Markus svarar : Återigen en bettfråga

«Föregående - Nästa»
21 oktober 2009

Hej Marcus!

Du har skrivit en hel del om bett. Bl a föreslår du att man som alternativ till bridong eller kapson kan kombinera stångtygeln med en tygel som går från öglan på stångens mundel.

Kan jag även använda AR-stången som "tränsbett", dvs rida med endast en tygel fästad vid mundelen? Eller, jag vet att det går för det har jag testat och Cessie verkade tycka att det var mycket trevligare än med det tvådelade tränsbettet (som hon står ut med men inte mycket mer). MEN kan det få negativa effekter som jag borde vara medveten om? Får jag funktionen som ett odelat tränsbett?

Det är inte alltid som vi vill rida med stången, t ex vid hoppning eller skogspromenader, så vi vill hitta ett alternativ som hon kan slappna av med samtidigt som vi kan förmå henne att jobba i hyfsat rätt form.

 

/Charlotte

Markus 21 oktober 2009

Paragraf ett i Markus-ridning (som Sayonara så rart kallar det):

Det som fungerar är alltid rätt.

Om du och Cessie är nöjda, finns ingen anledning för några andra att ha åsikter.

Vill du ha ett smidigare men likvärdigt alternativ kan du skaffa dig ett jaktkandar (som visst heter kimblewick-bett numera). Snart (i början av nästa år) kommer sådana i mitt sortiment, med samma trevliga tungfrihet som det är på det akademiska bettet.

[ Svara ]

21 oktober 2009

Jag trodde nog att du skulle svara så, men ville bara vara säker. Jag får alltså samma funktion som ett tränsbett?

Hur blir det smidigare med ett jaktkandar? Är det skänklarnas längd du tänker på?

[ Svara ]

Markus 22 oktober 2009

Jaktkandaret har fördelen att du slipper de onödiga skänklarna, som ju mest bara är i vägen när du inte har någon stångtygel. Jaktkandaret ger även en viss hävstångseffekt eftersom det ju har en kindkedja och man kan sätta tygeln "nedtill".

[ Svara ]