Frågor och kommentarer : Bettlösa träns

«Föregående - [ Skriv ny fråga ] Nästa»
21 januari 2009
Hur fungerar de egentligen?

Läste denna text om ett bettlöst träns:

"Tygeltagen verkar genom att ge tryck på nacken och längs sidorna på huvudet. När man svänger pressas sidostycket mot huvudet och hästen flyttar sig ifrån trycket. Hästen slipper tryck över nosryggen och mulen.
(Tyglar ingår ej). "

Bild finns här: http://www.hooks.se/Butik/default.asp?noneworderid=true&url=produkt.asp?pf_id=SE-600745&ScreenWidth=1024

HUR kan man säga att det inte blir något tryck över nosryggen??? Kan någon förklara det för mig? För mig är det INTE självklart att sidostycket pressas mot huvudet, utan det första som händer när man drar i höger tygel måste väl ändå vara att det blir tryck under käken och över nosryggen? I alla sista skedet när man tar i tygeln kommer trycket väl till remmen som går på andra sidan käken, vilken inte motsvarar sidostycket, och därefter blir det kanske ett tryck på nacken? Sidostyckenas enda funktion här verkar vara att hålla nosremmen i rätt höjd och kvar på huvudet....

Rätta mig gärna om jag har fel, men för mig känns beskrivningen helt ologisk och jag funderar på att maila försäljarna och fråga hur de förklarar den effekten de beskriver?

Men, Markus och ni andra får gärna tipsa mig om eventuella fel i min tanke först...

Markus 21 januari 2009

En del saker får man bara acceptera. Det du måste acceptera här, är att du är intelligentare och kunnigare i fysik än den som skrev texten om det bettlösa tränset.

Du har helt rätt. Jag vill dessutom hävda att trycket över nosen blir starkare med detta huvudlag än med sidepull eller kapson, eftersom ju tygeln har ett mothåll i nackstycket och löper genom öglan på nosremmen. Således är det en block och talja-konstruktion, där trycket över nosen blir dubbelt så stor som belastningen i tygeln.

Det är i och för sig inget fel i sig i det. samma "utväxling" har vi i gramanen, och i stångbettet är utväxlingen än större. Felet är, att antingen konstruktören eller textskrivaren/marknadsföraren inte har förstått detta. Många kommer att tro det skrivna och köpa grejen. De flesta av dessa kommer att märka att skillnaden med andra bettlösa konstruktioner är minimal, om ens märkbar. En del av dem kommer att tro att de själva gör fel med grejen eftersom effektien inte blir den utlovade.

Det hela visar tydligt hur enkelt det är att sprida okunskap.