Sadeldrömmen : Mina sadlar får nya beteckningar

-
9 juli 2021

Strada-sadlarna har rätt underliga beteckningar på sina olika bommar och bommvidder. Från smalast till bredast heter de W – S – I – IC – C – L

Någon som hängde med? Efter att i 10 år ha arbetat med dem har jag så klart lärt mig systemet och även lärt mig varför de heter som de gör. I betyder iberisk häst, C betyder cob. Det finns allstå en ursprunglig tanke i det, men systemet är idiotiskt eftersom ingen kund förstår det, vilket jag märket ibland när sadlar säljs i andra hand på Blocket och beteckningarna missförstås.

Därför tar jag ytterligare ett litet farväl från Strada och döper om mina bommar till det mer lättförståeliga 1 – 2 – 3 – 4 - 5 – 6.

Jag har ibland skämtat om att Stradas beteckningar är ett engelskt system och därför behöver vi inte förstå det, men jag trivs bättre med ett system som alla förstår. Så framöver kommer mina bommar ha de enklare siffer-beteckningarna.

Min kloke bom-makare Andreas ger formarna som han gör de olika bommarna på, olika färg. Bom 2 tillverkas på en blå form, och bom 5 på en grön. Dessa färger kommer jag att använda på provbommarna så det även på fotografier syns tydligt vilken bom ni kunder provar på er häst.

Nu har ju mina sadlar inte bara olika bom-vidder, alltså vidd i framvalvet. Jag har ju även tre olika vinklar längs med ryggen. Där är sadlarna 135, 145 eller 155 grader beroende på hur platt rygg hästen har. Även dessa ryggvidder skall jag försöka hitta bra beteckningar på, men det återkommer jag om.

Därtill kommer jag har tre olika bakvalv, men de heter enkelt dressyr, allround och hopp.