Programridning på Åstebo

Markus  23 januari 2018

När man cyklat fyra kilometer uppför till bergets högsta topp och vägen börja luta nedåt mot Landvetter, då är du i Åstebo. Där ligger Partille Ridklubb och där tillbringade jag mycket mycket tid i tonåren på 70-talet.

Där fanns inga hagar. Lektionshästarna såg solen de få metrarnas promenad mellan stallet och ridhuset. Det var väl tio meter. Denna dystra tillvaro gjorde i alla fall att hästarna skulle rastas varje dag. ... Läs mer

[ Kommentera ]

Markus om Jerringpriset

Markus  21 januari 2018

Nu har det gått en vecka och de mest hatiska kommentarerna om Peders Jerringpris har försvunnit. Nu efter en vecka kommer även mer balanserade artiklar om att Peder fick priset, men allt hat och allt förakt som vräktes ut ur sportjournalisters pennor den första veckan, det sitter djupt i oss inom ridningen.

Det beror inte på att vi inte är vana vid nedsättande, hånfulla kommentarer. Det är vi. Vi får sådana överallt, som när vi kör bil med ... Läs mer

[ 4 kommentarer ]

Är jag prestationsfientlig?

Markus  18 januari 2018

Jag skriver detta under viss affekt, för nu är jag ledsen.

Det är nu mer än 45 år sedan jag första gången grenslade en häst. Sedan dess har jag velat lära mig. Redan tidigt ville jag lära mig allt om hästar och ridning. Egentligen har väl aldrig målet varit att göra allt utan att kunna göra allt. Där finns för mig en skillnad.

Därför har jag alltid varit frågvis. I min tonår hade jag tack och lov Kapten ... Läs mer

[ 3 kommentarer ]

Rida för instruktör

Markus  22 januari 2018

Jag skall inte säga att jag tänker rida för instruktör igen, men jag har börjat leka med tanken, och jag har börjat fundera hur det skulle kännas att rida för instruktör igen. Det är något jag gjort förvånansvärt lite genom livet, och ju längre åren har gått desto mera sällan har det blivit. Nu är det nog senast 10 år sedan jag red för instruktör.

Om jag skall ta mig till en instruktör måste jag ju ... Läs mer

[ 1 kommentar ]

Vad kunde ha hänt?

Markus  20 januari 2018

1984 hade den unge Markus dömt ut hoppning. Det var en process som började redan 1976, men efter att ha gått två ridlärarkurser på Strömsholm kände jag att hoppning var ointressant.

Enda syftet med hoppning jag kunde se var att man hoppade för att kunna hoppa. Vad man sedan skulle ha denna hoppkunskap till, mer än att hoppa, kunde ingen förklara. Jag tyckte inte det verkade tillföra något till hästens utbildning och det vi lärde oss på ... Läs mer

[ Kommentera ]

Glädjen att planera

Markus  16 januari 2018

Det lär finnas två sorters barn i sandlådan: De som gillar att bygga upp en liten värld där, och de som gillar att leka i den uppbyggda världen. Jag ingick absolut i den första kategorin. Från min tid i sandlådan med kompisen Ola minns jag hur jag panerade hur den fina lilla staden skulle se ut och var alla vägar skulle gå och hur man skulle köra där, medan Ola helst ville leka med bilarna i sandlådan. För honom var byggandet en startsträcka ... Läs mer

[ Kommentera ]

Vänners goda råd

Markus  14 januari 2018

Mitt lilla tävlingsäventyr fortsätter. Ännu har jag inte ridit, det är ju vinter och hårt i backen, men det skapar många tankar. Att tävla igen blir ju en uppgörelse med den tid då tävlandet var en central del i mitt ridande. Det dyker upp underliga tankar och känslor från den tiden. Jag kände mig ju aldrig bekväm med tävlandet – jag har liksom inte förstått varför man gör det – men ändå gjorde jag det ... Läs mer

[ Kommentera ]

Har ledarskap blivit fult?

Markus  12 januari 2018

Ord förbrukas och måste bytas ut i samma takt som vi får en känslomässig relation till dem. Ordet Dumbe byttes en gång ut mot det neutralare Idiot, som snart gick samma öde till mötes och fick bytas till Sinesslö, som ju inte höll sig neutralt speciellt länge det heller.

Samma sak händer med ord inom hästeriet. Jag har börjat märka att ord som Ledarskap och Lydighet börjar bli paria. Inte vet jag ifall man idag skall vara kompis med sin ... Läs mer

[ Kommentera ]

Framridning

Markus  10 januari 2018

För 25 år sedan hade jag en kompis som var hoppryttare. En dag satt vi och skröt och skämtade om vår ridning. Troligen var det flickor i rummet eftersom vi båda försökte vinna diskussionen. Efter en stund menade kompisen att jag som dressyrryttare ställer in hästen i stallet när den är framriden. Jag minns inte vad jag svarade.

