Frågor och kommentarer : Har jag köpt en påskjutare?

«Föregående - [ Skriv ny fråga ] Nästa»
17 maj 2009
Hej Markus!

Nu har jag haft P i 10,5 månader. I kroppen och huvudet har han förändrats massvis, det är en enorm skillnad.

Men, idag när jag longerade insåg jag att ridmässigt har han inte kommit så långt. Det är inte så konstigt, han har ju fått gå igenom en stor förändring i kroppen och behöver ju massvis av träning nu när vi äntligen hittat rätt. Vad jag funderar över är hans påskjut, han har enormt påskjut och så fort jag ber om bärighet så orkar han inte ett endaste steg (jo några få) innan han saktar av, och när jag så försiktigt jag kan smackar flyger han iväg igen, och det är nog inte som han blir rädd utan han orkar helt enkelt inte och väljer då springet i stället.

Nu har vi ju äntligen börjat rida lite mera och ordentligt, uteslutande i skogen och allra mest skritt (anser att det bygger upp honom och gör susen hoppas jag) men även en del trav och galopp. Försöker också klättra en del i skritt på långa tyglar utan stress.

Men, om du tittar på honom exteriört - ser han då ut att vara en häst som är byggd för att ha svårare för samling eller är det nästan bara beroende på otränade muskler? Ska jag förvänta mig att det är svårare för honom än för mina andra halvblod som jag haft genom åren?

Skickar med några longeringsbilder från idag också, visst har jag några där han ser ut att gå lugnare men det handlar om i vilket skede han är i i steget, och dessa är alltså representativa för hur det verkligen såg ut.

http://www.nogg.se/upload/86458/118057/Photo_86458_1131444.JPG

http://www.nogg.se/upload/86458/118057/Photo_86458_1187363.JPG

http://www.nogg.se/upload/86458/118057/Photo_86458_1187362.JPG
Markus 17 maj 2009

Är du säker på att han är halvblod? Han ser ju ut att vara konstantskimmel, en färg jag trodde var borta från halvblodaveln, tillsamman med alla andra roliga färger.

Nej, jag tror inte det är något fel på din hästs exteriör. Vad som däremot framgår av arbetsbilderna är att det är en ivrig häst en häst som gärna tar fart framåt. Jag tror inte att han tycker det är fysiskt svårt att gå långsamt, men mentalt svårt. Såd et som kan göra det svårt att samla honom, är att han nog inte vet vad man skall ha samlingen till. Den dagen han förstår att samling är ett sätt att komma i balans ochs amla kraft inför en kommande explosion, den dagen kommer han nog gärna att samla sig.

Han orkar säkert att gå i lågnsam trav, men tycker det är enklare att skritta i låga tempon än att trava där.

Nu skall du inte heller förväxla samling med lågt tempo. En samlad häst kan faktiskt röra sig ganska fort den med. Om man tittar på dina bilder, ser man bakfötter som är långt instuckna under kroppen trots att de inte är i marken än. Förvisso har han mycket påskjut, men det kompenserar han rätt fint genom att trava farmåt med såväl fram- som bakben.

Den dagen han uppskattar glädjen i att ta det lugnt, kommer du att ha en mycket kapabel häst.
17 maj 2009

Hej igen!

Det där med färgen har jag också funderat över, han är, vilket jag inte tänkte på att skriva, Holländskt halvblod (KWPN) och färgen kommer från hans morfar El Rosso, som jag tyvärr inte hittat någon information om någonstans, mer än att han var rödskimmel (P verkar faktiskt vara brunskimmel då hans mörka delar går i brunt även om det inte alltid syns så tydligt på bild, han är mörkt mörkt chokladbrun).

Det är kul med lite andra färger fast det var inte därför jag köpte honom, när jag såg annonsen såg det ut att vara en vinterbild och jag trodde att han var en svart häst som var klippt :) Och det är nästan snyggare...

I alla fall, det är med att samla sig borde han kunna ha nytta av i hoppningen, om han hade varit mer samlad kommer han att hoppa på ett bättre sätt och då kanske han förstår kopplingen? Jag har tänkt introducera små skutt längre fram, lite gymnastikhoppning, och det kanske kan vara den morot han behöver? Vi lär ju ha en lång väg kvar innan vi gör någon dressyrövning han kan finna extra rolig, just nu är det ju mest fokus på lugn, lugn och lugn och massor av beröm när han är avslappnad och fin.