02 januari 2009
Hej Kicki. Jag har också bla problem med ryggen. Men det är mycket bättre md bomlösa sadlar.Själv har jag en Star Treek Espaniola och en Star Treek Espaniola de lux. Kan varmt rekomendera dessa framförallt de luxen om du har rygg problem då denna är lite mer designad för ryttarens komfort än den vanliga Espaniolan. Båda är som sagt bomlösa med flyttbara paneler undertill.De har ett järn framtill som anpassas till hästen och är utbytbart vid behov det ger också sadeln lite mer stadga än en sadel helt utan järn. Vet inte var du bor men är det nära Kristianstad är du välkommen att prova mina.MVH Carolina
[ Svara ]
Lotta Sundqvist 02 januari 2009
Hej Kicki!
Kommer du till Molkom i januari finns flera typer av bomlösa sadlar att titta och prova.. Jag har en star trekk espaniola som du kan kika på, och det finns också en torsion dressage på plats vet jag. Kan hända det finns någon mer variant. Själv har jag haft en torsion dressage innan espaniolan. Jag är jättenöjda med bägge två. Min sits blir dock bättre i espaniolan och min torison är lite bred mellan benen (och på min breda häst blir det ju extra brett...).
Dessa är de enda bomlösa jag provat och jag tycker de ger en mer näret till hästen, men känner varandra bättre. Min erfarenhet är att de ligger väldigt stilla på hästen rygg, men som Markus säger måste man vara noga med att paddarna eller löstagbara bossorna sitter rätt. Jag har dock adrig upplevt något problem med detta. Har själv inga ryggproblem då där har jag ingen erfarenhet.
Hoppas vi ses i Molkom!
Mvh Lotta
[ Svara ]
Wåhlin Hästkraft 02 januari 2009
Hej!
Jag har haft bomlöst i fem år och är mycket nöjd med det. Mitt varmblod hade problem med sin rygg ända till jag bytte till en sadel utan bom. Jag hade först en Freeform Classic. Den var aldeles utmärkt till hästen, men jag tyckte själv att jag inte hade så bra "kontakt" med honom i den då en sådan är ganska tjock.
En annan nackdel med den typen av sadel är att du måste ha en särskild pad till den vilket jag tycker är besvärligt med tanke på tvätt. Det blir en del smuts under vår och höst....
Paden låg heller inte stilla på honom, jag var tvungen att sy fast extra remmar på den för att den skulle ligga på plats. Nu är det i och för sig så att allt vandrar på den käre Manne....även täcken, men jag tror inte att han är ensam om det.
Jag har nu en Startrekk Espaniola till honom och den kan jag har vilket sadelundelägg som helst till...det ger även en bättre ekonomi i längden. Häst nummer två har också fått en Espaniola, jag hittade den begagnat på nätet.
Espaniolan har ett väldigt mjukt och skönt säte i jämförelse med andra sadlar jag har provat. Sen gör det ju inget att den är snygg!
Vilken du än bestämmer dig för, försök att låna en sadel så du kan provrida.
Karin
[ Svara ]
Markus Holst 02 januari 2009
Vi får ju komma ihåg att det finns bra och dåliga bomlösa sadlar, på samma sätt som det finns bra och dåliga bommade sadlar. Jag tror inte det gäller att hitta bom eller bomlöst för att få en bättre rygg, utan att hitta en sadel som verkligen är bra för en. Ifall bomlösa är bättre för ryttarens rygg vågar jag inte säga, men Carolina har ju märkt en förbättring.
Dessa sadlar med specialpaddar och flyttbara paneler (som förr alltid hette bossor) är jag inte helt förtjust i. Visst är det bra att man kan flytta runt grejorna - om man vet hur det skall vara! I alla år har det hävdats att en sadel absolut inte får vara sned, och inte får ditten och inte får datten. Sitter dessa flyttbara paneler och paddar egentligen någonsin helt rätt?
