tjockisarna får tillgång till ligghallen och smalisarna får sova utomhus i ensilagehagen.

Och så får jag fodra tjockisarna på vanligt sätt, med ensilage tre gånger om dagen i lagom portioner. Det är ett system som jag tidigare inte har velat ha eftersom det låser mig här hemma. Men jag är ju hemma mer nu än tidigare, och åker jag bort en dag får väl tjockisarna gå med smalisarna och festa lite extra.

Idag är första dagen med detta system. Blixten har stått och längtat efter sin flock och gnäggat lite ibland. Förvisso har han Robusten med sig, men saknar de andra. Nu skall jag ut och kvällsfodra.

Det skall bli roligt att se hur mycket ensilage detta sparar, och hur snart övervikten försvinner.

Hälsningar,
Markus Holst

Markus 28 november 2010

Utvärderingen av första veckan är väl sådär. Balen räckte fem dagar istället för tidigare sex varför det alltså gått mer ensilage nu än tidigare. troligen har jag fodrat tjockisarna lite mer än jag behöver, och så har smalisarna (som bara är smala relativt tjockisarna) ju kunnat knapra dygnet runt varför de alltså har ätit upp tjockisarnas tidigare ranson också.

Så något får göras. Diamanten får idag flytta ner til tjockis-hagen så bara unghästarna kan äta fritt och så får jag dra in på tjockisransonerna, så får vi se vad det gör för skillnad.

[ Svara ]

28 november 2010

Du kanske ska prova ett hönät som en del verkar köra med och är nöjda... Jag har dock inte sett något i "verkligheten" så jag vågar inte uttala mig om ev. skaderisker med det.

http://caisasshop.ebutiken.nu/storrerektangularthonat-p-94.html?osCsid=509737e7e82957ca4f1bd6317f5dc979

//Lotta

[ Svara ]

Markus 28 november 2010

Jag försöker få tag på ett hönät stort nog att stoppa in en hel rundbal i.

[ Svara ]

28 november 2010

Det fanns sådana på den hemsidan som jag bifogade såg jag... Placerar du balen i din foderhäck borde inte skaderisk vara något problem heller. Lycka till! //Lotta

[ Svara ]

Markus 28 november 2010

Där ser man! Jag trodde jag var först med den idén.

[ Svara ]

Markus 29 november 2010

Idag var det dags för ridning och täckena kom av. Då kunde jag konstatera att de värsta hömagarna var borta, så smaldieten har redan gett visst resultat.

[ Svara ]

1 december 2010

Jag använder hönät både ute och inne eftersom jag också har en smalis och en tjockis, tjockisen har mindre rutor i sitt nät inne. ute delar jag upp höet i flera nät och placerar ut i hagen så de får röra sig mellan matställena. Eftersom tjockisen är mindre hänger jag näten lite högt så att hon får jobba mer för sin mat. Har inte haft några problem med skador på hästarna däremot har det gått åt ett par nät men det var i början innan de lärde sig hur de skulle hantera dem.
/Anna-Lena

[ Svara ]