Markus svarar : Lyfta på hovarna - slå hästar

-
4 november 2009
Hej,

Jag har en 4-årig tinker/paint. Stor och väldigt stark. Han har alltid varit like kinkig med att lyfta fötterna. Sedan i sommras har det blivit värre. Min hovslagare blev "ivägskickad" när han viftade på sitt vänstra framben i september. Därefter sade hon upp sig!

Ny hovslagare träffade honom för första gången i måndags. Han är barfota och har rejäla hovar av bra kvalitet. Hovslagaren tyckte att han borde uppfostras och skrek och slog honom så fort han ville dra benet åt sig. Det tog henne 1 timme att verka framhovarna. Då hade hon samtidigt skrämt upp hela stallet med sina skrik! En mycket obehaglig upplevelse var det, speciellt när hovslagaren var övertygad om att detta var det enda sätt att få honom att "samarbeta".

Nu till min fråga: Han fick en hovböld i vä framhov i somras. Kan det ha inneburit att han blivit svårare att verka? Eller är det "tonårsfasoner"? Vad kan jag göra förutom att lyfta på fötterna och belöna när han gör rätt?

Naturligtvis kommer den sista hovslagaren aldrig att få sätta sin fot hos mig mer!

Nästa fråga: Ska man verkligen slå hästar? Denna fråga dryftar jag regelbundet med mina ridkompisar. Ibland är det nödvändigt att markera, kom vi fram till. Men som princip?

Tacksam för svar.