Att hoppa en mur på 130 cm

23 april 2018

Ingemar Stenmark och Pelle Fosshaug stod vid en mur och pratade om hur Ingemar en gång i Mästarnas mästare gjorde det berömda stållastående hoppet upp på en mur. Ingemar försökte övertala Pelle att pröva, men Pelle tyckte det verkade för osäkert och farligt.

Jag lärde mig där vikten av att vara säker på att man kommer lyckas. Ingemar visste att han skulle ... Läs mer

[ Kommentera ]

Sitsträning med tramp i stigbygeln

19 april 2018

Jag tränade min sits på Blixten idag igen. Han är enda hästen där jag sitter ned längre perioder just nu, så han får ställa upp som sitsträningshäst, och det verkar han inte ha något emot. Idag valde jag att träna med stigbyglar på fötterna.

Jag drar ju upp vänster häl och hamnar ojämnt på något sätt. Det kan låta som om lösningen är att sänka vänster häl. Det trodde jag länge, ... Läs mer

[ 4 kommentarer ]

Göteborgs hästshow 1976

14 april 2018

Den 5 september 1976 stod jag i min klubbjacka från Partille Ridklubb och sålde program utanför gamla Ullevi. Där innanför pågick Göteborgs häst-show. Jag såg ingenting av den. Jag var ju utanför och sålde program.

Detta var inte den Gothenburg horse show som några år senare drog igång i Scandinavium. Detta var ett regionalt arrangemang.

Ingela var där inne och såg showen. Idag hittade hon programmet bland sina minnes-saker. Oj ... Läs mer

[ Kommentera ]

Longerlinan och säkerhet

13 april 2018

Att longera säkert handlar bland annat om att hantera linan säkert. Det är viktigt är att att du själv har koll på linan och hur du har den upprullad. Öva på att hantera linan och lägg dig vinn om att hela tiden ha koll på den medan du longerar. Att låta linan hänga i stora bågar eller ligga fel upplindad i handen är inte bra och inte säkert.

Det är ditt ansvar ... Läs mer

[ Kommentera ]

Nyhet Nuumed Damsadel

Nuumeds vojlockar, schabrak och underlägg tillverkas i England. De tillverkas av bomull. En del modeller har ull-detaljer. Produkterna är mycket slitstarka och klarar att tvättas igen och igen utan att förlora form eller färg. På Skogsryd har vi använt Nuumed-produkter under många år.

Micklem bridle

13 april 2018

Plötsligt fanns Micklem bridle överallt. Den kom i samma alternativ-rörelse där bettlöst blev populärt. Man kan använda ett Micklem som ett sidepull, och det var väl därför den först blev populär.

Till skillnad från sidepull och de flesta andra bettlösa betslingar så trycker den inte mot tänderna. Det beror på att den övre remmen, just som på pullagrimman, sitter så högt att den ligger över ganaschen och inte ... Läs mer

[ Kommentera ]

Pullargrimman

13 april 2018

Pullargrimman är rätt okänd och jag skulle inte förvånas över att det beror på det underliga namnet. Att rida med något som heter pullargimma kan kanske signalera att ens häst inte är uppfostrad. Jag tycker det är dumt, för pullargrimman är bra!

Till skillnad från dess släkting aachengrimman så sitter den övre remmen högre. Om grimman är rätt anpassad ligger den övre remmen runt ganaschen och trycker alltså ... Läs mer

[ Kommentera ]

Remontgrimman

13 april 2018

Remontgrimma eller tysk grimma som den också kallas, föll ur modet på 80-talet år sedan, mycket för att den ansågs ful, men den börjar åter bli på modet. Ful är den också de gånger den är felsydd eller sitter fel. Den del som ligger över nosen skall inte vara längre än ca 22 cm för att nosgrimman skall sitta bra. Ofta är den 27 cm lång. Då hamnar nosgrimman fel och ligger och trycker på bettet. En rätt sydd ... Läs mer

[ Kommentera ]

