Manskapssadlar : Storlekarna

«Föregående - Nästa»
3 juli 2015

Manskapssadlarna har bara en sits-storlek, men finns i flera storlekar (modell, form, vidd) för olika hästar.  Dessa är:

1A För normalbreda hästar med hög manke
1 För normalbreda hästar med normal manke
1B För normalbreda hästar med låg manke

2A För breda hästar med hög manke
2 För breda hästar med normal manke
2B För breda hästar med låg manke

Storlekarna 1 passar till de flesta halvblod, och storlekarna 2 ligger bra på nordisar och liknande hästar. Den sadel jag ridit mest i, till mina connemaraponnyer och lite rundare halvblod, är 1B.

En del sadlar kan ha en storlek som heter C. Dessa är för hästar med sänkt rygg. Bokstaven C kommer efter den vanliga storleksangivelsen. En normalbred häst med hög manke och sänkt rygg skall alltså ha sadel 1AC. Storlek C har nog alltid varit ovanlig. jag har aldrig sett någon.

Storleksangivelsen finner man bland alla stämplar på bakvalvet. Under öglan för packningen står storleken instansat i metallen. Storleken brukar även stå angivet på bakvalvets läder, eftersom sitsen behövde ha samma form som bommen.

Här har vi en lite klurig sak. En sadel kan vara stämplad på lädret med 1B eller 2B utan att detta anger storleken. Det är då förbands-stämplar som anger vid vilket batteri sadeln har används. En sådan sadel har ofta även en stämpel A följt av en siffra, t. ex A2. Det anger då att sadeln har framlevt sina yngre dagar på regementet A2, och på första eller andra batteriet. När ni vill veta storleken, titta därför för säkerhets skull på metallprägeln.

Hälsningar,
Markus Holst

Storleken 1B står dels på järnet under öglan och dels uppe till vänster på lädret