Debatt

Spöstraff

17 juli 2018

Den norska ryttarinnan Cecilie Hatteland rappade sin häst flera gånger med uppvinklat spö i trekombinationen på Nations cup i Falsterbo. Hon gjorde det i båda rundorna.

Detta har såklart väckt ont blod, och det skall det göra. Jag tänker inte försvara henne. Hon gjorde fel och publiken gjorde rätt som buade ut henne. Emellertid tycker jag illa om drevet som är igång. Naturligtvis är många av kommentarerna man läser på Facebook och ... Läs mer

[ 2 kommentarer ]

Sitsträning: Bara för dressyrryttare?

19 juni 2018

Jag följer tidningen Hippson på Facebook, och där har de rätt ofta artiklar om hur man skall sitta till häst. Någon sjukgymnast eller annan fint betitlad person berättar hur vi skall göra. Det är lätt att som gammal man säga ”inget nytt under solen”. Det som skrivs i dessa artiklar är sådant jag lärde mig redan som barn.

Skillnaden mellan nu och då är såklart att flera generationer ryttare har vuxit upp däremellan, ... Läs mer

[ Kommentera ]

Varför dressyrläder?

6 juni 2018

Jag fick i går lust att känna mig lite dressyrig så jag längde stiglädren ett hål. Redan på väg till ridbanan började jag fundera på vad jag vann på att länga dem. Det enda jag egentligen märkte var att jag inte nådde fram till vulstren i min allroundsadel. Det stör mig inte särdeles. Under mina akademiska år red jag ju för jämnan i sadlar utan vulster så det är OK.

Hade jag haft dressyrsadel, det har jag ingen ... Läs mer

[ 12 kommentarer ]

Bo Tibblin om dressyr

10 maj 2018

Jag läser artikeln med Bo Tibblin i Hippson nr 2-2018 och känner mig inte lika ensam i mina tankar om dressyr längre.

Bo ser tillbaka till när den moderna dressyren utvecklades under andra hälften av 1900-talet [ .. ] utbildningens uppgift var att tillvarata de egenskaper som tidigare hade använts i den bruksinriktade verksamheten. Detta för att under tävlingsmässiga former visa att träningen av hästen har gjorts på ett ändamålsenligt ... Läs mer

[ Kommentera ]

Hjälm, dressyrstaket och säkerhet

26 april 2018

När jag skriver om hjälm och hjälmanvändning väcker det ofta ont blod. Jag tycker att hjälm är bra. Jag tycker att all annan säkerhetsutrustning är bra den med. Det finns en del dilemman runt säkerhetsutrustning och det kommer jag att skriva ett framtida inlägg om.

Idag vill jag istället visa hur vårt säkerhetstänkande mera följer invanda banor än är helt logiskt. Ett bra exempel runt detta är säkerhetstankar runt ... Läs mer

[ Kommentera ]

Sitta upp från marken

27 mars 2018

Mitt inlägg om uppsittning skapade många oroliga reaktioner på olika ställen på Facebook. Mången tolkade mitt inlägg som att jag argumenterade för att sitta upp från marken, vilket jag inte gör. Jag funderade mest på ifall Jörgen Larssons video och de reaktioner den har fått är början på en ny trend där det återigen kommer vara comme il faut och kanske tufft att sitta upp från marken.

Jag tror de flesta av oss gör ... Läs mer

[ 5 kommentarer ]

Är uppsittningspallen på väg ut?

25 mars 2018

Jörgen Larsson har i en video visat hur han sitter upp utan sadelgjord, och tricket sprider sig nu på sociala media. Pontus Hugosson har redan gjort en sketch om det.

Detta är inget nytt. 1973 visade Kapten Koch, 66 år, oss ungdomar på Partille Ridklubb hur man satt upp utan sadelgjord. Emellertid klargjorde han direkt riskerna med det och det dumma med att rida runt utan sadelgjord. Javisst, det går, men risken att trilla av och skada sig ökar såklart.

