Markus svarar : Varför reagerar han så på bettet?

«Föregående - Nästa»
26 september 2012

Jag köpte min häst en tysk ridponny för ca ett år sedan (nov) - ägaren var då tydlig med att han inte gick att rida i form men var supertrevlig i allt annat:) Detta stämde fint och det gav mig och min tränare mycket huvudbry innan vi fick det att stämma någorlunda i ridingen. Mest dressyr för mig. Nu till min fråga - på tränsbett i olika varianter går hästen med huvudet i taket, man ser i princip mulen. Efter att jag läst på en del provade jag till sist nu i våras ett pelham som rider på dubbel tygel med, främst med enbart tränstygeln. Detta går han kanon på med bra form och bärighet, möjligtvis något bakom hand emellan varven:) Oftast med minimalt stöd i tygeln. På baucher bettet får jag mer stöd än på pelham men ingen form och mycket spring. Vad beror detta på tror du? Jag borde ju inte få spec mycket hävstång när jag anv pelhamet med tränstygeln? En tränare jag ridit för vill gäna envisas med att jag ska rida på tränsbett vilket gjort att jag inte längre rider för henne, ogillar att känna mig dum. Jag själv rider OK lätta klasser dressyr, på en "vanlig" häst har jag inga större problem att rida hästen i form i alla gångarter och jag tränar dressur på annan häst en gång i veckan för henne jag står i stallet hos som är b tränare.

Jag vill dock gärna få min egen häst att gå så bra som han kan utan "dragkamp" etc Ska jag fortsätta på pelhamet tycker du? Tävling spelar ingen roll dock, tycker det är roligare att träna:)

Markus 26 september 2012

Min gissning blir att ditt bett har en tjock tunga, och säkerligen att “valken” börjar långt fram, vilket jag skrivit om på https://markusholst.com/artikel_1936/Om+h%E4stens+tunga. Tränsbett åker uppåt i munnen när du tar i tyglarna, vilket måste vara otrevligt för en häst med en sådan tunga. Då höjer han såklart huvudet för att bli av med trycket. Ett hävstångsbett försett med kedja rör sig istället framåt.nedåt i munnen vilket blir betydligt trevligare för din häst.
 
Så enkelt tror jag det är.
 
Nu skriver du inte hur ditt pelhambett ser ut i munnen alltså om det är ledat som ett tränsbett, eller mullen mouth, eller med tungfrihet som ett stångbett. Bäst resultat tror jag du får med att bett med tungfrihet eftersom det stör honom minst. Än bättre blir det säkert om du törs använda även stångtygel, och låter alla fyra tyglarna vara lika sträckta när han går med huvudet i normalhöjd.
 
Kanske vill din häst än hellre ha ett bett med hög tungfrihet, men det kan vi prova i nästa läge.

[ Svara ]

5 oktober 2012

Hej på er!

Nu har jag prövat att rida på dels baucher bett där han blir låg i nacken men sträcker nosen långt fram om än inte högt. Skritten gick faktiskt att få lite form och bärighet i utan dragkamp:) Dock tror jag vi klarade en långsida i trav på tygeln innan huvudet åkte i vädret. Men klart en förbättring.

Jag prövade även kimblewick bettet men jag är lite osäker där, fick mycket huvudskakningar och ingen stadig form i traven, galoppen helt ok om jag inte tar i tygeln utan istället galopperar på helt lång tygel. Jag prövade först med tygeln i övre hålet och sedan i nedre. Nedre varianten gick helt klart bättre men inte alls lika stadig som på pelhamet (Tvådelat) Frågan är om jag ska ge kimblewicket lite tid? Jag antar att det som du Markus skrivit inte ger riktigt lika bra formgivande effekt men å andra sidan slipper jag dubbel tygel. Hästapållen vill dessutom gärna stoppa in pelhamets skänklar i munnen och knapra på:)

Funderingen när det gäller pelhamet är ju om det ger en för låst form? Provade att ha det på en hoppträning på låg höjd här om dagen och det såg ut som att han inte ville stoppa fram näsan riktigt så han såg hindret? Där går han faktiskt bättre på vanligt bett.

Mycket funderingar som ni hör - hel vetenskap med bett

Dessutom inser jag att jag antagligen grejar för mycket med handen, gjorde lite experiment igår och red på lång tygel, då styrs han av tanken, öppnan fungerar , galoppen fungerar osv. Då går han låg tänk western med mulen långt fram utan samling. Men i det läget har han bra takt och bra styrbarhet. När jag tar tygeln på pelham hamnar han direkt i en hög samlingsform utan att jag kan variera vilken form han kan ha.Här har han en fantastisk lätthet och bärighet och är superfin, orkar inte länge men det fungerar någorlunda.

 På tränsbettet har vi två lägen huvudet i läge där jag ser näsborrarna och superlågt med mulen en meter framför huvudet:( Här syns inget av hans fina steg.

Märkligt är det hursomhelst.

Mvh Jennie Redemo

[ Svara ]

Markus 8 oktober 2012

det är ju svårt att ge exaktare instruktioner utan att ha sett er. vad du skulle kunna prov med pelhambettet är att lossa lite på kedjan. Om den blir för hård klämmer den ju än mer på tungan än ett tränsbett. jag hade samma tendens på en elevs häst i helgen. Han verkade olycklig och stpoppade dessutom tungan äver bettet. Jag provade då at lätta på kedjan, och då trivdes han.

Jag tror nedre tygel-läget blir bäst. På det övre blir det mer som et tränsbett När du tar stadigt bakåt skall bettet vrida sig 45 grader. Vrider det sig mindre släpper du en länk på kedjan, och vrider det sig mer kortar du en länk. Jag har skrivit om detta på https://markusholst.com/ridhandboken/11/Utrustning/Kedjan+p%E5+st%E5ngbettet/1562#1562

[ Svara ]

9 oktober 2012

Aha, jag prövar och återkommer:)

 

[ Svara ]