Manskapssadlar

Manskapssadel i bruk

29 juni 2015

För oss historienördar är digitalmuseum en guldgruva. Ett av muséerna som är anslutna där är Armémuseum, och där hittade jag idag denna bild. Det ni ser är en fältpackad manskapssadel. Den bilden visar varför sadeln är så stor: Det finns ju knappt plats för ryttaren ändå!

Jag skall berätta för er vad som bars på sadeln

I högra packfickan:

Skjorta, vikt i tre delar på längden, ... Läs mer

Stämplarna

18 juni 2016

Bland alla stämplar på sadeln bakvalv kan vi hitta information om sadelns tid i armen. Tyvärr verkar det inte finnas något fastställt system för hur sadlartna stämplades. Det verkar skilja sig mellan de olika regementena. Sammanfattningsvis kan sägas att ju fler stämplart desto mer har sadeln varit med om.

De stämplar som brukar finnas är:

- Tillverkningsnummer; ett två till fyrsiffrigt tal.

- Regementet, en bokstav följt av en ... Läs mer

Tyskarna var först

25 mars 2016

Den sadeltyp modell vi känner som manskapssadel är ingen svensk uppfinning. Redan runt 1890 togs modellen fram i Tyskland. Därefter apades den efter i bland annat Sverige och Danmark.

Det låg i tiden att göra en armésadel av engelsk typ. Tidigare red man nästan överallt i sadlar av ungersk typ. På dessa stack sadelbommen ut bakom sitsen, såsom vi känner från våra manskapssadlar, men även framåt. De hade alltså blad ... Läs mer

Storlekarna

3 juli 2015

Manskapssadlarna har bara en sits-storlek, men finns i flera storlekar (modell, form, vidd) för olika hästar.  Dessa är:

1A För normalbreda hästar med hög manke
1 För normalbreda hästar med normal manke
1B För normalbreda hästar med låg manke

2A För breda hästar med hög manke
2 För breda hästar med normal manke
2B För breda hästar med låg manke

Storlekarna 1 passar till de ... Läs mer

Manskapssadelns värld

28 juni 2015

Krig är en fruktansvärd miljö. Ingen vet hur nästa krig kommer att se ut. Så har det alltid varit och därför har man alltid planerat för det värsta. Man vet att förhållandena kommer vara svåra, att man kommer vara avskuren från sin vanliga miljö och behöver klara sig sjäv. Därför måste all utrustning vara så hållbar att den fungerar i alla väder och länge, men samtidigt så okomplicerad att den ... Läs mer

Ny avdelning om manskapssadlar

21 juni 2015

För något år sedan blev jag uppringd av någon av våra ridsportstidningar, jag har glömt vilken. De skulle ha en liten artikel om manskapssadlar och ringde upp mig eftersom de "förstod att jag var expert" på dem. Jag blev såklart smickrad och berättade  vad jag visste, och det blev en söt liten artikel av det.

Främst lärde jag mig två saker av detta:

1 - Det finns ett intresse för manskapssadlar, och
2 - Jag vet mer ... Läs mer