Teugels

Teugel met musketonhaak

Teugel met musketonhaak

12 uitvoeringen
Toon alles | Bestel
Longeerlijn

Longeerlijn

4 uitvoeringen
Toon alles | Bestel
Teugel

Teugel

12 uitvoeringen
Toon alles | Bestel

De juiste teugel

Een teugel moet tweemaal zo lang zijn als het paard hoog is. Dan kan het paard gemakkelijk grazen zonder te struikelen en zonder dat u de teugels los hoef te laten. Een te lange teugel is net zo onpraktisch als een te korte teugel. Als u rijdt met kaptoom het is handig dat de teugel langer is dan met een gewoon hoofdstel omdat de ringen waaraan de teugel wordt bevestigd op de kaptoom verder weg zitten en blijft er niet genoeg teugellengte over om uw handen goed te kunnen bewegen.

De teugelbreedte is een kwestie van smaak. Bij het rijden met twee teugels (kandare) hebben ze meestal verschillende breedtes om ze zodoende gemakkelijk uit elkaar te houden. Gebruikelijk is om de smallere teugel aan het stangbit te bevestigen.

Mijn teugels met gesp zijn verkrijgbaar in de volgende maten:

320 cm x 16 mm
320 cm x 14 mm

Mijn teugels met karabijnhaak wordt gewaardeerd door degenen die rijden met kaptoom omdat ze dan makkelijk af en er opgezet kunnen worden. Ze zijn verkrijgbaar in de volgende maten:

310 cm x 14 mm standardlengte 
340 cm x 11 mm extra lang smal breedte
340 cm x 16 mm extra lang normaal breedte

Teugels met karabijnhaak werken even goed bij het rijden met een bit. Ze kunnen snel verwisseld worden en op andere hoofdstellen gezet worden. Bij het rijden van jonge paarden vind ik dit handig omdat ik dan de teugel afhaal tijdens de inleidende longering. Als u niet een teugel met karabijnhaak wilt kopen, kunt u een karabijnhaak bevestigen aan een gewone teugel, dat werkt ook goed.