Markus svarar : Var börjar jag...?

«Föregående - Nästa»
11 juli 2009
Hej!

Har ridigt sedan barnsben med inriktning mot hoppning. Slutade tävla i sena tonåren. Av en slump hamnade en otroligt skör och trasig häst under mina vingar.. och jag var tvungen att se hästarna med nya ögon. Sedan jag var liten har jag blivit präglad av att hästrelationen handlar om tvång och lydnad. Att detta var fel väg blev så uppenbart när jag nu hade en skör häst utan tillit och tro på något mänskligt. Jag började med Horseman ship och blev helt knäad av beundran och förundran och lyckades snabbt få mitt lilla sto till att finna tillit och respekt med minsta medel. Efter ett par års uppehåll när jag skaffat familj, blev saknaden av hästar för stor. Jag hade nu blivit helt knäad av beundran av den fantastiska frieserhästen! 
I våras fick jag hem min underbara frieser ifrån Holland. En 4-årig hingst som är helt fantastisk!
Denna sommaren ska vi lära känna varandra och han ska få "landa" i sitt nya hem.
Jag hade väl inte riktigt bestämt mig för "vad" jag skulle "rida" , men hoppning var uteslutet...! 
 Då jag varit och nosat på NH, och känt att det varit "rätt" så har jag sökt mer information om "naturlig" ridning..
Jag är förförd av denna ridkonst! 
Därav finns jag nu här.
Då till min fråga...  Var börjar jag? 
Har sökt instruktörer utan resultat. Kanske att det finns någon här som är ifrån Kristianstads trakten som kan hjälpa mig?!
Hur mycket kunskap jag än kan söka på internet eller läsa mig till i all världens böcker, så vågar jag inte börja att exprementera för mig själv.  Hästen är ung och väldigt lyhörd och jag vill inte förstöra hans intresse genom att förvirra honom med min okunskap inom detta området....

Hade gjort mig så glad om någon kunde ge mig en vägvisning, för hur jag ska komma igång!

// Emma
Markus 12 juli 2009

Hej Emma!

Det finns ett långt och et kort svar på din fråga. Det korta svaret är, att du antingen kan vara med på mina kurser i Tollarp, rida för min elev Erika/harmoni och hälsa (länk finns på min sida om kurser), eller någon annan instruktör. Det finns rätt många kurser i Skåne.

Det längre svaret är, att du måste våga experimentera, och måste våga ha fel. Experimenterandet och det därmed förbundna sökandet efter kunskap, är en av de viktigaste sakerna för den akademiska ridkonsten, så som jag ser det. Det finns inget färdigt svar där ute någonstans. Vi måste våga lite på vårt omdöme, och vi måste våga misstro allt som sägs och skrivs, oberoende av vem som säger eller skriver det. Vi måste våga värdera fakta. Vi måste våga undersöka det vi lär oss, oberoende av ifall det är sagt av instruktör eller skrivet i bok. Det finns mängder med såväl riktiga och felaktiga "sanningar" där ute, och det är endast genom att logiskt och metodiskt pröva dem alla, som vi kan komma fram till vad som faktiskt är sant, och vad som faktiskt fungerar. Är vi lite extra energiska, kan vi även ta reda på varför det fungerar.

Vi behöver inte pröva dem alla på vår häst, i praktiska situationer, men vi bör pröva dem i ett logiskt resonemang. Akademiskt betyder för mig att man söker kunskap, inte förväntar sig att någon annan presenterar ett färdigt koncept.

Så även om du gör som en instruktör säger, så exeperimenterar du, men då med det instruktören säger, istället för det du själv har funderat dig fram till.

Lycka till!

[ Svara ]

30 juli 2009

Hej Emma!
Jag själv har just köpt en Frieser på 3.5 år och vi ska börja våra akademiska erövringar den 7e augusti då vi träffas för första gången sedan vi möttes i Holland.
Jag har en strategi! Om du vill så vore det roligt om vi kan ha lite kontakt för att hjälpa och tipsa varandra under vägens gång. 
Enligt mina beräkningar med hänsyn till lufttryck, vindriktning och andra tänkbara parametrar, så kan vi halvera våra misstag!
Om du tex provar "ditten" och jag "datten" å det går åt fanders, så kan vi förvarna varandra om resultaten av diverse ideer...och självklart hylla saker som vi lyckas med och hetsa den andra till att pröva samma sak?!
Skämt åsido, det skulle vara jättekul att få höra hur det utvecklas för dig, hur du upplever olika saker och framförallt, hur hästen verkar ta det hela.

Det enda tipset jag kan ge dig är en bok. Den heter "Dansa med hästar" av Klaus Ferdinand Hempfling. Den kan köpas för ca 345 kr. 

För övrigt fick jag just reda på att Inkaindianernas Astronomiska kalender (som än i dag är upprörande exakt) slutade tvärt år 2012. 

...(Mitt lite apokalyptiska sätt att säga till er alla att uppskatta de individer ni dagligen valt att umgås med och ta hand om varandra.) 

Vänligen.
/
Unga Fröken Gäwerth  
 
  
 

 

[ Svara ]