Markus svarar : FRAMÅT STUPAT......

«Föregående - Nästa»
11 augusti 2010

Min häst lägger allt för mkt vikt på framdelen och har ingen bakbensaktivitet, men om man bara använder ögonen och tittar på henne upptäcker man det motsatta i muskelaturen då framdel och bog är betydligt mindre än bakdel och ryggmuskler. Hon har något dålig balans, travar och skrittar utmärkt men galoppen blir gärna stötig och på snedden.

Den närmaste förklaringen jag har att ta hänsyn till äe att hon är korsning och elakt sagt ser hon ut som en tax dvs korta ben men med en lång storhäst kropp.

Min undran är vad ska jag göra, vilken träning ev annat bett. Vi rider ut mkt långa skrittrundor. Hon trivs bäst på hackamore eller väldigt smala???

Tack för svar eva.sundberg@live.com

Markus 11 augusti 2010

Det är alltid svårt att svara på sådana här frågor när jag inte har sett er. Alla har vi lite olika uppfattnign av vad som menas med at hästen lägger vikt på framdelen. Ärligt sagt tror jag inte att hon gör det, i alla fall inte om ryttaren inte tvingar henne till det.

Bästa sättet at få en häst balanserad är att rida me den hängande tygel. Det betyder inte att hästen skall få göra vad den vill. Vi skall fortfarande använda tygeln och andra hjälpet, men när hästyen lyder går vi fram med handen så att tygeln inte längre är i vägen för hästen. Då blir hästen lika frå som utan ryttare och måste balansera sig likadant som den gör annars hela dagarna. Det trucket brukar göra de flesta hästar vackra.

Den vanligaste orsaken jag ser till hästar som går på bogarna är den alltför vanliga missuppfattningen om stöd på tygeln vilket leder till att ryttaren överbelastar tygeln varvid hästen måste göra detsamma, varvid vikten hamnar på frambenen, för att göra en lång historia kort.

Jag skulle vilja höra din förklaring av bakbensaktivitet, för att kunna ge dig mera hjälp.

[ Svara ]

11 augusti 2010

Jag rider alltid med ganska lös tygel men använder bara en. Det är inga problem alls att få henne att böja på nacken men går gärna bakom och nästan släpar bakdelen. På en volt kan det gå relativt stadigt och bra i höger varv men i vänster faller bakdelen ut nästan som om hon var två kroppar. Hon går även på snedden i galoppen och det är inte skönt alls. Tänderna fixade och duktig massör men han säger att det inte är nåt fel på henne. Hon är väldigt lätt i munnen, lyssnar bra på röst, tanke och vikt. Detta tror jag beror på att jag själv ridit in henne och att hon är nu 13. Vi förstår varandra men jag är rädd hon tar skada. Har beställt ett spanskt bett utav dej som jag väntar på hoppas det funkar. Ska jag träna öppnor el nåt annat. Vi har tyvärr ingen tränare som duger åt mej här uppe i Hälsingland. Jag tycker de är för hårdhänta och vill bara att man ska ta mer i tyglen då jag tycker hon går bra.

[ Svara ]