Kuriosa

Har ni en håltång i stallet?

4 april 2018

Ordentliga hästägare har en håltång i stall-lådan. Det fick vi lära oss som barn. Man vet aldrig när ett hål behöver göras i utrustningen, hette det, och att inte ha en håltång till hands i en sådan situation var tecken på dåligt hästmannaskap.

I min tro att alla vet allt och alla håller med om allt har jag ju länge tagit för givet att detta var ett allmänt accepterat faktum: Är man hästägare ... Läs mer

[ 16 kommentarer ]

Benämning på hästar

15 februari 2012

Hästen domesticerades för omkring sextusen år sedan och tamhästar har funnits i Sverige åtminstone sedan bronsålder Benämningarna för hästen har naturligtvis varit olika i skilda tider och bland skilda folkslag. Jag tänkte här ta upp några benämningar för häst som funnits i svenskan.

I fornsvenskan, som talades av vikingarna, hittar vi Jor (som i Jorsala, hästarnas salar, vikingarnas namn på Jerusalem) och Drasil (?) som Yggdrasil, ... Läs mer

[ 3 kommentarer ]

Draghäst in action

28 juli 2011

Jag hittade av en tillfällighet denna härliga bild på nätet:

Den visar en draghäst som kan sitt jobb. Tyvärr ser vi inte vad han drar. Han har en bra anpassad sele. Se hur det är luft både upptil och nedtill i lokorna. Han drar alltså inte med manken eller strupen, utan med bogarna. Draglädrena är helt raka och ändå är det luft under däckeln på ryggen. Det är altså ingen belastning varken på rygg eller buk. ... Läs mer

[ 6 kommentarer ]

Ridning lämnar spår

31 maj 2011

Jag läste en blogg om öppnandet och undersökningen av Magnus Ladulås grav nu i maj. I graven hittades rester efter 8 personer. De flesta har man kunnat räkna ut vilka det är, men där finns också en man, 190 cm lång, ca 60 år, som man inte kan placera. Man vet emellertid att han var ryttare, och där lärde jag mig något nytt och intressant:

En intressant iakttagelse är att en av de 60-åriga männen (han som är över 190 cm ... Läs mer

[ 5 kommentarer ]

Gasten

5 januari 2011

Jag har nyss läst "Vägen till Klockrike" av Harry Martinsson. Det är en underbar bok som beskriver ett helt annat Sverige än det som finns idag. Luffaren Bolle tar i början av 1900-talet oss med till olika delar av Sverige och olika människor; helt andra människor än vad som finns idag. Det är fascinerande att sa om den låga bildningsgrad som förr fanns, och hur detta skapade människor helt annorlunda dagens.

Ett kapitel i boken fann jag extra intressant. ... Läs mer

[ Kommentera ]

Nyhetens (o)behag

17 juli 2010

Idag har jag snickrat på nya stallet igen. Väggen mot ridbanan är klar och båda gavlarna kom också på plats. Medan jag spikade funderade jag på hur hästarna i morgon kommer att reagera när de får se resultatet av min färdighet.

- Blixten kommer inte att bry sig. Han kommer knappt att titta på nybygget utan arbeta på som vanligt.

- Diamanten kommer att energiskt försöka påtala att det är något nytt, så att ... Läs mer

[ 1 kommentar ]

Stall för hetta

4 juli 2010

Mitt i sommarens värmebölja kan det vara intressant att titta på stall-lösningar för varma klimat. Jag har tidigare berättat om min vän Kip Mistral som bor i Tucson, Arizona, mitt i den amerikanske öknen. På sommaren är temperaturer på 40 grader inget ovanligt där och Kip kan nog inte riktigt förstå hur vi kan oja oss över de temperaturer vi har här nu.