Jörgen ... Läs mer

[ Kommentera ]

Gaspari och schlagerfestivalen

15 februari 2018

1960 sjöng Siw Malmkvist sången ”Alla andra får varann” i Eurovision Song Contest. Hon slutade tia. Lyssna gärna på låten. Ingen skulle få för sig att skicka en sådan låt till ESC idag. Varför? Sjunger hon falskt? Spelar de fel? Håller de inte takten? Nej då, de gör inte något fel, det är inte därför vi tycker den är dålig. Den ... Läs mer

[ Kommentera ]

Markus om Jerringpriset

21 januari 2018

Nu har det gått en vecka och de mest hatiska kommentarerna om Peders Jerringpris har försvunnit. Nu efter en vecka kommer även mer balanserade artiklar om att Peder fick priset, men allt hat och allt förakt som vräktes ut ur sportjournalisters pennor den första veckan, det sitter djupt i oss inom ridningen.

Det beror inte på att vi inte är vana vid nedsättande, hånfulla kommentarer. Det är vi. Vi får sådana överallt, som när vi kör bil med ... Läs mer

[ 5 kommentarer ]

Är jag prestationsfientlig?

18 januari 2018

Jag skriver detta under viss affekt, för nu är jag ledsen.

Det är nu mer än 45 år sedan jag första gången grenslade en häst. Sedan dess har jag velat lära mig. Redan tidigt ville jag lära mig allt om hästar och ridning. Egentligen har väl aldrig målet varit att göra allt utan att kunna göra allt. Där finns för mig en skillnad.

Därför har jag alltid varit frågvis. I min tonår hade jag tack och lov Kapten ... Läs mer

[ 4 kommentarer ]

Har ledarskap blivit fult?

12 januari 2018

Ord förbrukas och måste bytas ut i samma takt som vi får en känslomässig relation till dem. Ordet Dumbe byttes en gång ut mot det neutralare Idiot, som snart gick samma öde till mötes och fick bytas till Sinesslö, som ju inte höll sig neutralt speciellt länge det heller.

Samma sak händer med ord inom hästeriet. Jag har börjat märka att ord som Ledarskap och Lydighet börjar bli paria. Inte vet jag ifall man idag skall vara kompis med sin ... Läs mer

[ Kommentera ]

Täcke av eller på

21 november 2017

I senaste numret av Hästfocus skriver forskare om täcken. Deras sammanfattning är den vi alla vet: Så lite täcke som möjligt! Jag håller med dem om det: Så lite täcka som möjligt. Men vad är lagom mycket täcke?

I min barndoms Partille såg jag aldrig täcke på hästarna, men å andra sidan såg jag inga hagar heller. Hästarna stod på stall – eller reds. När täcken började dyka upp i min värld var ... Läs mer

[ Kommentera ]

Tävlingshästar, Utter och kavalleriinspektören

13 juli 2017

Jag hade för 15 år sedan en underbar bok i min ägo, skriven av en man med det fantastiska namnet Prinz Kraft zu Hohenlohe-Ingelfingen. Rätt omgående när jag köpt boken lånade jag ut den till en bekant och har sedan dess inte sett den. Prins Kraft var en preussisk general under 1800-talet som skrev åtskilliga böcker om det militära tillståndet i Preussen. Av det jag hann läsa i boken minns jag att prinsen inte var nöjd med sakens ordning.

Boken hette ... Läs mer

[ Kommentera ]

Ridhjälmsdebatten

10 maj 2017

Få saker diskuteras med samma emfas som ridning utan hjälm. Jag har ridit mycket utan hjälm, men ännu mera med hjälm. Länge har jag varit förvånad över det sätt som debatten förs på. På facebook och andra media kan diskussioner om en ridbild eller artikel helt missa sitt fokus och bli mycket hätsk om ryttaren är barhuvad.

Jag tillhör nog den första generation som är uppvuxen med ridhjälmen som en ... Läs mer

[ 2 kommentarer ]

Egentligen vet jag ju svaret

5 maj 2017

I ett blogginlägg härom dagen frågade jag mig om dressyr månne inte är det bästa sättet att utbilda en ridhäst. Egentligen vet jag ju att jag har fel. Dressyr är inte det ultimata sättet att utbilda en häst.