Den första generationen bomlösa sadlar, som fitform, torsion med mera, var ganska omöjliga att rida bra i eftersom de var för breda under ryttarens ben. Man hamnade i spagat. När de dessutom behövs glidande specialpaddar är jag inte imponerad längre. Har man problem med att dessa svårtvättade paddar blir för smutiga, kan man ju lägga en vojlock mellan hästen och padden.
Nu finns det emellertid många trevliga bomlösa modeller på marknaden, och snart kommer mina egna bomlösa sadlar.
[ Svara ]
03 januari 2009
Tack så mkt för alla svar!!
Just Star Trekk Espaniola har jag inte sett förut. Det jag tänker på när jag ser den är att den verkar vara väldigt bred och hög i bakvalvet? Är själv ganska liten och smal så för mig brukar inte bredare sadlar vara så bekväma då det känns som jag inte kommer intill hästen ordentligt. Ifs så rider jag araber och dom är ju inte så breda i sig själva då då kanske det fungerar ändå. Så pga ryggen har jag väldigt svårt för upp och avsittning, så är det för högt bakvalv klarar jag inte det utan hjälp.
Är det någon av er som har erfarenhet av masterback dressage 11? För hittills när jag ridit har det fungerat bäst barbacka eller med dressyrsadel. men som ni säger skulle behöva provrida i dom olika sadlarna för att kunna veta.
Mvh Kicki
[ Svara ]
Wåhlin Hästkraft 03 januari 2009
Hej igen!
Med en bomlös sadel bör du ha en pall för att sitta upp för att sadeln inte ska snurra eller glida snett...om du inte är av den sorten som sitter upp utan att tynga i stigbygeln...
Mvh
Karin
[ Svara ]
05 februari 2009
Hej alla hästvänner, skönt att hör att det är fler och fler som tänker på våra hästars välmående , ryggar och hållbarhet .Att rida bomlöst är ju inte bara det utan också en mycket "mer "( större, sublim ) upplevelse av ridandet för oss ryttare, dessutom så håller man sin egen balans och känslighet i trim !!
Men vilken ska man välja.................jag har nu provat och skickat tillbaka flera stycken och det är inte bara tidsödande utan även kostsamt med alla frakter som man får betala.
Alternativ som jag nu funderar över är: MB flex dressage , Sensation ride , Contact saddle eller ????
I de jag provat typ Torsion och freeform känner jag mig oftast som du beskrev Markus , så snälla vad finns det för bra sadlar på marknaden som inte är för långa och klumpiga.
[ Svara ]
05 februari 2009
Vill bara tipsa om att t ex Caprilli Bates med CAIR (luftputor) kan fungera bra vid ryggproblem, det blir en lite annorlunda dämpning av hästens rörelser (vilket man ju egentligen inte vill, men som kan lindra om man har ryggproblem).
Nu beror det ju på VAD för ryggproblem man har, men om du skulle märka att bomlös gör din rygg sämre så kan det vara ett alternativ med luft"stoppade" sadlar.
Jag har själv aldrig ridit i en bomlös sadel, så jag kan inte uttala mig om känslan, jag förstår att den blir bättre men samtidigt blir det kanske för intensivt för ryggen?
Hur som helst hoppas jag du hittar en sadel som passar din rygg :-) Dressyrsadlar brukar vara bättre för ryggar eftersom hela kroppen blir rakare och i bättre balans i dem, i en hoppsadel har du benen böjda, då hamnar bäckenet i en annan vinkel och det får ryggen kompensera...
[ Svara ]
06 februari 2009
Hej!
Jag har precis köpt en bomlös sadel vid namn sensation ride dressyr g 4. Dett jag kan säga om den, är att det är den enda sadel som ligger helt still på mitt nordsvenska travar sto. Då mitt sto är väldigt känslig för viktfördelning har hon varit väldigt arg och stressad över mina andra sadelförsök. Nu sitter jag still och kan ge tydligare signaler.
Dessutom är denna sadel väldigt skön att sitta i. Du kommer nära hästen och den ser faktiskt ganska snygg ut. Den liknar än vanlig dressyr sadel helt enkelt.
