Kuriosa : Ridning lämnar spår

«Föregående - Nästa»
31 maj 2011

Jag läste en blogg om öppnandet och undersökningen av Magnus Ladulås grav nu i maj. I graven hittades rester efter 8 personer. De flesta har man kunnat räkna ut vilka det är, men där finns också en man, 190 cm lång, ca 60 år, som man inte kan placera. Man vet emellertid att han var ryttare, och där lärde jag mig något nytt och intressant:

En intressant iakttagelse är att en av de 60-åriga männen (han som är över 190 cm lång) har en speciell form på sitt lårben, en liten extra kant strax nedanför höftkulan. Lårbenet får detta speciella utseende om man har ridit extremt mycket under sitt liv. Den onaturliga vinkeln i höftleden, som uppstår när man sitter till häst, formar med tiden om själva höftkulan. Detta kallas ryttarfacett.

Där ser man! Jag undrar hur mycket man behöver rida för att denna ryttarfacett skall uppstå. Det nämns såklart inte i denna artikel som ju egentligen handlar om något helt annat.

Dock tror jag att arkeologerna gissar kraftigt fel i några meningar lite längre ner.

Hon berättar att de fingerben som kommer från de manliga skeletten i graven har extremt kraftiga muskelfästen. Även detta kan vara en följd av att de har tillbringat mycket tid till häst och använt sina händer till att tygla starka och livliga hästar.

Där tror jag de gör bäst i att leta rimligare förklaring.

Hälsningar,
Markus Holst

31 maj 2011

Spännande!

Utan att ha sett någon röntgenbild kommer jag förstås på andra möjliga orsaker till en annorlunda form på höftleden, t ex att vederbörande hade Perthes sjukdom som barn. Att sitta till häst är för övrigt den mest naturliga ställningen i höftleden; lätt utåtvinklad och utåtroterad. Det är en rest från den tiden vi gick och stödde oss på knogarna.

Man har inte särskilt stora muskelfästen i handens små intrinsic-muskler, och absolut inga muskler i fingrarna. De muskler som man använder för att ta i med kraft sitter på underarmen.

Cilla, ortopedspecialist

[ Svara ]

1 juni 2011

Hahaha så roligt att arkeologer eller vem det nu var som analyserade inte kontaktar någon som verkligen vet hur kroppen fungerar innan de gör sina tolkningar.

Måste bara fråga Cilla. Jag har läst på Bukefalos en hel del trådar om bumlösa sadlar och folk som anser sig få ont i höfterna när de rider. Kan du hitta en möjlig förklaring till detta utan att ha sett varje enskillt fall? Jag menar om det är en naturlig ställning för höften att rida, borde dessa ryttare ha något fel som inte borde ha med sadeln att göra eller??? De menar så i alla fall, att olika sadlar ger de olika smärtor i höfterna, vissa ingen alls och andra jättemycket...har funderat på orsaken och passar på att fråga någon som har kunskapen...så jag inte hittar på en teori som i den nämnda bloggen :o)

[ Svara ]

1 juni 2011

Vi får börja med att definiera "höften". Många tror att höftleden - till och med "höftkulan" är den knöl man känner på utsidan, den som syns till vänster i bild på skelettet här ovan.
Det är emellertid inte den som är "höftleden". De "höfter" som nämns på bukefalos är troligen muskelsmärtor pga att man sitter ofysiologiskt, oftast för brett. Sen kan man skylla det på bomlös sadel eller nåt annat.
Jag kände av mina muskler på höftens utsida när jag hade min ridfåtölj, en bomlös Torsion, på min bredryggade vallack. Man får spänna de där små musklerna hela tiden för att orka sitta så brett.
När jag bytte till en Eponasadel försvann de problemen.

Det som syns uppe till vänster på lårbenet är trochanter major, ett stort muskelfäste för framför allt gluteus maximus, den stora rumpmuskeln. Det som syns uppe till höger är ledkulan i höftleden, ledhuvudet som ledar mot ledskålen i bäckenet. Själva höftleden har en, så vitt jag kan se ur den här vinkeln (framför allt skuggan, faktiskt), hyfsat normal form.

Trochanter major har en liten pålagring på lateral-(ytter)sidan, som kan bero på tidigare skada, upprepade inflammationer som kallas trochanterit och som oftast kommer sig av för mycket gående i felaktiga skor och på ojämn mark. Fast "gångfacett" kanske inte är riktigt lika kul.

 

/Cilla

[ Svara ]

Markus 1 juni 2011

Tack skall du ha. Kanske skall jag höra av mig till ladulåsutredarna och morra lite. Det vore så enkelt för arkleologer att kolla lite till innan de publicerar skräp. Jag ser ofta att de har fel om hästar och ridning.

[ Svara ]

Markus 2 juni 2011

Jag googlade på ryttarfacett och fick tre träffar, alla hänvisande till magnus ladulås-projektet.

[ Svara ]