Markus svarar : Rätta bogen?

«Föregående - Nästa»
19 maj 2011

Hej Markus!

Som du väl vet så tränar jag ju "vanlig" tävlinsdressyr numera. Häromdagen testade jag dock med blank stång bara för skojs skull, och kom fram till att det är riktigt nyttigt som komplement :) Kul!

MEN, när jag satt där och filade, insåg jag att jag har svårt att rätta till bogen med stången. T ex i vänster varv, så vill herr P gärna skjuta ut bogen åt höger. I vanliga fall stoppar jag detta genom yttertygeln - men med stången vet jag inte riktigt hur jag ska lösa det.

Hur tänker du att man enklast löser bogproblem när man rider på blank stång? En tanke jag har är att ställa honom utåt och sedan använda ytter skänkel långt fram för att förhindra att bogen faller utåt. Jag gjorde ett försök att rida en vänsteröppna på volten i vänster varv för att få ut ändan och in bogen, men det löser inte riktigt problemet även om man döljer det.

/Sayonarah

19 maj 2011

Ps. Jag glömde skriva att det är ditt Akademiska bett jag red på, och det fungerar precis som du beskriver på din bettsida :)

[ Svara ]

Markus 19 maj 2011

Man gör likadant som med två händer: man för handen åt sidan. Om du är van att räta ut och få stopp på bogen genom att föra ytterhanden bakåt, får du så klart problem. Det fungerar inte med en hand. Dock är det normala att man stoppar bogen genom att flytta handen åt det håll bogen kom farande ifrån, alltså inåt. Då trycker tygeln mot halsen och stoppar upp, samtidigt som bettet rätar ut hästen.

Man löser de flesta saker bättre genom att föra händerna sidleds än genom att ta dem bakåt. Jag brukar tänka att handen skall vara där jag vill ha hästens manke, inte där manken råkar vara.

[ Svara ]