Kapsuner

Akademisk Kapsun

Akademisk Kapsun

2 varianter
Vis alle | Bestil
Næsejern - til kapsun

Næsejern - til kapsun

6 varianter
Vis alle | Bestil
Kapsun med kæde

Kapsun med kæde

Bestil

Om Kapsuner

Bortset longering kan kapsuner bruges til at ride på samme måde som trense eller bridonbid. Kapsunen kan kombineres med bid og fungerer godt sammen med stangbid. Man bytter altså kandarens stang- eller bridonbid ud med en kapsun.

Kapsuner bruges til at stoppe , bøje , løfte og lede , og har stort set de samme funktioner som et trense eller bridonbid . En hest undersøger ting med sin mund og næse, ikke med næseryggen . Derfor kan det være svært for hesten, at kommunikere med rytteren via kapsunen. Nogle heste fungerer bedst med kapsun , andre med bid / bridon . For heste med "ødelagte munde " er kapsuner ofte en god måde, at få hesten til stole på rytterens hånd og få en positiv oplevelse med ridning.

Kapsunen kan have et næsestykke med led , ligesom den "almindelige " kapsuner, men kan også have et fast udelt og stift næsestykke. Min erfaring er, at faste udelte næsejern er at foretrække , da disse er mere robuste og ligger stabilt på hestens næseryg uden at dreje ned til siden. Selvom en fast udelt kapsun altid kan bevæge sig lidt, vil den forblive på næsen og virke som den skal .

Kapsunens skarphed afhænger af følgende :

  • Jernets bredde
  • Jernets form
  • Tykkelsen af polstringen


Jo smallere kontaktflade , jo skarpere kapsun .

Du kan nemmere selv polstre en skarp kapsun , end at forsøge at få mild kapsun skarpere.

Kapsunen skal kunne løftes 1-2 cm fra næseryggen. Det må ikke være for stramt. Kapsunen behøver ikke følge næseryggens form. Den skal ligge fast på næseryggen og bør ikke være smallere end man kan sætte en finger mellem kinden og kapsunen. Kapsunen skal sidde lavt for at producere den bedste virkning , ligesom en remontegrime.

Kapsuner med fladt næsejern kan formes til at passe din hest. En beslagsmed kan nemt gøre det, eller du kan prøve det selv med en skruestik .

Når du bruger kapsun og trense, er risikoen for at klemme hestens læber og mundvige mindst , hvis man sætter kapsunen som en remontegrime, dvs . under biddet.

Kapsunens ringe sidder længere fremme mod hestens mule, end ringene på bid. Det kan derfor anbefales, at anvende en ekstra lang tøjler til kapsunen især på storee heste. Med for kort tøjler , bliver det svært at ride.