Mina hästar och jag : Bättre med nytt bett

-
1 maj 2018
Friendly bit Comfort, Bugattis nya favoritbett

Jag bytte bett på Bugatti idag, för att se om det kunde hjälpa hans mun. Jag bytte från Friendly bit tvådelat med parerstänger till ett tvådelat Friendly bit Comfort.

Det jag ville kolla var om han var mera nöjd med ett böjt bett. Redan Friendly bit med parerstänger är hyfsat böjt, men Friendly bit Comfort är ännu mera böjt. Det är min erfarenhet sedan tidigare att många hästar trivs bättre med böjda tränsbett än med raka.

Resultat blev mycket positivt. Bugatti var tryggare i mun, gick fram och stödde på bettet och – framför allt - gick att styra! Borta var dragigheten i bettet och borta var oviljan att styra. Jag log stort hela ridpasset igenom, ett ridpass som avslutades rätt tidigt eftersom det kändes så bra.

Först blev jag misstänksam när jag tränsade, för han sörplade och pillade något väldigt med bettet. Snart förstod jag att han tyckte det hängde för långt ned. Ändå hade jag kortat sidstyckena eftersom detta bett hade större ringar än det gamla, men jag behövde ha upp det ett hål till så blev han nöjd.

Nu är det svårt att göra helt säkra analyser med ridning. För att veta vad som orsakar en förändring skall man bara ändra en parameter. Ändrar man två vet man ju inte vilken av dem som orsakar det förändrade resultatet. Så beror det på att jag i går med bister min tog igenom den bristande samarbetsvilja jag fann hos honom, var det det nya bettet som orsakade den positiva ridning jag upplevde idag, eller var det att han trivdes bättre idag när det inte blåste så mycket?

Ett sätt att ta reda på vilket är ju att byta tillbaks till det gamla bettet och jämföra. Det kommer jag nog inte bry mig om. Ärligen tror jag att det var det nya bettet eftersom skillnaden idag var så påfallande.

Nu känner jag att jag är där jag vill vara med Bugatti. Nu när det går att styra honom på ridbanan känns det lönt att försöka galoppera honom där. Det har jag hittills inte brytt mig om. Jag känner också att jag nu kan rida ut honom och rida på galoppbanan. Inget av det är kul på häst som inte lyder eller följer bettet. Dessutom känner jag att nu kan jag unna honom ett sommarlov och vara lugn med att han fungerar i ridningen till hösten.

Men innan det blir sommarlov skall vi galoppera på galoppbanan och ropa tjoho.

Husses hjälte