Jag har själv varit skeptisk och läst mycket om dom olika fördelar och nackdelar en bomlös har kontra en bomsadel. Men eftersom den bomlösa sadeln verkar det besta beslutet enligt min häst, så får jag tro att jag har valt rätt.
Hälsningar från Nathalie.
[ Svara ]
06 februari 2009
Tack för ditt tips Nathalie jag har kikat på den på nätet men inte provat , kommer man om hästen ordentligt i den.Jag har så korta ben att jag nästan hamnar i split på de jag provat och och benen skulle behöva en led till för att komma intill hästens sidor !
Makus.............kan inte du som har sonderat terrängen länge och som redan vet.....ge förslag på bra sadlar av hög kvalitet värda att prova. Så slipper jag ta hem och skicka tillbaka så många fler kanske.Du skrev ovan att du viste några som var bra , jag menar i väntan på att du ska komma ut med din egen variant ;o)
tacksam Kiala
[ Svara ]
Markus Holst 06 februari 2009
Du kan kika bland annat på vad Kaupre ridsport har, och även på www.masterback.com
[ Svara ]
07 februari 2009
Hej igen!
Jag är ochså liten (160 cm). Så jag beställde en sensation ride med korta enkla kåpor. Det är alltså för mig inga problem att hålla om mitt sto.
Helen som säljer sensation sadlarna (softsaddles.info) kan hjälpa dig att hitta det som passar dig. Hennes sadlar görs för hand och kan anpassas till kundes önskan. Helen är väldigt trevlig och service inriktad!
Hoppas det skall lösa sig för dig, Nathalie
[ Svara ]
16 februari 2009
Okey, tack så mkt för svar :0)
[ Svara ]
20 november 2009
Hejsan! En fråga till dig Markus... Jag undrar om en bomlös sadel på Masterback...Det är en Espania MB 19\"...Är det en bra sadel att rida akademiskt i? Har precis börjat rida enl. AR och är lite rådvillig...Det är ett bra pris för den och jag får prova den några dagar och skicka tillbaka den om jag inte är nöjd...mvh Anne-Lene S.
[ Svara ]
21 november 2009
Hej!
Jag kan varmt rekommendera den! Jag tycker att den är urskön att rida i och jag är övertygad om att Cessie gillar den. Den enda gång som jag saknar en vanlig engelsk bomsadel är när man sätter fart i en snabb galopp. Det kan i och för sig hänga samman med att jag alltid rider i väldigt långa läder i den här sadeln, men jag tror även att bommen är en fördel i sådana lägen. Å andra sidan är detta den första sadeln som jag inte hamnar i stolsits i. Det har jag gjort i alla andra sadlar som vi provat.
Innan vi provade den här sadeln var vi väldigt uppgivna i fråga om att hitta någon sadel som skulle passa Cessie. Vi hade provat MÅNGA och vi började ställa in oss på att rida barbacka för all framtid. Den avgörande anledningen till att Masterbacksadeln passar Cessie så bra är att det går att sätta panelerna där de bäst passar att ligga på hästen. Det kan i och för sig vara en fallgrop om man börjar flytta dem hur som helst utan någon riktig koll eller plan. I Cessies fall sammanfaller bogbladets bakersta spets med sadelgjordsläget vilket gör att panelerna måste flyttas bakåt väldigt mycket för att inte ligga och trycka mot bogbladet. och det kan vi ju göra med den här sadeln. Att Cessie inte längre protesterar över att bli sadlad sedan vi köpte Masterbacken tolkar jag som att hon är bekväm med den. Vi köpte den i juni.
Jag tycker absolut att du ska ta hem den. De har jättebra service!
Lycka till!
