01 januari 2011 http://www.perfectsit.se/
I och för sig tror jag risken är liten att ni gör det, men en varning kan ändå vara befogad.
En båge som man skall ha bakom ryggen och framför överarmarna. Enligt hemsidan förbättrar den din sits och ger dig en mjukare hand. Vad sidan inte nämner är att med bågen på är det i stort sett omöjligt att ge en större eftergift, att klappa hästen på halsen och, framför allt, omöjligt att hålla balansen och ta emot sig om hästen snubblar eller bockar. Blir denna artikel populär kommer vi snart se fler avramlingar med grövre skador som följd. Troligen kommer vi även att se fler "skenande" hästar.
Nej. Usch.
Jag kom att tänka på hur jag som liten alltid blev varnad av Mamma för att gå med händerna i byxfickorna eftersom jag då skulle skada mig mer om man trillade. Jag ser samma risk med denna båge.
Bra händer och bra sits kommer inte genom mekaniska hjälpmedel. Att sitta bra på hästen handlar om att lära sig att röra sig i sadeln, inte att begränsa rörligheten. Bra händer får man genom att veta vad man skall ha dem till, och lära sig att använda dem, inte genom att hålla fast armarna.
Föregående artikel
Nästa artikel
11 januari 2011
jag kan inte annat än hålla med. passar handikappade som inte har andra möjligheter men vanligt folk får gott gå "senvägen" och jobba med sin balans och sits!
/Linda
[ Svara ]
11 januari 2011
jag skulle aldrig sätta den på någon med funktionshinder heller. Säkerhetsrisken framförallt samt att det inte inbjuder till verklig träning av kroppsmedvetenhet
[ Svara ]
Markus Holst 12 januari 2011
Nja. Det finns nog rörelsehindrade som kan ha nytta av den. Om vi betänker en människar där armarna ändå är så satta ur funktion att de ändå inte kan balansera med dem, och så svaga att de är svåra att använda, så gör nog inte denna båge någon större skillnad för säkerheten. Inte heller för ryttare som sitter fastspända på hästen. Dock är dessa mycket få.
[ Svara ]
19 april 2011
Har ni provat bågen? Känns otroligt omoget att ens spy galla över en produkt man inte har en relation till. Sen får alla tycka vad de vill, men sättet du markus skriver det på är inte annatr än omoget, oproffsigt och ej lyhört.
Vad skulle du tycka om att andra dömde ut din ridkonst utan att ha studerat eller provat den?
[ Svara ]
Markus Holst 19 april 2011
Jag välkomnar alla att ha åsikter om det jag gör. Det är genom att diskutera, som vi alla kan lära oss mer. Det är mycket för att främja diskussion runt ridning, som jag driver denna sida och så utförligt delar med mig av mitt kunnande och tyckande, bland annat genom min ridhandbok. Om du läser kommentarerna till den märker du snart att jag är van att få såväl befogad som obefogad kritik. Googla gärna mitt namn på Bukefalos, så ser du att det även där framförs klritik mot mig och mina produkter.
Sådant är en del av all affärsverksamhet, och även av att vara människa. Vi kan i nästa steg reagera olika på kritik. Vi kan utröna ifall det finns fog för den, eller vi kan vända alla taggar utåt.
Det vore fel att efter tonen i ditt inlägg diskutera "mogenhet". Jag har beskrivit de säkerhetsrisker som bågen medför, och vill du ha en konstruktiv debatt är det bättre att du sakligt bemöter det jag skriver, än har åsikter om hur det är skrivet. Även vore det klokt av dig, i den mån du är knuten till produkten, att ta till dig de kommentarer runt bågens säkerhet, som här har framförts. Om du läser en gång till, ser du att jag inte är ensam i min oro.
[ Svara ]
25 april 2011
Problemet är om produkten uppmuntrar till att aktivt dra bak axlar och armar. Det skapar spänning. Om man åker fram med axlarna beror det oftast på bäckenets ställning eller hopsjunken bröstkorg. Det är lite som uppmaningen "sträck på dig" som oftast ger resultatet att ryttaren lutar sig mer bakåt och låser överkroppen.
Men produkten kan säkert fylla sin funktion i rätt sammanhang, dock inget revolutionerande i mina ögon.
/Anna
[ Svara ]
05 maj 2011
Läste någon som använde gummiband i stället. Mellan armveck och bakom ryggen. Har ej testat själv.
// Helena
[ Svara ]
11 maj 2011
Gummiband blir väl lite samma som när endel tränare stoppar ett ridspö under armarna på ryttaren (bakom ryggen) Det kan kanske bryta ett mönster, men för att få en bra sits krävs kroppsmedvetenhet och träning.
[ Svara ]
Markus Holst 12 maj 2011
Bågen testades och beskrevs i sista numret av Hippson, och där fick den ungefär samma omdöme som vi gett den här.
[ Svara ]
15 maj 2011
Min åsikt är;
Som alltid...om man åtgärdar SYMPTOMET på ett problem, återkommer det igen när åtgärden tas bort! Om man åtgärdar ORSAKEN till ett problem får man en permanent lösning.
Fördelar med bågen ; På ytan kan du få en bättre hållning när du sitter till häst
Nackdelarna med bågen ;
Denna båge är ett tydligt försök till SYMPTOM-åtgärd och därmed en KORTSIKTIG förändring och investering.
Låsningarna av kroppens rörelser som bågen åstadkommer motarbetar en balanserad och följsam sits, vilket ju är vårat mål (får man hoppas). Detta gör att bågen hindrar oss från att nå vårat LÅNGSIKTIGA mål med våran sits.
Skaderisken ökar troligen vid oönskade situationer; som avfallning, bockning m.m.
/ Mvh Anna Opalinski (Opal)
[ Svara ]