I tidigmodern tid skickade kungen av Neapel en skolhingst som gåva till någon potentat längre österut. Hästskötaren och en ridhandbok lär ha ingått i gåvan. Snart fick han ett surt brev från mottagaren som var ... Läs mer

[ Kommentera ]

Konsten att lura domaren

4 maj 2017

Har ni varit i dressyrvärlden har ni hört alla knep man lär varandra:

Behöver du gå på hästen så gör det med den skänkel som domaren inte ser På bortre kortsidan kan du smacka. Det hör inte domaren Rid lite undertempo före och efter ökningen så syns ökningen bättre Rid sluta-aktigt de sista sprången av ökningen så får du snyggare avbrott Domaren här inte om du proar i avbrotten efter ökningarna, dem ... Läs mer

[ Kommentera ]

Den lilla ytans lek?

1 maj 2017

Jag sadlade Escyro och red ut honom på vårt 3 hektar stora nya fält för att rida dressyr. Trots att jag hade 30.000 kvadratmeter på mig, använde jag bara några hundra. Dressyr handlar ju väldigt mycket om att göra något – svänga - göra något nytt – svänga igen o.s.v. När jag märkte hur jag höll på slog mig en tanke så stor att jag fick stanna och tänka den färdigt.

Tänk om dressyr är ... Läs mer

[ 3 kommentarer ]

Ögonblicksbilder

28 december 2016

"Ögonblicksbilder" får väl ses som 2016 års nyord inom ridsporten. Det används främst när ryttare konfronteras med en bild som visar dålig ridning. Ingen verkar ännu ha insett att även de där fina bilderna är ögonblicksbilder. Även de är valda med stor omsorg bland en hel hög med bilder för att visa det man vill.

Jag minns första gången jag på 70-talet såg svårare dressyr live. Dressyr visades ju aldrig ... Läs mer

[ Kommentera ]

Eget ansvar

26 maj 2016

Är det då synd om flickorna som tar jobb som stallskötare?

- Nej.

De som tar den här typen av jobb vet vad som väntar. De har fått besked om hur stor lönen är, vilket arbete som förväntas av dem och vilka övriga förmåner de kan förvänta sig. Detta vet de om när de accepterar tjänsten.

Det är inte statarbarn eller fattiga förortsbarn som söker dessa jobb, och får dem. Det är oftast flickor med ... Läs mer

[ Kommentera ]

Därför är 6000 kronor en skitlön

26 maj 2016

Att arbeta med naturaförmåner för 18.000 kronor och dessutom en kontantlön på 6.000 kronor, som jag skrev av i gårdagens inlägg, kan alltså vara en bra deal. Men det är bara en bra deal om alla parter är införstådda med hur dealen ser ut.

Om vi för en stund bortser att det är en messa skattepengar som inte blir betalda i detta förfarande, så är upplägget bra för alla inblandade – så länge inget ... Läs mer

[ Kommentera ]

6000 kronor i månaden kan vara en bra lön

25 maj 2016

De flickor som arbetar i stallarna hos våra duktigaste ryttare kan väl betraktas som lärlingar. De får en liten kontant lön, någon stans att bo, mat i magen och lite pengar i handen. Det är egentligen inget dumt system, om alla är medvetna om hur det skall fungera för att fungera i Sverige.

Median-lärlingslönen i Sverige är 16.800 kronor enligt www.lönestatistik.se. Den lönen kan vi hålla som snittlön för en lärling i ett stall. ... Läs mer

[ Kommentera ]

Arbetsförhållanden i stallar

25 maj 2016

I ett TV-program har vi nu sett två flickor som skadat sig i jobbet och fått men för livet. Båda flickorna jobbade för proffsryttare, och båda skadade sig i ridolyckor. I inget fall hade arbetsgivaren ordentliga försäkringar och i inget fall hade flickorna en vettig lön.

Äntligen uppmärksammas detta! Äntligen! Jag har pratat om detta i 30 år.

