Markus svarar : Tuff häst

«Föregående - Nästa»
26 januari 2009
Jag tränar min häst en del från backen och vill att hon ska lära sig att gå snett bakom mig på slakt grimskaft.

Har tränat som så att jag gått baklänges och stannat och viftat med spö så hon stannat fortsätt backat och hästen har följt efter. Samma sak igen men kanske backat henne några steg genom att vifta gå emot henne. Detta har funkat bra och tillslut har hon stannat när jag stannat och backat när jag gått emot henne. Sista tiden har hon börjat att resa sig lite när jag backar henne (inte högt utan strax över marken) dessutom lyssnar hon bara när jag backar allså står med ansiktet vänt mot henne, om jag låter henne gå id min sida börjar hon krångla och försöker att sticka förbi mig eller butta mig inåt med huvudet. Kan även få för sig att sura och nafsa.

Tips på hur jag kan jobba vidare med henne?

Markus 26 januari 2009

Det förefaller mig som om du kort och gott skall fortsätta på inslagen väg. Hästen verkar vara en ranghög dam och sådana behöver tydligare och mer ledarskapsövnignar än andra. Du verkar vara väl införstådd med problematiken och verkar sköta saken bra.

Dock kan vi ju utläsa av din fråga, att din häst har höjt garden och hittar på lite tuffare "försvar". detta är ett test från hennes sida, för att testa ditt ledarskap på samma sätt som tonåringar testar sina föräldrar. Det kan finnas anlednign att även du höjer garden, men jag vill gärna se er innan jag ger mer instruktioner.

Känner du att du behöver mer hjälp, kan du försöka hitta någon bra NH-instruktör. Det låter som om din häst skulle må bra av en join up. En join up beskrver jag i Diamantens dansskola, del 2.

Lycka till! Hör gärna av dig och berätta hur det går.

[ Svara ]