Kapsoneista
Paitsi juoksutuksessa, kapsonia voi käyttää myös ratsastuksessa samalla tavalla kuin nivelkuolainta tai Sidepull-suitsia. Kapsonin voi myös yhdistää kuolaimen kanssa, ja toimii hyvin kankikuolaimen kanssa.
Kapsonia voidaan käyttää pysäyttämään, taivuttamaan, nostamaan ja ohjaamaan hevosta ja sillä on käytännössä samat vaikutukset kuin kuolaimella. Jotkut hevoset toimivat paremmin kapsonin kanssa, toiset kuolaimen. "Kovasuisille" hevosille kapsoni on usein hyvä keino saada hevonen uudestaan ratsastajan kädelle.
Kapsonissa voi olla ketjuturpahiha, taipumaton terästurpahihna tai tavallinen nahkainen turpahihna. Omasta kokemuksestani taipumaton turpahihna on paras, koska se on tukevampi ja vaikka se liikkuu hieman sivuttaissuunnassa, se pysyy paikallaan hevosen turvalla ja toimii kuten pitääkin.
Kapsonin kovuusaste riippuu:
- turpahihnan leveydestä
- turpahihnan teräksen muodosta
- mahdollisen pehmusteen paksuudesta
Mitä pienempi kosketuspinta-ala, sitä kovempi kapsoni on.
On helpompaa pehmustaa liian kova kapsoni omia tarpeita vastaavaksi, kuin yrittää tehdä kevyestä kovempi.
Kapsonia pitäisi voida nostaa 1-2 cm nenäluulta. Se ei saisi olla liian tiukka. Kapsonin ei tarvitse noudattaa hevosen turvan muotoa. Se lepää turvan "kulmilla" ja tulisi kiristää siten että sormi mahtuu posken ja kapsonin väliin.
Kapsonit joissa on terästurpahihna voidaan uudelleenmuotoilla hevosellesi sopivaksi. Se on sepälle helppo tehdä.
Kun ratsastaa kapsonilla ja kuolaimella, sovita kapsoni tarpeeksi ylös hevosen päässä estääksesi ettei kapsonin turpahihna nipistä suupieliä. Jos käytät semi-kapsonia, voit laittaa kapsonin suitsien poskihihnan läpi.
Koska suitsien kiinnitysrenkaat ovat edempänä hevosen päässä kuin kuolaimien, tulisi käyttää pidempiä ohjia.