Frågor och kommentarer : Vilket bett?

«Föregående - [ Skriv ny fråga ] Nästa»
19 mars 2014

Hej.

Jag har en PRE-vallack imp från Spanien. Har haft honom i 5 år och trivs så bra med honom :) Men i ridningen har vi inte "fått till d" som jag skulle önskat.. En tanke slog mig och provade stångbett eftersom han kanske gått på likn i Spanien och Oj vilken skillnad! Kan nu rida i alla gångarterbåde på hängande tygel eller m lätt stöd och han känns mkt mer avslappnad! Har alltid fått skäll av instruktörer för at tjag inte kan "hålla i tygeln" så detta känns som d passar mig med :) Rider nu på ett lånat stångbett av typen Mullen mouth. Skänklarna är rörliga i sidled som på ett portugisiskt och ingen port utan svagt böjt istället och lyftande. Vill nu skaffa eget bett och grubblar över vilket... Kan du rekommendera ett?? Vill gärna ha järn på mundelen. Och en fråga till; Har läst här på den här sidan att det inte har ngn betydelse hurvida ett bett är helt stelt eller ledat så som ett portugisiskt. Stämmer detta och ur kan det komma sig i så fall? 

Tacksam för svar :)

Mvh Karin Fransson, Årjäng

 

Markus 19 mars 2014

Huruvida skänklarnas vridbarhet har någon betydelse, diskuteras det en hel del om. Jag har inte märkt någon skillnad och kan inte heller förstå vilken skillnad det skulle kunna göra, men den som kan förklara får gärna överbevisa mig.

Om du har ett bett som fungerar finns det ju just ingen anledning att leta efter något annat. Det enklaste är ju att köpa ett likadant.

19 mars 2014

Tack för ditt svar! Undrar förstås om ngt av de bett som du har t f

Markus 19 mars 2014

Tja, de flesta av mina bett kan du ju få utan tungfrihet. Vill du ha ett yftande bett, rekommenderar jag mitt Kort lyftande stångbett, https://markusholst.com/ridutrustning/St%C3%A5ngbett/Kort+lyftande+S-st%C3%A5ng

19 mars 2014

Blev ivrig o skrev föreg inlägg på tlfn -blev fel.. Inser att du har annat att göra än o besvara mina frågor, så jag ska ge mig efter detta hoppas jag.. :) Har lånat bett av stallägaren som rider western, inte testat ngt annat stångbett o vet därför inte hur han (hästen) ställer sig t tungfrihet. Är låg tungfrihet d mest "normala"? Har ridit "vanlig dressyr" hittills men sneglar nu åt d akademiska hållet, dåligt m folk som rider den stilen här o sådeles inte lätt att få råd o tips. Tack för din tid! 

Mvh Karin Fransson

Markus 19 mars 2014

Du får så gärna fråga. Sådant upskattar jag. Emellertid är det omöjligt att över nätet tala om vilket bet din häst kommer att trivas med, och därför är jag lite fåordig. Jag har skrivit lite allmänna riktlinjer här: https://markusholst.com/ridutrustning/St%C3%A5ngbett

Generellt rekommenderar jag låg port. Det trivs de flesta hästar med. Kort luftande stångbett är mitt popululäraste bett just nu. Vill du kunna rida med två tyglar som pelham, rekommenderar jag det portugisiska.