Aachengrimman

13 april 2018

Aachennosgrimman; en engelsk grimma med en extra rem att spänna nedanför bettet, är nog den vanligaste nosgrimman idag. Den blev modern samtidigt som remontgrimman försvann i slutet av 70-talet. Jag har sett många unghästar som är mer irriterade än hjälpta av den nedre remmen. Det finns ingen anledning att spänna ihop hästens mun i onödan, och på hästar som tycker illa om bettet föreslår jag att man först provar att lätta på ... Läs mer

[ Kommentera ]

Den engelska nosgrimman

13 april 2018

Den engelska nosgrimman skall enligt många sitta 2 fingrar nedanför kindbenen. Jag tycker att det är bättre att den sitter så nära kindbenen som möjligt utan att klämma på dem. Det är också här de flesta sätter den. Om nosgrimman sitter så högt är det ingen risk att mungipan hamnar i kläm mellan nosgrimman och bettet. Jag har sett hästar med sår i mungipan orsakade av att bettet klämmer fast mungipan mot nosgrimman i varje ... Läs mer

[ Kommentera ]

Nosgrimmor

13 april 2018

Nosgrimmor (eller ridgrimmor som det också kallas) finns av några olika modeller och spänns i och med det på lite olika sätt.

Syftet med nosgrimma råder det delade meningar om. Den vanligaste uppfattningen är att den skall förhindra hästen från att gapa. I den stillsamma ridning under trygga förhållanden finns det ingen anlending att hindra hästen från att gapa. Det är bättre att rerda ut varför hästen gapar och ... Läs mer

[ Kommentera ]

Vårt yttersta ansvar

12 april 2018

I mer än ett år har jag tittat oroligt på henne och sett hur hon långsamt blivit sämre. Varje dag har jag konstaterat att jo, hon verkar fortfarande vilja vara med. Jag har jämfört med mig själv när jag var dålig i mina höfter och lärt mig att även om man inte kan göra allt det man kunde förr, så kan man vara lycklig ändå.

En dag verkade hon inte lycklig längre. Det började göra ont att se hur ledsen hon var. ... Läs mer

[ 1 kommentar ]

Våga vara människa

11 april 2018

Jag hade lektion för Ingela i går, och vi hamnade i diskussioner runt händernas placering. Ingela hamnar gärna med handen för långt fram för hennes korta armar. Då blir armen för rak och då blir armen skakig och okänslig.

Beroende på var i instruktionsböckerna man tittar, så är detta rätt. Det står ofta att handen skall vara buren en decimeter över manken, så där gör Ingela rätt enigt boken, fast alla ... Läs mer

[ 5 kommentarer ]

Djup sits

10 april 2018

Den djupa sitsen på dressyrsadlar dök först upp i början av 80-talet. Det hette då att sitsen gjorts djupare så man skulle komma närmre hästen. Close contact var ett modeord då. Jag funderade länge på vad man hade plockat bort för att få den djupare sitsen och förstod senare att det är inte så man har gjort.

Djup sits handlar om att göra sadeln högre i fram- och bak-kant. För detta finns det flera metoder. Man kan helt ... Läs mer

[ Kommentera ]

Longering

10 april 2018

Longering är nog ett av de äldsta sätten att träna en häst: Att hålla den i en lina och låta den springa runt dig. Det finns idag mängder med idéer om longering, och jag förkastar dem alla.

Använd inte longering för att motionera din häst eller att öva den på "rätt form" och liknande. Longering är att springa runt på en liten volt, och vi skall inte göra det i onödan. Låt longering vara ett undantag i arbetet, ... Läs mer

[ Kommentera ]

Nyhet Nuumed Allroundschabrak

Nuumeds vojlockar, schabrak och underlägg tillverkas i England. De tillverkas av bomull. En del modeller har ull-detaljer. Produkterna är mycket slitstarka och klarar att tvättas igen och igen utan att förlora form eller färg. På Skogsryd har vi använt Nuumed-produkter under många år.

Naturhinderhagen

8 april 2018

I en av våra hagar har vi byggt lite naturhinder. De är inte så höga, men de finns i alla fall. I hagen finns dessutom lite skog, så man kan rida mellan träden. Det är både kul och nyttigt, speciellt på yngre hästar som behöver lära sig att styra. Trän är bra att styra förbi och mellan. Följ med Blixten och mig på en liten rundtur.

