Det stora vackra frieserstoet hade gjort ett mycket trevligt jobb på lektionen, men hennes galopp var sådär klumpig och stor som friesergalopper ofta är. Jag minns inte varför, men ryttaren och jag kom överens om att prova lite sluta i galopp på diagonalen. Sagt och gjort, och ryttaren fick till en stor och klumpig sidvärtsrörelse som knappast gett ett godkänt betyg på en tävling. Det här med att galoppera på snedden var stoet inte riktigt beredd på. Hon klarade det inte heller så galant; det blev rätt klumpigt.
Hon var emellertid en klok häst och märkte att detta var något klurigt så nu fick hon hålla tungan rätt i mun för att lyckas. Det ledde till att efter några språng i klumpsluta samlade hon ihop sin stora galopp för att lyckas bättre, och efter slutan visade hon några underbart vackra och eleganta samlade galoppsprång, sådana där som man vill ha på sin dressyrhäst. Plötsligt tyckte jag att hennes klumpiga sluta var den vackraste sluta jag sett, för den hade gjort det en sluta skall: Den hade samlat hästen!
För mig är det så en rörelse skall fungera: Den skall åstadkomma det den är avsedd att åstadkomma. Lösgörande rörelser skall lösgöra hästen och samlande rörelser skall samla hästen. Hur hästen ser ut medan den lösgör eller samlar sig är oviktigt. Det är effekten av gymnastiken som är det centrala och det vi gymnastiserar hästen för. För mig är och förblir dressyren ett sätt att skapa och förbättra en häst.
Det blir missriktat när vi övar en rörelse för att den skall se vacker ut. Sjukgymnsatik behöver inte vara vackert. Det viktiga är att vi fungerar bättre i våra kroppar när vi går därifrån, och så ser jag på våra dressyrrörelser också. Bedöm kvaliteten på rörelsen efter hur hästen känns efteråt. Känner du att hästen är mer lösgjord efter skänkelvikningen än innan skall du vara nöjd med skänkelvikningen även om hästen var förböjd och gick med baken före. Känner du att hästen har samlat sig i öppnan skall du vara nöjd med öppnan oberoende av hur många spår hästen tvärade på.
Det är bara om du inte märker någon effekt av rörelsen du skall fundera över vad som var fel.
För mig blir det därför missriktat när man på tävling dömer rörelser ur ett estetiskt perspektiv, inte ur ett funktionellt. Jag är inte säker på att OS-hästens oberörda 10-poängiga galoppsluta har samma förbättrande effekt som den klumpsluta min elevs friesersto presterade den gången för 10 år sedan.
Dressyr handlar inte om att se snygg ut. Dressyr handlar om att förbättra en häst!