Sadeldrömmen : Hurdana sadlar vill jag göra?

-
7 juli 2020

Så vad vill jag då göra för sadel? Jag kommer hålla fast vid mina idéer om hur en sadel skall vara, och använda den kunskapen som jag skaffat mig under åren med Strada.

Grunden kommer vara en bra bom. Oberoende av hur mycket det pratas om bossornas placering och kanalen mellan bossorna, så är det bommen som fördelar trycket och där slarvas det på många moderna sadlar, speciellt som det nu är modernt med ”smal midja”. Smal midja gör att framtill blir bommen så smal att den nästan inte har någon kontakt med bossorna, vilket jag visat många kunder när jag undersökt deras sadlar. Därför är det svårt att hitta en bra konventionell bom och det verkar även svårt att hitta fristående sadelboms-tillverkare som har bra saker. Det finns risk att jag får göra en egen bom.

Smal midja går alltså bort, och jag tror inte smal midja är så viktigt som många tror. Trots avsaknaden av smal midja trivs kvinnor i stradasadlarna och märker att de inte får skav på ömtåliga ställen, vilket jag tror till viss del beror på att låren bättre hjälper till att balansera ryttaren i en normalmidjad sadel. Därför blir också sitsen mera upprätt och de flesta anledningar till speciella core-övningar försvinner.

Av samma anledning vill jag ha en öppen sits med platt säte, ungefär som i barock-sadlarna. Sedan behöver man inte ha barocksadlarnas stora uppbyggda valv. De är bara där för att se barocka ut, inte för att de fyller någon rid-funktion.

Inte heller är jag en vän av de jättelika vulster som moderna dressyrsadlar har, där det är svårt att reglera längden på benen och svårt för oss som behöver ha låren mera framåt, i normalläge istället för i mode-läge. Jag kommer ihåg första gången jag såg moderna dressyr-sadlar på en mässa i Tyskland för 10 år sedan. Jag trodde först att det var något skämt, jag förstod inte var ryttaren skulle ha sina lår. När jag kom hem och diskuterade med folk, förstod jag att dessa elefantöron på sadlarna ansågs som normalt. Det visar dels hur långt borta från sporten jag är som inte sett sådana sadlar, men också hur sadlarna hade förändrat sedan jag senast, på 80-talet, hade köpt en dressyrsadel.

Den stora utmaningen blir att hitta fram en bra bom, så det skall jag skriva mera om.