Markus svarar : Varför sitter man upp från vänster?

«Föregående - Nästa»
22 november 2012

Hej jag undrar varför man inte ska gå upp på hästens högra sida ? Har inte kunnat hitta svaret än så hoppas att du kan svara på frågan :)

22 november 2012

För att hästen blir oliksidig. Tänk dig själv om du alltid bär en vattenspann med bara vänsterhanden! Att man hoppar upp på hästen från vä sida är en kvarleva från när man hade svärdet hängande på den sidan vilket gjorde att man inte kunde svinga vä ben över hästen. Mao är detta rätt längesen och, liksom att alltid sadla eller leda en häst från vänster sida, totalt meningslöst och bara förstärker både hästens och ryttarens snedheter.

[ Svara ]

Markus 22 november 2012

Jag tro det fattas en negation i svaret ovan. Jag skulle vilja be den anonyma svaranden att ge exempel på uppmätta oliksidigheter och skador hos hästar som beror på ensidigt uppsittande eller ensidigt ledande på samma sida. Hur skadad skall jag tro att min gamle Kalle var när han dog vid 23 års ålder beroende på att jag alltid satt upp från samma sida?

"Svärdet", som de sista 600 åren varit en sabel eller en värja, hindrar inte svingandet av vänsterbenet. Svårigheten blir istället att få över vapnet över hästryggen. En sabel är en ganska lång anordning, längre än ryttarens ben. Man skulle alltså behöva använda händera till att lyfta över vapnet samtidigt som man satt upp, vilket blir svårt. Det har alltså inte med minskad rörlighet i vänster ben att göra.

Därmed går jag över till att svara på den inledande frågan:

Det finns inget som säger att man inte skall, utan bara att man inte gör.

Mycket av det som fortfarande sägs och sätts som regler på ridskolor och det mesta av vår hästhantering går tlllbaka på den militära ridningen och de krav som gäller där. I armén hände det att 1000 ryttare skulle kunna samsas på en liten yta, vilket även gällde att kunna sitta upp och sitta av tillsammans där det var trångt. Om då alla sitter upp åt samma håll, är det bara en ryttare mellan varje par av hästar. Om några satt upp från vänster ocvh andra från höger skulle det blir trångt och ta längre tid.

Där har vi bakgrunden till att vi sitter upp från samma sida allihopa.

Men varför vänster? Där är det svårare att hitta bra svar, men troligen beror det ytterst på att vi är högerhänta och därför väljer att hantera hästen till höger om oss. Likadnat gör vi med vår cykel. Då blir det enklare att även sitta upp från den sidan.

Det heter ibland, vilket vi ser ovan att det beror på att militärerna hade sin stora sabel på sin vänstra sida och att den är i vägen om man sitter upp från höger. Och det stämmer, men anledningen att man bär sabeln till vänster är att man är högerhänt.

Men i alla militära insturktionsböcker står att man skall öva på att sitta upp från båda sidor. Dels för att man skall kunna komma upp på sin häst även om det är något i vägen på vänstersidan, och dels för att man i situationer där det är bråttom inte skall behöva ödsla tid på att springa runt hästen. I flera hundra år har sabeln, åtminstone i Sverige, inte burits av ryttaren. Den har suttit fast i sadeln och då kan man ju enkelt sitta upp från vilket håll man vill även om man är beväpnad med sabel.

På island lär man sitta upp från båda sidor och väljer helt enkelt den sida som för stunden är närmast en.

[ Svara ]

Jenny 22 november 2012

Förr hoppade jag upp på vilken sida som helst, tyvärr har jag vant mig av med det. Men det intressanta var att råka hoppa upp från "fel" sida på ridskolehästarna, plötsligt kunde en tjej på 1,7m och 60kg få en stor halvblodshäst att mer eller mindre trilla omkull! De spjärnade emot när man hoppade upp och var inte alls beredda på att spjärna emot på "fel" sida.

Jag är uppvuxen med regeln att man SKA hoppa upp på hästen från marken. När jag blev lite äldre och mer ovig upptäckte jag att det är en svensk ridskole-regel. Jag har hört att man i England aldrig hoppar upp på en ouppvärmd häst från marken. 
Numera hoppar jag alltid upp från en pall eller liknande och både jag och hästarna uppskattar det.
Jag stöter fortfarande på folk som anser mig vara en sämre ryttare  för att jag inte hoppar upp från marken!

[ Svara ]

Markus 22 november 2012

Ja, där har man ett ständigt bekymmer. Nuförtiden kan jag inte komma upp från marken mera än på ponnies. Det har nackdelen att druttar jag av en stor häst i skogen, eller måste sitta av i skogen av någon anledning, är det svårt att komma upp igen.

Men det är härligt att man inte längre behöver visa ungdomligt mod och vighet för att slippa bli utskrattad. "Förr" var det ju endast äldre herrar, alltså sådana i min ålder, som fick sitta upp från pall. Kavalleriets kadetter (blivande officerare) satt alltid upp utan stigbyglar. Annars kände de sig fåniga.

[ Svara ]

Anna-Lena 22 november 2012

Jag har läst någonstans att hästar använder sina hjärnhalvor olika mycket beroende på vilken sida av kroppen som arbetar och stimuleras. Det skulle t ex kunna vara så att det  de lär sig från vänster sida inte automatiskt fungerar från höger sida pga att deras hjärnhalvor inte kommunicerar med varandra fullt ut. Det är ju lite träning för vår koordination också att arbeta med båda sidor av kroppen. Att stimulera och använda hela hjärnan tycker jag är en bra ide för både hästar och människor :-)

/Anna-Lena

[ Svara ]

23 november 2012

Du råkar inte komma ihåg var du har läst detta?

Jag har hört lite liknande påståenden, bara för att upptäcka att de är faktaoider. :-(

[ Svara ]

23 november 2012

Jag sitter också alltid upp med hjälp av pall, så vida jag inte är mitt ute i skogen och ska upp på hästen och inte hittar något att stå på. Min häst är ponny och jag har egentligen inga problem att komma upp men pållen föredrar att jag använder pallen, dessutom spar det på sadeln :P

// Jenny C

[ Svara ]

Markus 23 november 2012

Alla använder sina hjärnhalvor olika. de har olika uppgifter. Inte ens de övningar som styrs symetriskt av var sin hjärnhalva, till exempel extremiteternas rörelser, fungerar på samma sätt.

Tydligaste exempel på detta är vår höger- och vänsterhänthet, som i sin förlängning gör att vi alla använder våra kroppar osymetriskt.

Där är hästar likadana.

Dock har den normala människan förmågor som hästen inte har, och då till exempel det som jag tror kallas för spatialt tänkande. Det inkluderar sådant som att känna igen saker även om de är spegelvända eller upp och ned. Oförmågan till det är något som hästen delar med autistiska människor.

Därför har hästen inte enkelt möjligheten att lösa något spegelvänt, bara för att den kan det åt ena hållet. Att flytta sig undan för vänster skänkel behöver alltså läras in separat från att flytta sig undan för höger skänkel. Att hästen förstår det ena behöver inte betyda att den förstår det andra.

Ur det persektivet kan vi förstå att det för hästen är något helt annat om ryttaren sitter upp från vänster eller sitter upp från höger. Och det är av denna anledning som jag idag ogärna sitter upp från höger. Det är helt enkelt onödgt krångligt.

[ Svara ]