Nu, 25 år senare ger jag honom rätt! Dressyrsporten i stort vill jag inte uttala mig om, men för min egen del ... Läs mer

[ Kommentera ]

passt nicht

9 januari 2018

Hallo, 

Ich habe bei ihnen das Kappzaum mit Kette in Cop bestellt, leider ist des meinen Pferd knapp zu klein. Ich habe aber auf ihrer Internet Seite nichts zu dem Thema Zurückschicken (kosten ect.) gefunden.  Darum wollte ich frage ob das zurückschicken etwas kostet oder nicht. 

Danke, lg Ines 

[ 1 kommentar ]

Träningslust och tävlingslängtan

Markus  6 januari 2018

Min lilla tävlingssatsning går framåt. Jag har lärt mig hur tävlingsdatabasen fungerar, jag har ordnat med mitt gröna kort, jag har läst igenom TR från pärm till pärm för att lära mig alla ändringar de senaste 20 åren, jag har skaffat mig en ridjacka och lärt mig programmet. Jag har även huvudet fullt med saker som jag skall göra med min lille häst så han kommer väl förberedd när det väl är dags någon ... Läs mer

[ Kommentera ]

Tramsregler i TR

Markus  4 januari 2018

Jag har ägnat flera timmar åt att bläddra i TR för att få en uppfattning om de aktuella reglerna. Mycket har ändrats sedan mina aktiva år. Främst har jag tittat på utrustningen. Även om mycket har ändrats och förbättrats under de 20 åren jag har varit borta, så finns det fortfarande en massa tramsregler som jag inte förstår orsaken till.

Mycket positivt är att reglerna runt ryttarna kläder har luckrats upp. Numera ... Läs mer

[ Kommentera ]

Att tävla Kalle

Markus  2 januari 2018

Kalle hade blivit 22 år när vi nöjt stod och tittade på varandra efter ett underbart dressyrpass - ett sådant där pass som man önskade att hela världen sett så de kunde dela glädjen över min häst.

- Vi måste ut bland folk igen, sade jag till honom, vi måste ut och visa oss och ha lite roligt och känna oss stolta igen.

Jag beslöt att åka på en helgkurs för Bent Branderup uppe i Rimbo på andra sidan av ... Läs mer

[ Kommentera ]

Min tävlingshäst

Markus  31 december 2017

Allt kommer sig av en slump.

Ingela ville ha en unghäst och hittade en trevlig halvblodskorsning i södra Halland. Vi åkte och tittade – och hästen var halt på ett bakben. Det verkade beror på en lårkaka efter en spark, så vi tillmätte det inte så stor betydelse, men provridningen blev ett varv i skritt i hagen. Vi gillade hästen så när han var frisk och fin åkte vi och hämtade honom.

Efter några månader insåg ... Läs mer

[ 1 kommentar ]

Att tävla rätt häst

Markus  1 januari 2018

Ibland blir man varse saker som skakar om hela ens värld – och som gör att man inte kan sova. I en diskussion nyligen fick jag veta att hästar som inte tycker om att tävla – skall inte tävlas. Det framstår ju så självklart när det väl är skrivet, men för mig var det en helt ny tanke.

Min gamle Kalle som jag tävlade på 80- och 90-talen tyckte inte om att tävla. Det förstår jag nu men jag förstod det inte då. Hans ... Läs mer

[ Kommentera ]

Saker att öva på

Markus  29 december 2017

Jag har funderar på vad jag behöver öva på inför tävlingen, förutom själva programmet.

Jag måste öva på att åka iväg med min lille häst och rida honom på andra ställen, både inomhus och utomhus. Jag räknade ut att här hemma finns åtminstone sex bra platser att rida dressyr på, och jag skall försöka rida på dem alla.

Jag skall öva på att börja ridpasset på ett ... Läs mer

[ Kommentera ]

Tävlings-satsningen börjar

Markus  28 december 2017

Min ”tävlingssatsning” handlar ju enkom om att rida ett enda litet LC-program någonstans och någon gång 2018. Förmodligen blir det i höst på någon liten tävling på närbelägen ridklubb, troligen i Länghem. Likväl skapar ju denna lilla satsning en del aktivitet redan nu.

Mycket av organisationen har ändrats sedan jag senast tävlade. Då kom tävlingstermin och propositioner hem i brevlådan i form av ... Läs mer

[ Kommentera ]

Sponsorhästen

Markus  22 december 2017

Tänk om det hade knackat på dörren 1990, när jag var 30 och som mest igång med ridandet, och det utanför stått ett par som berättade att de villa att jag skulle rida deras JätteFina Tävlingshäst.

Vad hade jag gjort?

Troligen hade jag bjudit in dem på kaffe. Och så hade jag väl frågat om hästen, och strax frågat varför de ville att jag skulle tävla deras häst. Jag hade nog frågat vad de ville att ... Läs mer

[ Kommentera ]

Cart and Checkout

19 december 2017

Dear Sir of Madam,

I would like to purchase a couple of items from your website, but after I had selected the right sizes and clicked on "order" I couldn't find my shopping cart to proceed to checkout. Should I send you an email containing my order?

