Mina hästar och jag : Hem från betet

-
28 september 2010

Jag funderar varje år hur man vet att det är dags att börja fodra hästarna. Mina hästar går ju ute även på vintern, så jag kan ju inte låta regnet eller de långa nätterna sätta gränsen. När jag tittar i "mina journaler" ser jag att jag de sista åren har börjat fodra hästarna spm senast i mitten av november och vissa år i början av oktober.

Den främsta anledningen är hur jag bedömmer grästillgången. Så länge gräset växer och hästarna ser glada ut kan de lika gärna gå i sommarhagen som här hemma. Förvisso skulle de säkert glatt äta av ensilaget om jag ställde ut en bal till dem, men det beror ju mer på lathet än på nödvändgihet.

Varje höst funderar jag på om jag försenar växtstarten till våren om jag låter hästarna beta för länge. Varje höst är jag lika velig när det är dags att ta hem dem.

Det ruggiga vädret de sista veckorna har fått mig att ta hem dem nu. Jag minns inte när jags enast började fodra i september. Men nu när jag tagit hem dem tittar jag ju på dem och ser hur tjocka och fina de ser ut. Nästa för tjocka och fina.

Samtidigt ser jag att de har tuggat i sig brännässlorna vilket nog tyder på att de goda friska gräset är slut. Och så är det ju ganska mossigt och blöt i hagen nu. Men så önskar jag ju att de kunde tgga i sig allt björksly också.

Men så är det ju enklare att ha dem hemma, om man räknar bort mockningen...

Samma beslutsångest varje höst.

Hur resonerar ni om detta? När tar ni hem era hästar?