MH Sadlar

MH Nugent Dressyrsadel

MH Nugent Dressyrsadel

Beställ
MH Nugent GP Allroundsadel

MH Nugent GP Allroundsadel

Beställ

Med mina sadlar tar jag vid där min vän David slutade med sina Strada-sadlar. Jag vill ha samma klassiska minimalism där funktionen skapar designen.

Det öppna sätet ger en god placering av ditt bäcken med en avslappnad och upprätt sits.

De stötdämpande bossorna i memory foam (tempur) anpassar sig efter hästens rygg.

Den flexibla bommen av björkfanér, läder och kevlar, helt fri från metall, ligger an mot hästen i hela sin längd och bredd och följer hästens rörelser.

De utåtvinklade ortspetsarna minskar risken för tryck på bogar och manke.

Bara 46 cm lång och 7 kilo tung.

Sadeln finns i flera vidder och former, även anpassade för breda hästar.

Sadelns utformning är enkel och funktionell. Den låga vikten, stigbygelkrampornas placering, sadelgjord-stropparnas placering och den plana sitsen ger en god komfort med bra rörelsefrihet för ryttaren vilket underlättar en god sits och fin hjälpgivning. Den väger lite och ger en god upplevelse av hästens rörelser.

Sadlarna säljs endast efter utprovning, antingen genom att jag besöker er eller via video-samtal. Sadlarna tillverkas efter beställning varför leveranstiden är ca 4 veckor.

Bommarna

Mina sadlar har inte bara olika ”bommvidd”, alltså vinkel över manken. De har också olika vinkel över ryggen och är olika svängda för att passa så många hästar som möjligt.

Framvalvet finns i följande typer:

1 För smala eller muskelfattiga hästar
2 Passar de flesta hästar av halvblodstyp
3 För mera svängda ryggar som iberiska hästar
4 För bredare hästar av halvblodstyp
5 För hästar av cob-typ
6 För hästar med mycket bred och muskulös manke

Dessa sex varianter kan kombineras med tre olika vinklar över rygg och bakvalv

0 För hästar med smala och sluttande ryggar
A För de flesta hästar av halvblods-typ
B För hästar med bred rygg

Jag kallar denna sadel för NUGENT, efter min älskvärda lilla häst med samma namn som bara blev 6 månader gammal.

Nugent

Memory foam

Jag vill försöka förklara begreppet ”memory foam” och vad som skiljer detta från det skumgummi som finns i många andra permanentstoppade sadlar.

Alla vet ni hur skumgummi fungerar, oberoende av ifall det är en mjuk disk-svamp eller ett hårt liggunderlag: Man kan klämma ihop det, och direkt när man släpper återtar det sin ursprungliga form. Man kan säga att varje lilla bubbla i skumgummit är som en tennisboll som man ju kan klämma ihop men ... Läs mer

Så går sadelprovningen till

Jag provar först olika sadelbommar direkt på hästen, för att ordentligt kunna se hur väl den ligger an på hästens rygg. Då ser man små avvikelser mycket bättre än med en hel sadel på ryggen. Bland annat syns tydligt huruvida sadeln ligger an i hela sin längd eller om den är för rak för hästen och bara vilar fram och bak. Detta kan man i viss mån kontrollera genom att sticka in en hand under sadeln innan man spänner gjorden. Med ... Läs mer

Vill du ha ett email-meddelande när jag har kurs eller sadelvisning i din närhet? Klicka här.