Markus svarar : Martingal, hur fungerar det?

«Föregående - Nästa»
18 mars 2010

Jag har kollat lite på de internationella hopptävlingarna på tv och började då fundera på vad en martingal egentligen gör?
Som jag har förstått är den till för att hästen inte ska dra eller kasta upp huvudet väldigt högt. Men när man ser den "in action" så verkar hästar kunna ta upp huvudet väldigt högt ändå?
Så, exakt vad gör den?

18 mars 2010

Jag tror egentligen bara den har effekt om hästen drar upp huvudet väääldigt högt, alltså för att skydda ryttaren från att få hästens huvud i ansiktet typ?? =S 

[ Svara ]

Jenny 18 mars 2010

Den är lite den uppfattning jag har fått också, men varför har så många martingal då? Det kan väl inte vara ett så vanligt problem?
Det andra jag funderar på är om hästar verkligen kan få upp huvudet så högt utan att ta med ryggen? Då kommer ju även ryttaren högre upp.

Jag har blivit nockad av hästar några gånger själv, men då har det berott på att jag har varit på väg framåt neråt, samtidigt som hästen har varit påväg uppåt!

[ Svara ]

Markus 18 mars 2010

Jag har skrivit om martingalen i ridhandboken, men skiver gärna samma sak en gång till :)

Allt handlar om tygeltagens riktning. Det är detta vi vill påverka med de flesta hjälptyglar och de allra flesta (chambongen och någon mer undantagen) riktar tygeltagen mera nedåt än vad fallet blir utan. Det är en egenskap som hjälptyglar delar med stångbettet.

Martingalen gör alltså att bettet inte lika ofta åker uppåt-bakåt i hästens mun och det kan vara därför som en del hästar trivs med martingal. Till skillnad från gramanen har martingalen fördelen att ju högre huvud, desto mera "nedåtkraft" i bettet och vid lågt huvud träder den helt ur funktion.

Ytterligare en fördel på en häst med orligt huvud är att tygellängden inte förändras lika drastiskt när hästen höjer huvudet, som det gör utan martingal. Alla vet vi att kör hästen upp huvudet måste man oftast korta tygeln drastiskt. Detta blir inte lika markant med martingal varför hela situationen blir lite enklare att hantera vilket ju kan vara bra på en hoppbana. Även försvinner risken att tyglarna åker över huvudet på hästen.

Även kan man notera att eftersm tygeln har ett fast högstaläge genom martingalen, påverkas inte tygeltagens riktning av var ryttaren har handen, vilket nog även det kan vara behagligt vid hoppning och annan aktivitet.

Dessutom har martingelen fördelen att man ser ut som en hopptyttare när man rider med en sådan.

[ Svara ]

18 mars 2010

ja, man ser ut som en hoppryttare !!! Vill man förstärka det intrycket kan man även använda huva, matchat med schabraket, hoppgjord, sportig hjälm...

men vill man se ut som en dressyrryttare så gäller...vita lindor, vitt schabrak, kandar och gammal sammetshjälm...gärna solblekt...

Fördomar? nä då, inte alls.

[ Svara ]

Markus 18 mars 2010

Vi har även en akademisk look med för långa stigläder, konstig sadel, hängande man, flätad pannlugg, jodphursbyxor, väst, enhändig stång, uppvinklat spö och sovande häst.

Vad tror ni det sägs om mina elever?

[ Svara ]

Jenny 18 mars 2010

För det första, hoppstilen (eller dressyrstilen) funkar den även på islandshästar?

För det andra, akademistilen, är det mig vi talar om där eller? ;-) Känner att jag har prickat in flera punkter på listan och det helt omedvetet!

[ Svara ]

Markus 18 mars 2010

Nu fick du mig att skratta! Hälsa Vegis att det är tillåtet att sova.

[ Svara ]

19 mars 2010

Nej ska vi prata fördomar om olika ridstilar så är det faktiskt så att islandsstilen är rementnosgrimma, viktboots och en alldeles för stor ryttare på en häst med huvudet i vädret och en häst som inte kan få "i form" i någon gångart ;-)
Kan tillägga för dom som inte vet att jag har själv en islandshäst, dock utan både remont och boots, men det andra kan vi nog pricka in.

[ Svara ]

Markus 19 mars 2010

Vid något tillfälle skall jag sammanföra Jenny, Rebecka och era islandspojkar.

[ Svara ]

Jenny 19 mars 2010

Ska inte remontnosgrimman var extremt låg och trycka över näsborrarna också? Nu håller jag mig inte i islandskretsar men jag har sett det här exemplet några gånger och tycker att det ser jättehemskt ut.
(Mina isisar har antingen ingen nosgrimma alls eller engelsk! Antagligen är jag helt ute när det gäller islandshästvärlden. ;-)  )

[ Svara ]

19 mars 2010

Jo men absolut ;) En gång i tiden när jag använde remontnosgrimma på Kjarni fick jag faktiskt en del kommentarer på att den satt för HÖGT.

http://poxy1.pixbox.se/arkivet/synligt_24/19220000-19229999/640x480/19229557.jpg

Du är nog inne i islandshästvärlden om du sätter in ett islandsstång till din engelska nosgrimma ;-)

[ Svara ]

20 mars 2010

Javisst ja, sen har vi ju Westerryttarna... Jeans, cowboyhatt, stång och 25-kilos sadel....även här stora herrar på små hästar...

[ Svara ]

25 mars 2010

Fast grejjen med westernsadeln är ju att det påstås att eftersom den har större anläggningsyta så blir inte ytan per kvm större (utan tvärtom mindre hävdar en del) jämfört med en engelsk sadel.

Själv är jag skogsmulle - men kan klä upp mig till både AR (förutom sadeln), dressyr och hopp-ekipage. Därmed inte sagt att vi kan något av det :)

Och dressyr-ryttare ser inte jag i blekt hjälm, de liksom AR-utövare brukar snarare statueras av icke-hjälmanvändare...

[ Svara ]

Markus 25 mars 2010

Du menar nog vikt per ytenhet :) Dock skall ju all vikt i slutändan ner på hästens hovar och leder vilket gör det motiverat att begränsa vad man kan, utan att gå till överdrift.

[ Svara ]