Mina hästar och jag : Träpellets

-
30 november 2014

Jag har haft halm i ligghallen i några år. Det fungerade bra så länge hästarna hade fri tillgång på ensilage. Nu har jag tagit bort det fria ensilaget, och fodrar dem några gånger om dagen istället. De blev helt enkelt för tjocka av fri tillgång, och nu när vi dels är två på Skogsryd och jag dessutom inte är ute och reser lika mycket, känns det bättre att kunna ge hästarna lagom mycket mat så de har en hälsosammare vikt.

Emellertid ledde ju detta till att hästarna åt upp halmen i ligghallen så den för det mesta var smutsig, blöt och äcklig. Det känns ju inget bra. Därför har vi letat annat strömedel, så ligghallen kan vara fräsch och fin.

Torv och kutterspån har jag provat tidigare. Det fungerade rätt bra, men frös så fort det blev minusgrader varpå bädden var stenhård och ingen häst ville ligga där under frostperioden, Inte gick det heller att lägga på mer strö under frostperioden, eftersom balarna hade frusit,.

Vi bestämde därför nu att prova med träpellets, och har diskuterat detta lite på min facebooksida. Vi fick mängder med tips, och jag kontaktade även en del leverantörer för att få pris och lära mig lite mer.

Dyrast var Anders Pellets, som ville ha 2800 kronor för en pall, fritt hemkört. Han hade olika pris på pellets för strö och pellets för bränsle. Den senare kostade bara 2600 kronor. Han påstod att ströpelletsen hade bättre uppsugningsförmåga, men jag har inte brytt mig om att undersöka det.

Jag hittade några fler leverantörer som kunde köra hem till mig, för lite lägre priser, men billigast var att själv hämta i Svenljunga. Där hittade vi tre butiker som sålde, för 2300, 2200 och 2000 kronor pallen. Vi valde så klart den senaste, men det var slut där just nu så vi köpte en pall för 2200 kronor.

Pallen lastade enkelt in i hästsläpet med en gaffeltruck, och jag körde försiktigt hem så den inte skulle välta. Hemma lyfte jag över balarna i traktorskopan (har inga pallgafflar), och strödde upp ligghallen.

Det var rätt enkelt att strö. Jag snittade påsarna i kortändan och lät innehållet rinna ut. Efter anvisningarna jag fått av Anders Pellets, så borde de 52 säckarna bli lagom mycket för vår ligghall på 48 kvadrat. Man kan alltså räkna en säck per kvadratmeter.

Hallen blev ljus, torr och fin. Jag hade fått en del tips om att pelletsen skulle blötas, men det gjorde jag inte. Det verkar fungera ändå. När hästarna väl vågade gå in på det nya underlaget, verkade de trivas bra och tillbringar mycket tid där inne. Pelletsen suger upp bra, så det märks just inte var de har kissat. Det är även mycket enkelt att mocka där inne! Pelletsen trillar snällt mellan pinnarna på spångrepen så man får inget onödigt med sig ut, men skiten följer snällt med.

Nu efter en vecka ser vi hur pelletsen blir söndertrtampad till sågspån, men sågspånet verkar fungera lika bra som pelletsen själv.

Ännu en fördel jämfört med halm och kutterspån är att pelletsen eller spånet inte fastnar i manar och svansar.

Så här långt är vi mycket nöjda, men jag känner fortfarande viss oro för hur det blir när det fryser.

Halm får de fortfarande fri tillgång till. Vi har en halmbal i nät i den gamla ensilage-bingen.