Ridsportbutiken : Nosgrimma på träns

«Föregående - Nästa»
14 april 2012

Varför är ofta nosgrimman en lös rem som löper genom öglan på sidostycket på akademiska/spanska träns? Vad är fördelen med det om man jämför med den t ex en engelsk nosgrimma, som inte är fäst vid sidostycket utan har en egen nackrem?

[ Till Ridsportbutiken/Akademiskt huvudlag ]

Jenny 14 april 2012

På många finare körhuvudlag sitter det lika dant. Har också funderat på varför, men bestämt mig för att det nog har att göra med att det är enkelt och så blir det ju färre remmar.

[ Svara ]

Markus 14 april 2012

Vi kan även vända på resonemanget och fråga vilken fördel den nosgrimma vi är mest vana vid, har. Jag tror svaret på den frågan uteblir lika mycket som svaret på den fråga du ställer här.

Det handlar inte om för- och nackdelar utan om olika traditioner.

[ Svara ]

9 juni 2014

När nosgrimman sitter i sidostycket sitter bettet väldigt stabilt på ett enkelt sätt. Maria.

[ Svara ]

12 juli 2014

Tack för dessa intressanta inlägg, jag funderar mycket på bett och huvudlag, har en unghäst som gärna rusar iväg, använder nu ett tredelat bett och ingen nosgrimma, vilket är nog så "vänligt" under kontrollerad ridning men när man är ute och det går undan och det står ett träd ivägen, inte så fint att svänga av med. Tips, erfarenheter mottages gärna. mvh Trissa   

[ Svara ]

Markus 12 juli 2014

Vad gör det svårt att svänga med? Åker bettet igenom munnen? Gapar hästen? Jag hade nyligen en elev vars häst gapade varje gång det skulle svängas varvid bettet åkte igenom munnen. det händer ju lätt när man rider utan nosgrimma. Lösningen var att använda ett tränsbett mer parerstänger. Det stannar kvar i munnen även om hästen gapar varför hästen började lyda och hålla munnen stäng. killnaden var påfallande.

[ Svara ]

16 oktober 2015

Det är en säkerhetsfråga. Skulle bettet gå av har du en chans att styra/stoppa hästen med hjälp av nosremmen om den sitter fast i sidostyckena. En engelsk nosgrimma förhindrar bara gapning. På travtävlingar får du inte starta utan en nosrem som går genom sidostyckena.

[ Svara ]