[ Svara ]
21 november 2009
Hej och tack för ditt svar...Vad är Cessie för häst? Jag har en kallblodstravare som är 1,62 och rätt grovt byggd. Har nu en Bates Caprilli dressyr, men den är inte bra trots vidaste koppjärnet i...Men jag tror att en bomlös skulle vara bättre till honom. vi får helt enkelt prova den...Anne-Lene
[ Svara ]
22 november 2009
Cessie är en dansk ridponny, men hon är mer en liten stor häst. Morfar är arab, mormor är troligen lite grövre ponny. På pappans sida är alla s k tyska ridponnys. Det finns en huvudbild på henne här på Marcus sida under \"Bildgalleriet\". Jag ska lägga in ett par bilder till.
/Charlotte
[ Svara ]
23 november 2009
Jag har en España själv och är väldigt nöjd. Tänk dock på att de är stora i storlekarna. Jag har 16,5" på min och den är lite stor. (har 17" på vanliga sadlar) 19" Låter som ett väldigt stort säte.
[ Svara ]
Markus Holst 23 november 2009
För att gå tillbaka till trådens initiala fråga:
Om det fungerar för dig att rida barbacka, tycker jag du kan rida barbacka och slippa alla sadelköparbekymmer. Men om du vill ha en sadel, tror jag inte det är bomlösheten som gör skillnad för dig.
Den skillnad mellan att rida barbacka och att rida i sadel som gör att du slipper det ryggonda, handlar nog inte om att sadeln är stel. jag tror det handlar om vilka vinklar du har i din kropp. Barbacka sitter man mer på sittbenen med mindra svank. Man har låren mera pekande framåt. Knäna kommer längre fram och du får en annan vinkel i höftleden.
Jag tror det är dessa saker som gör skillnaden.
Jag gissar att du med "vanlig sadel" menar en engelsk dressyrsadel. Moderna sådana har ofta rätt stora vulster som tvingar bak låren och ger en helt annan vinkel i hölften, än vad barbackaridnignen ger. Den skålade sitsen i dressyrsadlar gör (speciellt om de är lite för små) att rumpan kommer uppåt. Man får ankstjärt och stor svank. Jag tror det är dessa saker som ger ryggontet.
Således tycker jag du skall prova en sadel som låter dig sitta med samma vinklar som när du rider barbacka: På rumpan med låren mera framåt. Du skall ha en sadel utan jättevulster och med en flat sits (inte skålad). Så ser de flesta akademiska sadlar ut, men även till exempel westernsadlar, hoppsadlar och många av de underliga bomlösa sadlar och barbackapaddar som sett dagens ljus de sista åren.
Tyvärr har dressyrsadlar drabbats av "damskosyndromet": Det är viktigare att de är moderiktiga än att de är egonomiska.
[ Svara ]
23 november 2009
Hej! Tusen tack för tipset på storlek, alltid bra att få tips \\\"innan\\\" man köpt/lånat hem en sadel...Ja, den ser väldigt skön ut att rida i...Mvh Anne-Lene
[ Svara ]
16 juni 2010
hej
er det noen som har en Masterback sadel och har ridet i den som kan fortelle meg hva de mener om den?
fint om det finnes noen her inne som har ridet i den en stund ?
[ Svara ]
17 juni 2010
Hej!
jag har en MasterBack España. Trivs bra med den. Stabil och ligger bra på hästen. Vad är det du vill veta om den? (Jag har haft min sedan våren 09.)
[ Svara ]
18 juni 2010
Hej!
Jag har inte speciellt letat efter en bomlös sadel men testade att rida i en Masteback (spansk modell). Det är HouseOfCharisma som säljer dem.
Alla sadlar har 2 stigläderkrampor en främre och en bakre vilka man kan välja den som passar bäst utefter ens egen kroppsform. Sadlarna har paneler som man får passa in så att de ligger bra på den häst man ska ha sadeln på. Panelerna finns i olika material och tjocklekar.
