Mina hästar och jag : Kreativ gödselhantering

«Föregående - Nästa»
12 mars 2018

Jag började idag att gräva ut ”spånbädden” ut boxarna, alltså det fuktiga spån som legat fastfruset några månader nu. Det är nackdelen med uteboxar: Allt fryser. Mina boxar är dessutom byggda direkt på marken vilket inte alls är en bra lösning för vinter-bruk. De var ju tänka som sommar-boxar för elever men när Ingela flyttade hit och hästantalet ökade blev det att vi använder dem på vintern också.

Det jag emellertid tänkte berätta om idag är något helt annat än mina dåliga boxar, för medan jag höll på att mocka kom jag att tänka på gödselstacken i Orsa i början av 80-talet, när jag arbetade där. Där strödde vi också med spån varför gödseln blev rätt lik den gödsel jag idag mockade ut.

Orsa ponnyklubb hade en nära relation med fritidsförvaltningen på kommunen. Det var därför fritidsförvaltningen som tog hand om gödseln – och använde den att preparera skidspåren med. Så berättades för mig i alla fall, jag såg ju själv aldrig gödseln när den lämnat ridklubben. Några skidspår brydde jag mig inte om på den tiden heller. Det är möjligt att fritidsförvaltningen gjorde något helt annat med gödseln, men de låter rimligt att de preparerade skidspår med den.

Jag vet att Falu Ridklubb hade ett liknande avtal med parkförvaltningen. De strödde med torv. Torven fick de från parkförvaltningen som sedan tog tillbaka gödseln och använde i kommunens rabatter.

Vad kan ni berätta om för kreativa gödsellösningar? Frånsett dessa två stall känner jag bara till att gödseln tas om hand av bönder. Nu vet jag att en del företag använder gödseln som biobränsle, men fyll gärna på med fler spännande exempel

Hälsningar,
Markus Holst

12 mars 2018

Man kan köpa maskar som äter upp gödselstacken. Då håller man den i schack. :-) 

I ett stall där jag var medryttare så fanns det ingen gödselstack. Istället fick man köra kärran til grannstallet några hundra meter bort. 

//Susanna

[ Svara ]

12 mars 2018

Vi har torv och halm. Mockar direkt i europall med 4 palllragar, stampas ihop så det börjar brinna. Sedan kör vi ner det till lokala trädgårdshandeln som odlar potatis, tomat m m på det.

[ Svara ]

12 mars 2018

På min barndoms ridskola lagrades gödseln (från spånade boxar och spiltor) i en sänka mellan sommarhagarna, i minst ett år. På våren skyfflade vi den brända gödseln i säckar och lastade på släp efter traktorn och gav oss ut i villaområdena och sålde till trädgårdsägare. Det var lättsålt och jag gissar att pengarna gick till klubbens verksamhet. Vi var ett försvarligt antal tonåringar som hjälpte till med detta under ledning av ridhuschefen och vi satt sedan på lasset under vår utflykt till stadens villor. Det hade troligen inte varit ok idag, att ungdomarna åker på lasset. Om man ens hade fått någon tonåring att hjälpa till. Själva lagringen kanske också är otillåten idag, vad vet jag. Kul hade vi i alla fall och jag tror att trädgårdsägarna var nöja!!

[ Svara ]

13 mars 2018

Jobbat i travstall i  ungdomen. Vi eldade upp gödsel. ..Taxen  var alltid svedd i pälsen. ...

[ Svara ]