Markus svarar : Dominant Häst

«Föregående - Nästa»
4 juli 2013

Hej Markus! Jag har precis börjat rida ett sto på 6år, 170cm i mankhöjd. Hon är väldigt dominant och visar aggressivt beteende. Hon har inte så mycket respekt mot människor och tränger sig gärna på en och är allmänt närgången. Det största problemet uppstår när hon testar gränserna, hon lägger bak öronen, anfaller och hugger och ibland kommer det från ingenstans. Hittills har hon gjort det när jag ledde henne och när jag blev arg på henne och skulle korrigera henne så att hon inte skulle komma för nära in på mig. Dem två gångerna hon lyckades hugga mig var jag inte beredd, resterande gånger skickade jag henne baklänges med ren ilska och då blev hon så snopen och la fram öronen som om ingenting hänt. Hennes ägare kan inte riktigt ta några fighter då hon är för gammal och en del ryttare har varit rädda för henne. Hon har varit väldigt svår enda sedan hon var föl. I vilken ände ska man börja för att klargöra för henne att detta inte är okej att bete sig så?

Med vänliga hälsningar, Julia

Markus 5 juli 2013

Sådana hästar är vanliga. Förvisso har hästar olika temperament och en del är skarpare än andra, men generellt kan man säga att det är vi människor som skapar hur hästar är mot oss människor.

Har du studerat hur hästen beter sig i flocken? Är hon agressiv mot de andra hästarna?

Olydnaden som du beskriver kommer troligen genom att hästen är van vid små brister i människors beteende. Jag har sett sådant förr.

Att hästen tränger sig på är ett sätt att kontrollera rangordningen. Hästar beter sig ungefär som fulla killar på krogen. De står och trycker mot varandra och ser vem som viker sig först. Det är mycket vanligt att folk flyttar sig ett steg bakåt när hästen komer och tränger sig på, istället för att flytta bort hästen. Hästen upplever då att den har "vunnit" och att människan erkänner sig ha lägre rang. Människan känner sig artig - hästen tycker människan är vek.

Vi kan aldrig blidka en häst. Vi kan aldrig köpslå med en häst. Vi kan aldrig få dem att bli milda mot oss genom att vara underdåniga. Därför är ledarskap så svårt för barn. Barn har ingen naturlig auktoritet och försöker få hästar att bli snälla på samma sätt som de försöker få en arg förälder att bli snäll. Det fungerar inte. Hästar är inte sådana. De är, just som Mamma, snälla så länge vi lyder den, och det är inte meningen att vi skall lyda vår häst. det kan bli farligt.

Hästen blir också snäll om den ser upp till oss. Det är vad vi måste få våra hästar att göra. Om hästarna inbördes slåss om vem som skall få vara närmast oss, har vi lyckats som ledare. Om hästarna avundsjukt tittar på den häst som för stunden får vara nära oss, har vi lyckats. Sådana hästar blir som små pojkar som är jättestolta när de får hjälpa till och hålla min hammare, eller liknande saker.

Jag vet folk som beträttat hur kelen deras unghäst är. Hur hästen kommer fram i hagen och riktigt trycker upp sig i famnen på en. Jag fick tala om för dem att det inte var kel utan dominans. De fick också problem i samma stund de begärde något av hästen, som att den skulle bli ledd.

Hästar skall inte, likt fulla killar på krogen, trycka upp sig i famnen på en. De skall artigt stå en meter ifrån en och vänta på att bli uppjuden. Så beter sig hästar sins emellan. det är ledaren som inleder goset, det är inget som en häst med låg rang kan gå fram och begöra av ledarstoet.Det är tvärtom en ynnest som visas dem, och samma ynnest skall hästen uppleva när den får vår uppmärksamhet.

Du har en lång väg att gå för att få din häst att tro på att du är number one. Du måste våga vara auktoritär mot henne och sätta ner foten och kräva respekt, så som du tydligen redan har gjort. Det vore kanske klokt att ta kontakt med någon duktig NH-instruktör och göra en join up med henne. Det hade jag gjort.

Lycka till! Kom tillbaka och berätta hur det går.

[ Svara ]