Mina hästar och jag : Kreativ gödselhantering

-
12 mars 2018

Jag började idag att gräva ut ”spånbädden” ut boxarna, alltså det fuktiga spån som legat fastfruset några månader nu. Det är nackdelen med uteboxar: Allt fryser. Mina boxar är dessutom byggda direkt på marken vilket inte alls är en bra lösning för vinter-bruk. De var ju tänka som sommar-boxar för elever men när Ingela flyttade hit och hästantalet ökade blev det att vi använder dem på vintern också.

Det jag emellertid tänkte berätta om idag är något helt annat än mina dåliga boxar, för medan jag höll på att mocka kom jag att tänka på gödselstacken i Orsa i början av 80-talet, när jag arbetade där. Där strödde vi också med spån varför gödseln blev rätt lik den gödsel jag idag mockade ut.

Orsa ponnyklubb hade en nära relation med fritidsförvaltningen på kommunen. Det var därför fritidsförvaltningen som tog hand om gödseln – och använde den att preparera skidspåren med. Så berättades för mig i alla fall, jag såg ju själv aldrig gödseln när den lämnat ridklubben. Några skidspår brydde jag mig inte om på den tiden heller. Det är möjligt att fritidsförvaltningen gjorde något helt annat med gödseln, men de låter rimligt att de preparerade skidspår med den.

Jag vet att Falu Ridklubb hade ett liknande avtal med parkförvaltningen. De strödde med torv. Torven fick de från parkförvaltningen som sedan tog tillbaka gödseln och använde i kommunens rabatter.

Vad kan ni berätta om för kreativa gödsellösningar? Frånsett dessa två stall känner jag bara till att gödseln tas om hand av bönder. Nu vet jag att en del företag använder gödseln som biobränsle, men fyll gärna på med fler spännande exempel