I look forward to recieving your reply.

Yours faithfully,

Guusje Waalboer

[ 2 kommentarer ]

My thoughts about riding

Markus  25 augusti 2010

Through the years that I've been working with horses and riding, many people have told me that I think too much because I have always asked “Why?”. My continual questioning has often annoyed people and have often been taken as criticizing what they say. But I just want my teachers to explain their ideas…for instance, explain why I should use that aid or that rein in that particular situation, or why I should ride faster or slower towards that obstacle. It's only when they can tell me why, and explain to me what ... Läs mer

[ 1 kommentar ]

Om jag förstått att jag hade fel

Markus  14 december 2017

Jag undrar när jag första gången förstod att jag hade fel. Jag undrar när jag för första gången förstod att jag hade en avvikande inställning till ridvärlden.

Jag växte upp i en tro att ridkunskapen höll på att dö ut. Militären var avhästad, bilen uppfunnen sedan länge, alla bönder hade traktor och ingenstans behövdes hästen. Därför hade ju användandet av hästen rasat ordentligt de 50 år som ... Läs mer

[ Kommentera ]

Cavesson's size for arabians

12 december 2017

Good evening, 

I am looking for the Academic Cavesson for my Arabian mare, but I am a bit in doubt about size: she is an Egiptian but has not a very small head, so it would be better the Cob or Full size?

I bougth another Cavesson before, more heavy, in full size but it was totally too big..

Thank you in advance 

[ 2 kommentarer ]

Manskapssadel i bruk

Markus  29 juni 2015

För oss historienördar är digitalmuseum en guldgruva. Ett av muséerna som är anslutna där är Armémuseum, och där hittade jag idag denna bild. Det ni ser är en fältpackad manskapssadel. Den bilden visar varför sadeln är så stor: Det finns ju knappt plats för ryttaren ändå!

Jag skall berätta för er vad som bars på sadeln

I högra packfickan:

Skjorta, vikt i tre delar på längden, ... Läs mer

[ 11 kommentarer ]

Täcke av eller på

Markus  21 november 2017

I senaste numret av Hästfocus skriver forskare om täcken. Deras sammanfattning är den vi alla vet: Så lite täcke som möjligt! Jag håller med dem om det: Så lite täcka som möjligt. Men vad är lagom mycket täcke?

I min barndoms Partille såg jag aldrig täcke på hästarna, men å andra sidan såg jag inga hagar heller. Hästarna stod på stall – eller reds. När täcken började dyka upp i min värld var ... Läs mer

[ Kommentera ]

Utvidga komfortzonen

Markus  20 november 2017

Jag kom upp på Pirre igen, och jag red honom så härligt och tryggt på ridbanan – en hel månad. I maj blev han halt. Efter ett tag upptäckte jag att det var en hålvägg (igen) och han var halt till mitten av september. Då var såklart oron tillbaka när jag skulle upp, men det löstes enkelt när Ingela blev sugen på att rida honom. Jag stod bredvid ridbanan och kände hur lyckan bubblade upp när jag såg de två jag älskade mest ... Läs mer

[ Kommentera ]

Kanske inte ändå

Markus  19 november 2017

Jag satt och bläddrade i tävlingsdatabasen, sidan jag nyligen upptäckte. Jag slog upp kända namn för att se hur mycket de tävlar, och såg att Peder Fredriksson gjort 25 starter i oktober i år. Hujedamig! Patrik Kittel tar det lite lugnare och verkar tävla ungefär en helg i månaden.

Så försökte jag leta upp folk jag känner, men det hittade jag inga. Tydligen känner jag inga som tävlar. Och så kom jag på att om jag åker ... Läs mer

[ Kommentera ]

Drömmen om den perfekta ritten

Markus  18 november 2017

Jag lyssnade ju på Peders tal när han fick Jerringpriset. Där sade han saker som jag tror fick mig att bättre förstå tävlingsryttaren och idrottaren. Jag minns inte hans ord, men han pratade om längtan att rida den perfekta ritten. Där begrep jag bättre vad som får dem att hålla på: De drömmer om den perfekta ritten.

Från ena stunden till den andra förstod jag hur folk kan åka iväg och tävla helg efter helg år ut och ... Läs mer

[ 2 kommentarer ]

Ridjackor

Markus  12 november 2017

Jag fick en plötslig idé att eftersom jag nu igen har en häst som ser ut som en ridhäst, beter sig som en ridhäst och dessutom låter sig transporteras så kanske det kunde vara kul att vara med på klubbmästerskapet på den lilla ridklubben i vår kyrkby om några år. Därför började jag i tanken inventera mina ridkläder och insåg ju att en ridjacka behöver jag köpa mig.

Sagt och gjort så googlade jag på ... Läs mer

[ 1 kommentar ]

Viewing The Cart

12 november 2017

I can't seem to view my cart. While on your site, I added several items to my cart, but I wanted to review them all before checking out. I couldn't figure out how to view my cart before paying for the items. 

[ 1 kommentar ]

Mera ...