Markus svarar : Lägger ut tungan, tjocklek på bett?

«Föregående - Nästa»
20 januari 2015

Hej!

Tack för en bra sida med mycket intressant information!

Jag har just nu en häst som har väldigt svårt med bett. Han lägger tungan över och ut genom munnen, både inne i stallet och vid ridning. Han verkar väldigt stressad och tuggar överdrivet och saliven droppar rikligt redan innan han kommit ut ur stallet, han drar gärna munnen mot något så fort han får chansen. Hans mun är kollad. Hästen är 15 år och har gått på travet och alltid med tungfelssticka. Jag känner att trycka, hålla ner tungan känns helt fel då alla signaler från honom visar på obehag, tex stress och svårt att svälja. Eftersom det egentligen inte finns någon plats för bett i en hästs mun så har jag nu försökt med tunna bett vilket verkar något bättre och tänkte prova detta ihop med en bettlyftare så han får mindre tryck på tungan istället som med en med tungfelssticka mer tryck. Har provat varianter av bettlöst men detta är inget allternativ som jag tycker fungerar optimalt, speciellt inte när jag rider ut . Ett stort problem när man letar efter bett tycket jag är att det sällan skrivs ut tjocklek på betten. Jag skulle gärna vilja ha ett bett med någon hävstång då han verkar gå bättre på detta, men då ett tunnare som inte tar så stor plats i hans mun. Har idag jaktkandar men det är för tjockt, det är 13 mm. Har provat både med rakt och tungfrihet, novabett, tredelade, tvådelade och raka. Har du några tunna bett med hävstång eller känner till något sådant bett som du kan tipsa om. Har du några andra tips eller idéer kring detta ämne?

Mvh/ Hanna

21 januari 2015

Ett bett med hävstång, typ jaktkandar, fungerar bra på de flesta gamla travare.

Sedan tror jag inte att det är tjockleken på bettet som orsakar hans obehag, utan något annat. En bra sak är nog att försöka få bort trycket från tungan. Du skrev inte hur ditt jaktkandar ser ut i munnen, men om det är ett ledat bett, så viker jud et sig framåt i munnen och trycker på tngan när du sträcker på tygeln. Därför skulle jag prova ett jaktkandar/kimblewickbett med tungfrihet, som gör att trycket på tungan minskar när du sträcker tygeln och bettet vrider sig. Så har jag "räddat" mången travare.

Tänk även på att travara ofta har små munnar och därför behöver små bett. De flesta travare behöver stl. 11,5.

[ Svara ]

21 januari 2015

Tack för svar!

Tanken med ett tunnare bett är väl att desto mindre i munnen ju bättre men det är ju helt klart inte det grundläggande problemet, även om han är lite lugnare med tunnare bett. Jag har provat jaktkandar med hög port, låg port samt ett helt rakt. Det med hög port var rörligt åt sidorna, de andra var inte ledade. Inget har fungerat, tungan över bettet och ut ur munnen, både stillastående i stallet och vid ridning. Men som sagt så har det varit så med alla typer av bett jag har provat. Har idag även provat bettlyftare, inget som var uppskattat. Precis som du skriver har han en liten mun och jag använder 11,5 i bettstorlek. Men det finns ju mycket reflexer och nerver i munnen och något är det ju som blir triggat. Kanske får jag ge upp bett helt enkelt, det ju ändå hästens välmående som kommer först. 

[ Svara ]

Markus 21 januari 2015

Det som triggas sitter nog inte i munnen utan i hjärnan. Han har någon typ av dålig erfarenhet av bettet, vilket många travare har, och det är detta du ser.

[ Svara ]

22 januari 2015

Tack för svar!

Antar att detta kan vara svårt /omöjligt att komma tillrätta med om det är djupt inrotat. Finns det något bettlöst alternativ som ger lite hävstångseffekt men samtidigt går att ställa bra med. Hackamore känns inte som man får någon bra kontakt med, har även provat hackamore med dubbla tyglar men tycker man tappar den fina kontakten som man har med ett bett. Har funderat på rephackamore med tyglar som sitter under hakan men även då sätta tyglar på var sida om nosryggen. Då kan hackamoretygeln under hakan användas mest att be med vid behov, sätta fast den lite löst i sadeln kanske, och främst använda tyglarna på nosryggen. Har ingen större erfarenhet av att rida med repgrimma/rephackamore så jag får ju isåfall börja från marken och lära in signalerna. Någon som har någon kommentar om detta eller tips på något annat bettlöst som ger en bra kontakt och även känns säkert att rida ut med.

[ Svara ]

Markus 22 januari 2015

De flesta hackamore blir liksom sladdriga att rida med. De olika cross under-alternativ som finns är bra att styra och stanna med, ven omöjliga att böja med. Mina favoriter är mitt halvhackamore, eller ett bra sidepull.

[ Svara ]

24 januari 2015

Tack för tips!

Jag har läst en del om S-hackamore på engelska sidor och det är väl detsamma som halvhackamore, många verkar mycket nöjda med dessa! Det ser ju helt klart ut som de ligger stabilare intill än ett vanligt hackamore, så det blir ett inköp av ett sådant! Har ett LG- bridle som jag också tänkte prova men jag tror inte man kan få lika mycket kontroll med ett sådant om det väl skulle behövas, tex vid uteritter, traffik osv.

[ Svara ]