Markus svarar : Kan AR skada hästen?

-
6 april 2010

Hej.

Ännu en nygammal ridtant här :) Efter ett uppehåll på ca 20 år så är jag nu igång igen. Blev medryttare till ett kallblodstravarsto i våras och föll pladask så jag köpte henne. Och för en månad sedan så köpte jag en 1-åring, mamma fullblod och pappa okänd.

Ringrostig som jag var så började jag läsa på om ridning och guuuud vad det har ändrats och kommit nytt. Eftersom Linn, mitt kallblod är mkt bra på sidvärtsrörelser och böjande så lät AR perfekt. På rakt spår blir hon pigg och stark däremot och ibland istadig. Nu rider jag på stångbett, oftast med två tyglar. Vi tränar på öppnor, slutor på alla håll och kanter, i skritt och trav. Hon är jätteduktig och tröttnar i stort sett aldrig. Vi tränar oxå på tempoväxlingar. Hö galopp går bra, även fattningen, men vä galopp vill hon ej ta. Tar höger i vänster varv oxå, efter lite bocksprång. :) Vid longering och löslongering tar hon däremot vänster men travar först ganska snabbt. Hon är väldigt högersidig vilket märks tydligt när vi rider ut i skogen, då vill hon gärna dra åt hö och titta åt höger... det är lite frustrerande. Ska jag försöka rakrikta henne (vilket jag får göra hela tiden då.. ) eller ska jag strunta i det? Nu brukar jag variera lite, rakrikta, rida med lite böjning åt vänster osv.

Jag har lätt för att bli hård i handen och rider därför nu med glädje med händerna framför naveln, tyglarna helst lite glappande och försöker styra med naveln.

Nu undrar jag: Kan man göra fel så att det skadar hästen när man rider AR? Typ fel böjning, för mkt träning? Vad ska man tänka på?

Hälsn Pia