Markus svarar : Kan AR skada hästen?

«Föregående - Nästa»
6 april 2010

Hej.

Ännu en nygammal ridtant här :) Efter ett uppehåll på ca 20 år så är jag nu igång igen. Blev medryttare till ett kallblodstravarsto i våras och föll pladask så jag köpte henne. Och för en månad sedan så köpte jag en 1-åring, mamma fullblod och pappa okänd.

Ringrostig som jag var så började jag läsa på om ridning och guuuud vad det har ändrats och kommit nytt. Eftersom Linn, mitt kallblod är mkt bra på sidvärtsrörelser och böjande så lät AR perfekt. På rakt spår blir hon pigg och stark däremot och ibland istadig. Nu rider jag på stångbett, oftast med två tyglar. Vi tränar på öppnor, slutor på alla håll och kanter, i skritt och trav. Hon är jätteduktig och tröttnar i stort sett aldrig. Vi tränar oxå på tempoväxlingar. Hö galopp går bra, även fattningen, men vä galopp vill hon ej ta. Tar höger i vänster varv oxå, efter lite bocksprång. :) Vid longering och löslongering tar hon däremot vänster men travar först ganska snabbt. Hon är väldigt högersidig vilket märks tydligt när vi rider ut i skogen, då vill hon gärna dra åt hö och titta åt höger... det är lite frustrerande. Ska jag försöka rakrikta henne (vilket jag får göra hela tiden då.. ) eller ska jag strunta i det? Nu brukar jag variera lite, rakrikta, rida med lite böjning åt vänster osv.

Jag har lätt för att bli hård i handen och rider därför nu med glädje med händerna framför naveln, tyglarna helst lite glappande och försöker styra med naveln.

Nu undrar jag: Kan man göra fel så att det skadar hästen när man rider AR? Typ fel böjning, för mkt träning? Vad ska man tänka på?

Hälsn Pia

Markus 6 april 2010

Ja, du kan säkert skada hästen med AR. Det vore konstigt annars. Dock vet jag ingen häst som blivit skadad av AR, om vi med skadad menar att den fått ont någon stans eller dött eller så.

För mig är AR att vi letar efter kunskapen och strävar efter kunskap snarare än prestation. Faran med all ridning är alltid att vi inte analyserar vad som händer och således år ut och år in fortsätter at göra fel. Det som gör att framben förstörs på så många hästar, främst dressyrhästar, kommer av för hög fart kombinerad med för kort tygel.

Det jag oftast ser som resultat på mina kurser när folk har missuppfattat den akademiska ridnignen är att hästarna går för lojt, i onödoigt stor böjning med sträckt innertygel och med för såligt ledarskap. Det verkar finnas en risk i AR-pedagogiken (vad nu det är) att folk helt enkelt inte rider.

Vart hästen tittar när ni går i skogen, tycker jag inte du skall bry dig om. Man kan leta orsaker till det, men skogspromenaden är fel tillfälle att ågärda det. Du vinner inget i att försöka "rakrikta" henne med tyglarna. Om detta problem bara är i skogen och inte på banan, beror det nog på hur hästen upplever skogen.

Min första tanke är att hon kanske behöver få sina tänder undersökta. Oftast är det tandproblem när vi upplever snedheter eller oliksidigheter i hästen.

[ Svara ]

8 juli 2010

Jag funderar också på på om din häst tidigare har tränats mycket i högervarv och högergalopp t ex, och att den därför har utvecklats ojämnt vad gäller muskulatur och smidighet, kanske fått något av "låsningar". I så fall skulle massage och stretching kanske kunna hjälpa? Liksom markhantering med fokus på övningar som tränar vänstersidan lite mer. Fundera också på om du sitter mer på vänster sittben då du rider; kanske din häst försöker balansera upp din "sneda" tyngd genom att "dra åt" höger?

 

 

[ Svara ]