Allmänt

Överfurir Blixt

Markus  17 februari 2018

Att rycka in i lumpen är en speciell grej. Första dagen är rätt angenäm. Då blir man hälsad välkommen, blir tilldelad all sin utrustning och lär sig bädda sängen. Nästa dag börjar en helt annan värld. Under några veckor möter man bara arga människor, människor som skäller så man faktiskt blir rädd och ser till att allt man gör blir fel och misslyckat. De enda snälla i närheten är de andra killarna i ... Läs mer

[ 3 kommentarer ]

Nya mål, nya insatser

Markus  14 februari 2018

Det blev tomt när jag lade ned min ”tävlingssatsning”. Det är ingen idé att försöka igen, man skall inse sina begränsningar, men jag saknar den kittlande känslan av entusiasm som den gav.

När jag arbetade som mest med min ridrädsla och kämpade med att våga komma upp på Pirre lärde jag mig glädjen i att ta sig an en utmaning, att ha en plan och ett mål. Det är väl en av de saker jag ville uppnå med att tävla ... Läs mer

[ 4 kommentarer ]

Vacker dressyr

Markus  1 februari 2018

Att närma mig tävlings-dressyren igen har väckt många fler känslor och minnen än vad jag trodde det skulle göra. Jag vill förstå såväl tävling som dressyr. Att förstå dressyr som tävlingsgren handlar ju främst om att förstå andras ryttares inställning till dressyr.

Inför VM 1990 fick Louise Nathorst en fråga från en journalist att beskriva dressyr med ett enda ord. Hon svarade ”vackert”. Jag ... Läs mer

[ 1 kommentar ]

Första riktiga ridpasset

Markus  28 januari 2018

Häromdagen red jag det första mera genomtänkta ridpasset på min tilltänkte ”tävlingshäst” Bugatti. De föregående passen har mest varit som att vi provat och undersökt varandra. Nu red jag noggrannare i syfte att öva oss men funderade också ut vad som behöver göras innan det är dags för start.

Jag hittade en del små intressanta saker och medan jag red kände jag tankar komma på hur jag skall öva för att ... Läs mer

[ 1 kommentar ]

Kan jag bli dressyrryttare igen?

Markus  25 januari 2018

Kan jag verkligen bli dressyrryttare igen? Kan jag tycka att millimeter-precisionen är rolig igen?

Jag såg för att tag sedan på Horse & Country-kanalen hur Carl Hester hade lektion för Charlotte och hur de tränade uppridning och halt på medellinjen. Jag gillar Carl och Charlotte, jag gillar deras mjuka och logiska stil. Men denna program-träning, den ger mig lite vånda.

Kan jag tycka det är viktigt att få veta att min häst är ”sned i ... Läs mer

[ 2 kommentarer ]

Hur vill ni ha information om mina kurser?

Markus  3 augusti 2017

Jag ordnar ju kurser här hemma på Skogsryd emellanåt, och jag har även några arrangörer ute i landet som ordnar kurser för mig.

Hur vill ni få veta att det är kurs någon stans? För inte så värst länge sedan var ju email det självklara sättet att skicka ut information, men jag börjar förstå att det inte är det bästa sättet att uppmärksamma saker på.

Jag gör en liten omröstning: ... Läs mer

[ 4 kommentarer ]

Flugäggen tämligen ofarliga

Markus  9 augusti 2013

Det dyker ju då och då upp diskussioner runt flugäggen på hästens ben, och hur man bäst får bort dem. I år verkar det vara mycket flugägg eftersom det förefaller mig ha diskuterats mer än vanligt. Jag brukar lite kaxigt hävda att jag lärt mig att flugäggen är ofarliga och därför bemödar jag mig inte heller att plocka bort dem.

Men så slog det mig att jag bara minns att jag någonstans läst detta, och det ... Läs mer

[ 8 kommentarer ]

Om passage

Markus  31 maj 2011

Jag känner ett växande behov av att förstå passage. Det är en rörelse jag nästan inte har sysslat med, frånsett att jag ibland kunde frambringa något passage-liknande på Kalle. Med såväl Blixten som Diamanten har jag också försökt få passage, men utan att lyckas. Så att lära mig om passage, är den ena av de saker jag har kvar att göra inom ridningen (Den andra är att bli bättre på att lära ut ... Läs mer

[ 4 kommentarer ]

Intressanta saker på Spoga-mässan

Markus  8 december 2010

Jag hade ju inte så mykcet tid att vandra runt på mässan eftersom jag var uppbunden i vår monter, men några småpromenader blev det och då hittade jag några vettiga saker.

Där såldes en intressant plast-säck som var avsedd att ha i skottkärran. Säcken kunde man sedan fylla med vatten, och tömma vattnet genom att tippa skottkärran framåt på vedertaget sätt. Tyvärr har jag tappat bort företaget, för annars ... Läs mer

[ Kommentera ]

Spoga-Mässan

Markus  8 september 2010

Två gånger om året hålls i Köln en stor mässa för fackhandel inom hästnäringen, Spoga. Spoga är även en stor mässa för trädgårdsindustrin. Trädgårds-delen är mycket större än hästdelen och ändå bestod häst-delen ungefär av ett IKEA-varuhus i två plan.

