Asperger-dagbok : Pingvinen är omkring asken

-
30 juli 2020

Hannah Gadsby är en stand up comedian med högfungerande autism, en diagnos som i rätt mycket sammanfaller med aspergers syndrom. Jag sprang över nedanstående klipp av en tillfällighet, men det är en underbar beskrivning av situationer jag upplever rätt ofta.

Se gärna filmen innan ni fortsätter att läsa.

https://www.facebook.com/watch/?t=1&v=3099744420063987

När jag såg denna video förstod jag varför jag så ofta hamnar fel i sociala situationer och varför det är så svårt för mig att fråga om saker: Jag ser saker från ett annat perspektiv varför mina frågor aldrig blir tydliga eller kanske inte ens förståeliga för folk.

Från mitt håll upplever jag detta som att folk svarar på något annat än jag frågat om, varför både jag och motparten snart blir irriterad över att vi inte förstår varandra. På nätet leder detta rätt ofta till otrevligheter, eftersom folk ju blir otrevliga på ett otrevligare sätt på nätet än när man träffar dem i verkligheten.

Det jag lärde mig av denna video är att det är kört. Eftersom jag ser saker ur ett så annorlunda perspektiv kommer det aldrig att kunna bli trevliga eller intressanta diskussioner i framtiden heller, varför det är bäst att låta bli.