Markus svarar : Basjkir som inte vill bli in fångad

«Föregående - Nästa»
28 oktober 2013

Hallå Markus

Är sedan i våras medryttare på två goa Basjkirer, den ene runt 20 år och den nadra runt 10. Bägge jätterara, lågt utbildade, skogsluffare. De ägs av en familj som har stallet på gården och går under vintern "ensamma" i sin hage, medan de under sommaren går med ca 5 andra hästar i en sommarhage. Den yngre har tydligen alltid varit lite "knepig" att fånga in i hagen, men tricket har varit att ta med den äldre och börja gå, för då kommer han alltid, eftersom han absolut inte kan tänka sig att vara ensaam kvar. I sommarhagen är det dock en helt annan sak, dels för att den är mycket större och därmed mycket större plats att srpinga undan på och dels då det nästan alltid finns andra hästar kvar att "hänga" med, så oavsett om man tar hans kompis och går, så krånglar han och kutar undan. Han springer dock aldrig långt, utan går undan en bit, stannar, går undan och liksom retas .. jag har fått förmig att han helt enkelt är uttråkad, då de inte får gå så mycket med ryttare som de kanske borde och därmed helt enkelt tar chansen att ha lite kul när kärringen=jag kommer (skulle förmodligen jag också ha gjort om jag var i hans "kläder"). problemet är ju att det ibland kan ta en 1/2 timme att få in honom och därpå kan han också få släng av vad jag nu kommit att täka på som sadeltvång, något han inte alls visade något av när jag började i våras. Nu kan han helt plötsligt bli skogstokig när man lägger på sadeln eller när man tar ner sadelgjorden (rusa iväg och kasta av sadeln etc), men dettta kan även ske när man sadlar av .... ägarna och de andra medryttarna har ingen aning om vad som kan ha hänt för att få honom att reagera så här helt plötsligt...

I torsdags tod det oss 40 min att få honom att falla till föga och komma med och bli sadlad .. det brukar fungera om man får tag i manen på honom - då sliter han sig inte utan accepterar att man tar på grimman och kommer sedan lugnt med - han är absolut ingen elak häst - känns som att han när man väl fattat tag i manen, ger sig och låter en leda honom, men problemet kan vara att komma så långt, då han är mästare på att glida undan i sista sekunden, när man just tänkt sig ta tag i honom....

Man vet dock aldrig hur han ska göra, för ett par gånger när jag har kommit helt ensam (varit först i hagen), så har han kommit springande och "välkomnat" mig och absolut inte visat någratecken på att inte vilja följa med.

Några tankar, tips på vad som kan vara fel och vad jag kan göra för att hjälpa killen och mig själv

tack

Maria

 

Jenny 29 oktober 2013

Orsaker till detta beteende kan vara så många. Att du tänker att han har tråkigt är en väldigt klok slutsats. Men om den är rätt är förstås svår att svara på.

Mitt trix för att fånga svårfångade hästar är att så länge han väljer att inte ha huvudet mot dig driva honom framåt. Det behöver inte gå snabbt, snarare bättre om det går i skritt eller långsam trav och under inga omständigheter får han stanna och äta, gör han det kan du driva på honom extra hårt. Nu är det många som tycker det är svårt i stora hagar, men det brukar funka ändå om man håller sig allert och i värsta fall tar med lite smågrus att kasta efter om de börjar äta.

Har du testat att muta honom? Vad händer om du tar med en hink med lite havre i? Reaktionen på detta kan säga rätt mycket! När du går fram mot honom, sikta mot där sadeln brukar ligga och inte mot huvudet.

Angående sadeltvång så kolla upp sadeln i synnerhet om den har åkt i backen några gånger. Är det så att han har stått länge och du plötsligt har börjat rida honom en hel del så ändrar sig kroppen och kanske sadeln inte passar längre. Kan du rida honom barbacka ett tag?

[ Svara ]

Markus 29 oktober 2013

Jag håller med Jenny, men mitt huvudsakliga svar är att jag inte har en aning.

De sista 10 åren har jag haft två hästar som varit svåra att fånga i hagen, och båda två har haft en osäker attityd gentemot människor. Jag gör det ju enkelt för mig genom att ha hagen hängande ihop med ligghallen. När det är dags att rida lägger jag lite havre i krubborna och låter hästarna stå och äta medan jag sätter på grimmorna. detta har fört med sig den positiva effekten att när jag går in i lighhallen, kommer hästarna glada och förväntansfulla.

På sommarbetet kan det vara bökigare, men där har jag turen att jag bara behöver gå längs våran infart, inte ute i trafiken, för att komma till lighallen. Så jag lägger havre i krubborna, sätter grimma på ledarhästen och knallar hem. de andra lommar snällt med, förvissade om havren de snart får. Väl på logen kan jag få på grimman och binda dem medan de mumsar.

Dock har jag även haft hästar som inte fullt ut låter sig mutas med havre, och då är det svårare. Det håller jag med om. Ditt problem att bara hämta hem den svåra hästen från betet har jag aldrig behövt ta ställning till.

[ Svara ]