Markus svarar : Hästen blir stark springig

«Föregående - Nästa»
21 april 2017

Hej

Tyvärr bor jag för långt bort annars skulle jag gärna tagit lektioner, jag har lite problem med min frieser häst. I och för sig är han ganska ny så vi måste lära känna varandra men han lyssna jätte bra på förhållningar så länge vi inte har galopperat. Efter galoppen blir han stark och springit. Jag känner att jag inte kan riktig hålla tillbaka honom eftersom han blir så stark, han kör upp huvudet och bara ökar farten i trav, och galopp, har ett 3 delat tränsbett.

 Nu provade jag rida på ett pelham med delta.

Han kan ligga på lite där också men förhållningar går lättare igenom. Men vad tycker du ska man rida då på ett lite skarpare bett eller ska jag försöka nöta på med tränsbettet? Vilket bett skulle du rekommendera? Mitt mål är ju att han ska ju vara mjuk och lätt i handen och helst bara lyssna på rösten, vet bara inte hur jag ska få till det just nu.

Mvh Jennifer

Markus 21 april 2017

Det som fungerar är alltid rätt. Att hitta ett bett som du slipper slita och dra i, är betydligt bättre än att alltid sträva efter det där milda som inte fungerar.

Pelhambettet är inte bara skarpare. det rör sig även på ett annat sätt i munnen och ger en större nedåt-effekt i munnen på hästen vilket gör att han hellre sänker huvudet och även lyssnar bättre.

Så länge du har ett bett du inte kan kontrollera honom med blir han aldrig lätt i handen. Med ett bett som hästen bättre förstår och lyder kan du oftare lätta på tygeln och allt blir trevligare för både dig och hästen.

Du kan mycket väl fortsätta rida på ditt pelhambett.

Vill du ha ett utförligare svar kan du skicka mig en film på er.

[ Svara ]