När jag sökte mitt första jobb 1980 såg man löpande annonser i ... Läs mer

[ Kommentera ]

Inget för fjantiga män

6 juli 2015

Jag var på ett kalas nyligen och hamnade i samspråk med en man. Han var så glad att den 10-åriga dotterna hade börjat spela fotboll. Förut höll hon bara på med riding och han ville att hon skulle göra något som inte var så flickigt.

Där härsknade jag till och gav honom en snabbresumé om ridkonstens historia och berättade bland annat hur stockholmspressen vid OS 1956 förvånat skrev att engelsmännen hade med sig kvinliga ... Läs mer

[ 5 kommentarer ]

Tänder och bett

10 april 2013

Igår var jag till veterinären med Diamanten och fick hans gamla tänder fixade. Det var bara ett halvår sedan sist men jag kände att det behövdes. Dels så "sörplade" han när han åt. Det verkade bökigt att tugga havren så den spilldes åt alla håll och han fradgade hej vilt. Dessutom märkte jag i ridningen att tänderna var skarpa. Han ville inte böja åt höger. Jag kunde rida honom med en översträckt högertygel och ... Läs mer

[ Kommentera ]

Rollkur, forskning och debattmetoder

30 september 2012

Jag läser sällan ridsportstidningar, men Ingela visade mig ett nummer av hippson nyligen. Där var en del intressanta artiklar, och främst gillade jag artikeln där vetenskapen uttalar sig om rollkur. Vetenskapen består i detta fall av ett par forskare vid Ulltuna. De har inte själva utfört några försök utan istället letat fram vilka vetenskapliga artiklar som finns skrivna om rollkur. De konstaterar att det är mycket få, 31 stycken, och funderar hur ... Läs mer

[ Kommentera ]

Sol- och vårad

3 september 2012

Jag blev riktigt arg häromdagen.

Jag fick ett mail från Lotta, som beskrev sig som en medelmåttig ryttare. Lotta hade fått hjälp av sin ridlärare att köpa en häst. Ridläraren rekommenderade en 5-åring som verkade ha ett bra temperament, och den köpte Lotta.

När hästen är hemkommen säger ridläraren att Lotta Medelmåtta inte får rida sin häst förrän den lärt sig att bära en ryttare. Lotta får ... Läs mer

[ 10 kommentarer ]

Eponas artikel på svenska

23 november 2011

Här följer min egen översättning av den artikel från EPONA-tv som jag länkat till på min facebook-sida. http://epona.tv/dk/nyheder/vis/artikel/eponatv-mener-maskefald-paa-messen/

Toppryttare Helgstrand erkänner nu att han inte kan lista ut hur man rider enligt FEI Regler och krav. "Gammaldags tysk ridning" är ute. Modern McTræning är inne. Det är för svårt att rida med hästens nos framför lodplanet, och dessutom skall hästen ner med ... Läs mer

[ 2 kommentarer ]

Dålig journalistik?

19 december 2010

Jag sitter med Hästfocus nr 9 framför mig. Jag fick den av Ingela för ett tag sedan. Det är inte ofta jag ser en hästtidning, men detta nummer har jag bläddrat igenom. Tack och lov har jag senare sett ett annat nummer av samma tidning, för just detta nummer innehåller så mycket dåligt att jag inte skulle brytt mig om att köpa tidningen.

En av de sakerna jag reagerade på, är en artikel om en amerikansk bett-tillverkare. Där finns ett stycke som ... Läs mer

[ 2 kommentarer ]

Hästar sjunker med ryttare på

14 december 2010

Min vän i Arizona, Kip Mistral, var nyligen på en clinic med sin häst i Phoenix, arizona och red för Manuel Trigo, en ryttare från Spanien insprerad av "enlightment", den skola som oftast förknippas med Baucher och Philippe Carl

Under kursen gjorde de ett intressant experiment: De mätte mankhöjden på hästarna dels med ryttare på och dels utan ryttare. Det visade sig att alla hästar sjönk nästan 5cm med ryttare på, även en lätt liten ... Läs mer

[ 4 kommentarer ]

Mera ...