I år ställde min leverantör ut för första gången, så jag var med där nere för att ... Läs mer

[ 1 kommentar ]

Utställning och mässa

Markus  23 augusti 2010

Lördagen den 28 augusti är jag med på hästlängtans träff i Ålgårda utanför Kungsbacka och visar mina bett och annan utrustning.

Den 4 september åker jag till Köln och Spoga-mässan. Det är en mässa för fackhandeln inom hästeri. Där ställer jag ut i tre dagar tillsammans med min huvudman Medco Enterprises i monter C-118.

 

[ 1 kommentar ]

Förslag för bättre lätta dressyrprogram

Markus  21 september 2009

Jag funderade igår på hur jag skulle vilja att de enklare dressyrprogrammen skulle se ut. NU är jag ju ingen vän av tävling och uppvisning, men nog vore det möjligt att få programmen mera anpassade för att "framtvinga" god ridning hos ryttarna, än att öva dem på att lura domaren.

Först skulle jag släppa utrustningen fri, såväl bett som sadlar och kläder. Om en ryttare kan få en häst att gå bra med graman och pessoabett, ... Läs mer

[ 4 kommentarer ]

Hur har ni det med bete?

Markus  17 juli 2009
Min uppfattning är at det är väldigt gott om bete i år. Mina hästar har full sjå att äta upp allt. Det känns som om jag skulle klara mig med hälften av hagarna.

Hur ser det ut hos er?

[ 9 kommentarer ]

Mobiltelefon och ridning

Markus  23 juni 2009

Jag har ju, som väl de flesta idag, mobiltelefonen med mig när jag rider. På vintern har jag den i jackfickan, men nu på sommaren måset jag ju ha den i byxfickan. Detta blir sällan särdeles bra, eftersom telefonen, speciellt på Diamanten, dunkar mot framvalvet i varje steg. Nu tror jag inte det är Diamanten i sig som orsaker problemet, utan snarare hur hans sadel ser ut.

Efter att ha provat lite olika modeller, stoppade jag idag telefonen i bakfickan, bara för att ... Läs mer

[ 3 kommentarer ]

Markus-ord

Markus  2 juni 2009

I alla grupper av människor skapas ett eget språk med uttryck som bara den egna kretsen förstår. Detta är anledningen till att ungdomar alltid pratar "slarvigt". Det slutar de ju med igen, när de inte längre vill vara tonåringar. Golfare, seglare och ryttare är kända för att ha många egna ord och uttryck som andra inte förstår. Jag gissar att det bland mina elever finns ord, som bara vi förstår.

Runt Bent skapades det tidigt ... Läs mer

[ 2 kommentarer ]

Stallet snart klart

Markus  23 april 2009

Idag kom dörren på plats på nya gästboxen, så nu kan man ställa in en häst där. Nu har jag kvar att spika några bärdor i överkant, och att spika vindskivor. Å så skall det på lockläkt, och målas, men det är en heeelt annan historia.

[ 1 kommentar ]

Mindi är borta

Markus  20 januari 2009

Efter några veckor med dalande hälsa, har Mindi idag fått somna in för alltid, sörjd och saknad av en gråtande husse.

[ 13 kommentarer ]

Kontrollera era vävribbtyglar!

Markus  12 november 2008
Vävribbtyglar har en söm ungefär mitt på, där väven övergår i läder. Denna söm nöts ofta sönder genom tygelns skavande mot hästhalsen och kan då bli farlig att rida med.En bekannt ramlade av sin häst för att tag sedan. Då gick hennes vävribbtygel sönder i sömmen mitt på; sömmen i skarven mellan läder och tyg. Jag lovade att laga den åt henne, och ikväll fick jag äntligen fart. det var en mykcet enkel ... Läs mer

[ Kommentera ]

Välkomna till Markus nya blogg!

Markus  9 november 2008
Så har jag då skaffat mig en rymligare plats för min blogg. Ni har alla varit på många sidor som denna och känner nog igen miljön. Jag har ägnat många många timmar åt att få allt att se ut och fungera som det skall, men det finns nog fortfarande buggar och en del grafiska missar. Om ni hittar fel, ber jag att ni hör av er till mig.

Jag vet att språket fortfarande är knasigt på forumet. Ibland är det svenska, och ibland engelska. ... Läs mer

[ Kommentera ]

Blixtens hemmagjorda sadel

Markus  1 oktober 2008

Från början är det en gaucho-sadel, dvs. en sydamerikansk "cowboysadel". Den är gjord helt av nedbrytbara material, Enda metallen är ringarna som håller stigbyglarna, och vissa delar i stigbyglarna. Mina ändringar av den är att jag tagit bort bossorna som jag ersatt med filt, och så har jag kortat sadeln cirka en decimeter.

Vidare har jag tagit bort snörningen i sitsen, som mest är obekväm. I orginal har man en farlig massa fårskinn och liknade ... Läs mer

Olika former av dressyr

Markus  24 december 2007

Klassisk dressyr hävdar alla att de rider. Begreppet är så slitet att det knappt är lönt att använda. Dock skiljer många på "tävlingsdressyr" å ena sidan och "klassisk dressyr" å andra sidan. Andra menar att en del tävlingsryttare rider klassisk dressyr medan andra tävlingsryttare rider fel. Här råder liten samstämmighet.

Det första som finns nedskrivet om hästens dressyrträning är den grekiske fältherren Xenofons ... Läs mer

[ Kommentera ]