Markus svarar : Jag behöver hjälp med bett!

«Föregående - Nästa»
29 mars 2013
Hej.
Jag har problem med bett. Min häst är en pigg och busig herre men väldigt känslig. Han är jätte mjuk och känslig i munnen, det vill jag gärna ha kvar, men när vi rider i skogen så kommer problemet, han sticker i galoppen, har jag ett skarpare bett så får jag tillbaka honom och kan rida med samma mjukhet igen i galoppen, men känner att han backar av pgr av bettet och tar inte riktigt stöd, har jag vanligt bett får jag inte stopp, och det blir lite dragkamp.
Rider jag på banan är han super lydig och göra alla "ordning och reda" övningar bra.
Munnen och sadeln är kollad och allt är som det ska.
Jag vill gärna ha kvar hans mjukhet i munnen, men samtidigt vill jag inte att det ska gå illa när vi rider ut.
Finns det något bett som är samma "mildhetsgrad" som ett tredelat eller liknande men när man tar i det så får man lite mer effekt?

Med vänlig hälsning, Maria
Markus 29 mars 2013

Kan du först beskriva vad du menar med "skarpt bett" och "vanligt bett"?

[ Svara ]

29 mars 2013

Det jag har i dag ,som funkar bäst hittills och är skarpt, är ett kombinations bett (myler, nivå 1) och har haft pelham men det blir för skarpt på honom.
Med vanligt bett menar jag 2 och 3-delat :)

[ Svara ]

3 april 2013

Kanske pröva ett kimbelwick?

//Jenny C

[ Svara ]

4 april 2013

Om hästen sticker i galoppen behöver han fostras i att lyssna på dina hjälper. Att sätta på "skarpare"  bett gör bara hästen illa i munnen om du måste "ta tag" i honom.  Jag skulle sätta på nåt bettlöst (själv använder jag repgrimma). Så fort hästen slutar lyssna gör man one-rein-stop dvs man böjer in nacken bakåt.  Då får man ta i så hårt det behövs men du riskerar inte att förstöra munnen.  Gör om detta varje gång han slutar lyssna och så fort som möjligt.
Träna först in one-rein-stop på ridbanan!

När häsen sedan lyssna kan du använda ditt vanliga milda bett igen :)

[ Svara ]

31 oktober 2013

jag använder ett nova-bett. mjukt o skönt i munnen

 

[ Svara ]

12 juli 2014

Synd att Maria inte svarade på frågan: vad anser du vara ett "skarpt bett" och "vanligt bett". Själv tycker jag att en nödbroms är en nödbroms, bara med den skillnaden att vi inte kan "byta däck" på hästen, Händer det ofta att hästen sticker, tycker jag att man bör skapa ett starkare förtroende er emellan. En stolt häst med gott självförtroende sticker inte ifrån dig - typ ;). Promenader och chilla ihop har hjälpt mig oerhört mycket.

 

[ Svara ]