Mina hästar och jag : Hem från betet

«Föregående - Nästa»
28 september 2010

Jag funderar varje år hur man vet att det är dags att börja fodra hästarna. Mina hästar går ju ute även på vintern, så jag kan ju inte låta regnet eller de långa nätterna sätta gränsen. När jag tittar i "mina journaler" ser jag att jag de sista åren har börjat fodra hästarna spm senast i mitten av november och vissa år i början av oktober.

Den främsta anledningen är hur jag bedömmer grästillgången. Så länge gräset växer och hästarna ser glada ut kan de lika gärna gå i sommarhagen som här hemma. Förvisso skulle de säkert glatt äta av ensilaget om jag ställde ut en bal till dem, men det beror ju mer på lathet än på nödvändgihet.

Varje höst funderar jag på om jag försenar växtstarten till våren om jag låter hästarna beta för länge. Varje höst är jag lika velig när det är dags att ta hem dem.

Det ruggiga vädret de sista veckorna har fått mig att ta hem dem nu. Jag minns inte när jags enast började fodra i september. Men nu när jag tagit hem dem tittar jag ju på dem och ser hur tjocka och fina de ser ut. Nästa för tjocka och fina.

Samtidigt ser jag att de har tuggat i sig brännässlorna vilket nog tyder på att de goda friska gräset är slut. Och så är det ju ganska mossigt och blöt i hagen nu. Men så önskar jag ju att de kunde tgga i sig allt björksly också.

Men så är det ju enklare att ha dem hemma, om man räknar bort mockningen...

Samma beslutsångest varje höst.

Hur resonerar ni om detta? När tar ni hem era hästar?

Hälsningar,
Markus Holst

Jenny 28 september 2010

Farbror T och hans lika gamla kompis har redan fått kraftfoder ett tag nu, från och till, mest från om du frågar honom. Det märks liksom på dem att det är EXTRA gott att få i sig de där få havrekornen och mineralerna. Eftersom Valla går i samma hage så får hon också kraftfoder, hon skulle DÖ om hon fick gå utan!
Vad gäller att försena gräsväxten året där på, så har jag aldrig funderat i de banorna och jag tror inte att det är något problem, jag har aldrig märkt att det skulle vara ett problem om de inte börjar äta upp rötterna på gräset, då tar det några veckor längre för gräset att komma upp.

Äta björksly? Inte om jag inte kapar ner det först, just björk verkar stå väldigt långt ned på listan av vad som är möjligt att äta!

Hö börjar jag ge när gräset börjar se redigt tråkigt ut eller tar slut, det sistnämnda uppstår senare och senare. Inte bara på grund av det minskande hästantalet utanför också för att det har varit varmt och fint väder längre in på hösten de senaste åren. Men jag tror inte det är så mycket näring i det nu, men det är ju inte en sak man behöver ora sig för mycket över när man har ponnyer.

I år har jag fått ha två kriterier för hur jag gör:
1. För lite gräs, eller för mycket. Desto senare på hösten det blir desto mindre bryr jag mig om hästarna blir feta, men fram till augusti/september försöker jag att se till att de inte blir allt för tunnlika. Jag gillar att de är lite runda nu när de har börjat få vinterpäls, när de börja fodras kan jag lätt banta ner dem, ivarjefall några av dem...
2. Att jag inte dränker hästarna! Vi har vattensjuka marker i normala fall, i år är det helt hopplöst! Hästarna har periodvis vadat fram med vatten upp till knäna! Det funkar inte, så då har de fått gå på mindre vattensjuka hagar men också mindre gräsrika hagar.

[ Svara ]