Markus svarar : Vargtänder

«Föregående - Nästa»
17 december 2009
Jag undrar hur ni har gjort med eventuella vargtänder hos era hästar. Har ni dragit ut dem, eller väljer ni i stället att rida bettlöst? Om ni har dragit ut dem - hur gick det? Blev det några problem efter ingreppet? /Karin
Markus 17 december 2009

Vargtänder har länge faschinerat mig. I mer än 20 år har jag hört att folk plockar bort dem, men jag har ännu inte hört någon som sagt att bortplockandet av dem har åstadkommit en tydlig skillnad hos hästen och i ridningen.

Jag hade några besvärliga hästar på utbildning under 80-talet. Veterinären föreslog mig att plocka bort vargtänderna, vilket gjordes, men någon skillnad blev det inte. Även plockade jag bort vargtänderna på min egen Napoli, men hans mun var densamma ändå.

Vargtänderna sitter ju i överkäken och är påfallande små. Vid tygeltag torde dess alltså avlastas - inte belastas. Att de därför skulle ställa tid bekymmer vid ridning, ställer jag mig frågande till.

Jag tror att vanan att ta bort vargtänder kommer från travet. På travhästar har man uppkäksbett som ju ligger an mot gommen. Där kan jag tänka mig att vargtänderna kan vara ivägen, men knappast på en ridhäst.

Den av er som fått tydliga positiva effekter får gärna meddela detta, så mina åsikter kommer på skam.

[ Svara ]

18 december 2009

Tack för att du delar med dig Markus! Jag skulle gärna vilja fatta ett beslut grundat på erfarenheter från verkligheten. Helst från så många som möjligt då. Är det verkligen inte fler som har hästar med vargtänder?

[ Svara ]

24 december 2009

Jag tog bort vargtänder på min tidigare häst. Han var då 4 och under inridning. Han visade ogillande för bettet och efter att vargtänderna drogs ut fick han gå bettlöst i 1,5 vecka innan han fick bett i munnen igen. Han var mjuk och trevlig i munnen efter det. Han visade inte ogillande mot bettet mera.
De gör ju ingen nytta i hästens mun så jag tycker det är lika bra att ta bort dem ifall de skulle orsaka problem. Man vet ju inte hur hästen känner det.

/Biggan (som av någon anledning inte kan logga in idag)

[ Svara ]

28 december 2009

Hej. Jag har tagit bort 2 vargtänder på min häst. Jag märkte inget innan och ingen skillnad efteråt och ingreppet, som var jätteenkelt, mådde hon bra efter direkt. Jag gjorde det nog mest för att jag tänkte att det skulle vara bra. En kompis, som har ett islandssto, fick en betydligt lugnare häst som inte grejade med bettet hela tiden efter att en vargtand tagits bort. Vet inte om jag hade behövt göra det, men det var ett enkelt ingrepp och hon var lugn hela tiden. //Karin

[ Svara ]