När jag rider i min sadel sitter jag helt lodrätt och den är precis uppbyggd där man behöver stödet för att sitta bra. Hamnar bäckenet rätt i sadeln blir också överdelen av kroppen rak automatiskt och alla byggstenarna i ryttarens kropp hamnar ovanpå varandra i en lodrät linje. Det som är bra för hästen speciellt min häst som har stora bogar är bogfriheten. De vanliga dressyrsadlarna ligger ofta an på bogarna och hästen får mindre möjlighet att röra sina framben.
Sadeln är toppen för mig! Var noga med att rida i den och kolla så att sadeln inte lägger sig på manken. Då behövs det provas ut andra paneler. Jag har ett engelsk fullblod med manke och grov kropp vilket gjorde att jag köpte engelska paneler som är 6 cm fram och 5 cm bak. Nu har hästen mankfrihet och bogfrihet och jag sitter helt lodrätt och kan inverka på min häst. Galopper går utmärkt i denna sadel. När jag fick låna hem dem på prov före köpet gjorde jag inget annat än att galoppera för att just testa och provocera.
En sadel ska man ju kunna rida i och det ordentligt. Hoppa gör jag i en sadel med bom.
[ Svara ]
21 juni 2010
Hej
Jag har haft en Espaniola osm jag trivdes väldigt bra med. Men jag kände senare att jag satt fast för mycket i den i en och samma sits. Till min nya islandshäst var Espaniola för stor och då köpte jag en Sensation G3 pga mina rygg och höftproblem, plus att jag ville ha en bomlös. Jag är jättenöjd!
Har den på flera hästar, rider i skogen, dressyr, hoppar, ja allt möjligt och hästarna är supernöjda.
Det spelar ingen roll om hästen ändrat vikt eller bygger muskler. Sadeln anpassar sig efter formen. Det enda som kan vara negativt är att man bör ha ganska god balans så sadeln inte hamnar snett när man rider. Men det gäller iofs även för bomsadlar egentligen...
/Tanja
[ Svara ]
12 augusti 2010
Jag funderar just nu på att sadla om från dressyr till distans med mitt lipizzanersto. Hon är ca 160 cm hög och rund i formen, dvs inte pyramidformad som den moderna dressyrhästen.
Hon har en gammal ryggskada i bagaget, vilket är anledningen till att vi ni lägger dressyren på hyllan och gör något annat, och då funderar jag även på att byta sadel. Kan inte tänka mig att det är ultimat att rida distans i en dressyrsadel....
MEN; pga hennes ryggproblem (snett bäcken, låsningar i länden och manken som följdskador) så är jag ändå tveksam till en bomlös... Hur passar man in en sådan sadel?
Jag gissar att det inte är många sadelutprovare som passar in såna sadlar, och vet inte om jag vågar göra det själv... Har en tjejkompis som har en Espaniola tror jag, till sin häst (som är min hästs bror), men det är väl en mer akademisk/dressyr sadel? Jag är mer ute efter en som är lätt i vikt och sitter bra för långa ridturer (dvs distans)
Tips? Hur ser jag om den sitter bra?
/Carina
[ Svara ]
20 februari 2011
Hej jag hoppar in lite med några frågor. Jag har funderat på en bomlös då min polle har haft problem med sin rygg innan och att hitta en ny sadel till honom verkar vara i det närmaste omöjligt. Men det verkar som de flesta som har bomlösa har hästar med breda och runda ryggar, stämmer det? Jag har ett varmblod på 175 med rygg modell hustak och hög manke. Har prövat en spansk sadel innan (kommer inte ihåg märket) och den låg bra men var med bom, skulle en med bom passa bättre? Hur funkar det med bomlösa, kommer dom upp ovanför manken ordentligt?
Â
tacksam för svar
mvh Erica
[ Svara ]
Markus Holst 20 februari 2011
Jag tror det är svårt att hitta en helt bomlös till den häst du beskriver, just eftersom det kan vara svårt att få upp dem framtill. För hästar utan manke är det ju inget problem. Många sadlar som benämns bomlösa har ju ett järn framtill just för att lyfta upp framvalvet.
Mitt råd är att du kontakter Masterback och hör med dem.
[ Svara ]