[ 1 kommentar ]

Har ni en håltång i stallet?

4 april 2018

Ordentliga hästägare har en håltång i stall-lådan. Det fick vi lära oss som barn. Man vet aldrig när ett hål behöver göras i utrustningen, hette det, och att inte ha en håltång till hands i en sådan situation var tecken på dåligt hästmannaskap.

I min tro att alla vet allt och alla håller med om allt har jag ju länge tagit för givet att detta var ett allmänt accepterat faktum: Är man hästägare ... Läs mer

[ 16 kommentarer ]

Yrkesridandet förtog ridglädjen

7 april 2018

Under mina första tio år som hästägare hade jag bara en häst och ”hobbyred”. Jag red ut mycket, red dressyr ibland, hoppade när tillfälle bjöds, tävlade några gånger om året och hade rätt kul med min häst.

Samtidigt hade jag en dröm om att rida mer och bli en sådan där duktig en som red hela tiden, vann stora tävlingar och som de skrev om i tidningen Ridsport. Fler tidningar fanns just inte på den ... Läs mer

[ 1 kommentar ]

Sammetshjälmen

5 april 2018

- Det heter inte ridhjälm, det heter kask!

Jag var tio år och var på väg med Mamma till NK för att köpa min första ridhjälm. Någonstans hade jag lärt mig att rätt namn var kask. Jag var så rädd att Mamma skulle säga fel till expediten så denna trodde att vi inte begrep. Därför övade jag mamma hela vägen till butiken. Mamma löste det snyggt genom att kalla det ridkask.

Detta var 1970, när ridhjälm inte ... Läs mer

[ 2 kommentarer ]

Nyhet Nuumed Allroundvojlock

Nuumeds vojlockar, schabrak och underlägg tillverkas i England. De tillverkas av bomull. En del modeller har ull-detaljer. Produkterna är mycket slitstarka och klarar att tvättas igen och igen utan att förlora form eller färg. På Skogsryd har vi använt Nuumed-produkter under många år.

Nyhet Nuumed Corrective

Bilden visar allround-modell

Nuumed Corrective har tre fickor på varje sida med två neopren-skivor i varje. Dessa kan plockas ur efter behov så sadeln passar ryggens form. Är din häst överbyggd tar du ur de bakre skivorna och en i mitten. är hästen svankryggig behåller du mittenskivorna och plockar ur resten.

Maskintvättbara på 60 grader.

Benämning på hästar

15 februari 2012

Hästen domesticerades för omkring sextusen år sedan och tamhästar har funnits i Sverige åtminstone sedan bronsålder Benämningarna för hästen har naturligtvis varit olika i skilda tider och bland skilda folkslag. Jag tänkte här ta upp några benämningar för häst som funnits i svenskan.

I fornsvenskan, som talades av vikingarna, hittar vi Jor (som i Jorsala, hästarnas salar, vikingarnas namn på Jerusalem) och Drasil (?) som Yggdrasil, ... Läs mer

[ 3 kommentarer ]

Bossorna och kanalen

3 april 2018

Stoppningen på undersidan av sadeln kallas för bossor. Det finns även ett gammalt ord ”sadelputa” men det har jag inte hört på väldigt länge. Det är ju bossorna som är i kontakt med hästens rygg och som ordnar den sista fina tryckfördelningen.

Jag tänker inte polemisera om olika material och former på bossorna. De skall vara bra för hästen och se till att sadeln inte skaver. Krångligare behöver man inte göra det. Vi ... Läs mer

[ Kommentera ]

Tittat på lokaltävling

2 april 2018

Vi var och tittade på en liten dressyrtävling i dag. Jag vet inte vad de olika nivåerna heter idag, men detta var nog en lokal tävling. Vad jag förstod var det bara klubbens egna ryttare där, och de flesta red i vanliga kläder, alltså inte ridjacka, ljusa ridbyxor och allt sådant där.

Mitt intryck av denna lilla tävling, där ryttarna red LC-LA på kort bana, är detsamma som på den pay and ride vi såg nyligen. Det kändes väldigt ... Läs mer

[ Kommentera ]

Mera ...