Emellertid kräver varmare klimat andra lösnignar. För ett tag sedan ... Läs mer

[ 1 kommentar ]

Hästfolket

6 april 2010

En kul liten tex som jag hade liggande på min dator. Jag vet inte vem som skrivit den:

Under vintern1988-89 kom veterinären och antropologen Erik Granström under resor på Upplandsslättens vindpinande ödemarker i kontakt med en stam av det skygga hästfolket. Han lyckades efter försiktiga närmanden vinna infödingarnas förtroende och rapporterar i denna artikel om sin halvårslånga vistelse hos detta märkliga naturfolk

"Få moderna ... Läs mer

[ 4 kommentarer ]

Anlaie

20 december 2009

Min pappa red på Göteborgs ridhus på 40-talet. Han berättade en del roliga minnen därifrån. Bland annat berättade han hur olika ryttare åkte spårvagn på olika sätt. Han menade attd et fanns två sorters ryttare på ridhuset; de som hade sporrarna på sig när de åkte dit och tog av sig dem när de kom fram, och så de som åkte dit utan sporrar och satte på dem när de kom fram.

Och så berättade han om ... Läs mer

[ Kommentera ]

Bortglömd småkunskap

16 december 2009

Alla vet vi nog att man gärna tror att det man själv kunnat länge, det kan alla andra också. Dock märken jag ofta att mycket av det jag lärde mig under mina första ryttarår är saker som försvunnit som kunskap genom åren. En anledning kan ju vara att det jag då lärde mig var saker som man bara höll på med och kände till på Partille ridskola, men en hel del är sådana där standardsaker som man lärde sig i lilla ponnyboken, ... Läs mer

[ 10 kommentarer ]

Hälsogrinden

10 april 2009

Detta ser ut som en helt vanlig grind i en helt vanlig svensk hage. Men det är det inte. Det är en magisk grind med magiska egenskaper: En hälsogrind!

Ni som hälsade på mig på Guldkursen, konstaterade mycket riktigt att åtminstone Blixten var i tjockaste laget. I år har han fått sällskap av de andra hästarna i hagen. De har klarat vintern alldeles utmärkt, om vi uttrycker det så. De är genant tjocka. Sadelgjordarna har över lag krympt. ... Läs mer

[ 11 kommentarer ]

En cowboy!

28 februari 2009
Den lilla flickan pekade så deskret hon kunde på mig, där jag stod lutat mot postdisken och pratade med butiksägaren, klädd i min lilla hatt och gummistövlar.

- Pappa titta en comboy! ropade hon strax.

[ Kommentera ]

Min mest avlägsna elev

1 januari 2009
Jag har en affärsbekannt i Tucson, Arizona, Kip Mistral som rider "classical dressage" på sin andalusiska hingst Val. Eftersom det inte duggar tätt av akademiska tränare i den amerikanska öknen, har jag blivit hennes ridlärare per korrespondens. Idag fick jag några bilder, tagna i går, på nyårsafton. Förutom god ridning, kan ni se vad man i arizona betraktar som vinterväder.

Kip är journalist och har varit med att skriva en bok om arbete från ... Läs mer

[ 1 kommentar ]

2008 och 2009

28 december 2008
Så är det snart ett nytt år, vilket gör att de flesta av oss försöker summera det gamla och planera det nya. Hur har det gått? Blev det som det skulle? Vad vill vi nästa år?

Skriv gärna och berätta ni också, om ert 2008 och ert 2009.   Jag kommer att minnas 2008 som guldkursåret. Guldkursen blev en underbar helg. Vi var på en bedårande vacker plats i strålande solsken och försommarvärme när ... Läs mer

[ 9 kommentarer ]

C G Wrangel om den höga skolan

17 november 2008

På samma sätt som vi, tyckte 1800-talsmänniskan att de levde i början av framtiden. De såg industrin och järnvägen växa fram. Man kände sig modern och rationell. Det rationella synsättet präglade även synen på ridning. Den stora förebilden var den fria husaren som i gott tempo red över stock och sten. De flesta hade en fördömande syn på den gamla manege-ridningen.

En av dessa rationella 1800-talsmänniskor var C G Wrangel, en ... Läs mer

[ Kommentera ]