Stigläderöglan

21 maj 2018

Ni vet den där lilla öglan som finns på nästan alla sadelkåpor, som det är tänkt att man skall fästa överblivet stigläder, flärpen, i? Använder ni den? Jag gör det nästan aldrig.

Kanske är det gammal ohejdad vana som gör att jag inte petar in stiglädret i den. Någon av de första instruktionerna jag fick på ridskolan i Partille 1972, förmodligen från någon liten stallflicka två år äldre ... Läs mer

[ 4 kommentarer ]

Bugattis premiär på gräsbanan

16 maj 2018

Mina cirklar växer efter hand som rädslan mildras. Idag var det så äntligen dags att rida Bugatti på gräsbanan. Det är ett av mina delmål i år, en av de saker jag vill våga.

Och det gick bra! Han tittade lite på hindren och annat, men hade en mycket trevligare framåtbjudning än hemma på grusbanan. Trots att han hittade spöken så vågade jag fortsätta ... Läs mer

[ Kommentera ]

Jag vill inte bli bedömd

15 maj 2018

Den lilla Pay and Jump vi var på fick mig att minnas mina tävlingsår. Det dök upp gamla minnen och känslor som legat undanstoppade i 20 år. När vi kom hem därifrån kände jag mig nöjd och avslappnad. Så kan jag inte minnas att jag kände det efter en dressyrtävling. Då var det trötthet, utmattning, besvikelse (det gick ju sällan bra) och funderingar på hur jag borde gjort istället och om jag verkligen skall bry mig om det ... Läs mer

[ Kommentera ]

Vi har varit på Pay and Jump

14 maj 2018

Ingela och jag lastade våra fyra-åringar och åkte på en liten Pay and Jump som vår kamrat Cia ordnade hemma hos sig under det blygsamma namnet Björryd Grand Prix. Vi funderade fram och tillbaka, men valde att göra det enklaste enkla och var med i klassen ”bom på marken för hand”. Vi ledde alltså runt våra små hästar över bommar på banan och fick rara applåder av den lilla publiken.

Det är 20 år sedan jag senast ... Läs mer

[ 3 kommentarer ]

Öva med longerpiskan

13 maj 2018

Allt vi vill kunna göra bra, måste vi öva på. Vill du kunna hantera piskan bra, behöver du öva med den.

Du över bäst utan häst. Öva på att träffa där du vill. I videon visar jag ett enkelt sätt att öva: Att sikta på stolpar och liknande och se till att antingen träffa målet eller smälla vid det.

Gör en pisk-tävling i stallet. ... Läs mer

[ Kommentera ]

Jag sköt fram höften lite

11 maj 2018

Jag var 17 år. Kapten Koch och Jag skrittade hemåt på grusvägen vid Åstebo. Jag red Spader Dam, ett helsvart halvblodssto som jag tyckte mycket om och red ofta på den tiden. Kapten Koch red såklart sin Merazi. Jag skrittade på hängande tyglar med båda tyglarna i vänster hand. Så lärde vi oss i Partille att man skulle färdas i skritt. Kapten Koch red såklart likadant.

Vi småpratade som man gör, och jag kom på något vi ... Läs mer

[ 3 kommentarer ]

Bo Tibblin om dressyr

10 maj 2018

Jag läser artikeln med Bo Tibblin i Hippson nr 2-2018 och känner mig inte lika ensam i mina tankar om dressyr längre.

Bo ser tillbaka till när den moderna dressyren utvecklades under andra hälften av 1900-talet [ .. ] utbildningens uppgift var att tillvarata de egenskaper som tidigare hade använts i den bruksinriktade verksamheten. Detta för att under tävlingsmässiga former visa att träningen av hästen har gjorts på ett ändamålsenligt ... Läs mer

[ Kommentera ]

Lisen och adrenalinkickar

9 maj 2018

Jag läste på Hippson idag att Lisen Bratt ”öppnar” för att tävla igen. Hon saknar adrenalin-kicken, stod det. Jag har funderat på detta några timmar och kom på att jag inte vet vad en adrenalinkick är.

Adrenalin förknippar jag med den där metallsmaken i munnen man får när man är rädd, men jag tror inte Lisen strävar efter metallsmak i munnen, så adrenalinkick måste vara något annat, och något ... Läs mer

[ Kommentera ]

Ryggskott, dressyrläder, lättriding och bettfunderingar.

7 maj 2018

Min ambition var att öva sitsen på Blixten idag, rida nedsuttet och kanske utan läder. Det har blivit Blixtens huvuduppgift att hjälpa mig med sitsen. Ibland travar vi runt på galoppbanan bara för att det är kul – och ibland leker vi dressyr för att öva sitsen.

Jag märkte redan när jag började rida idag att ryggskottet var lite värre än det varit på ett tag, trots att ryggen har varit dålig hela vintern. Det födde den intressanta ... Läs mer

[ Kommentera ]

Nästan i mål

6 maj 2018

Jag känner mig modigare och modigare. Fast egentligen är det fel att säga så. En bättre förklaring är att fler och fler saker känns självklara. Sådant som för ett par år sedan kändes oöverstigligt gör jag nu rutinmässigt. För varje dag kommer jag mer och mer tillbaka till den ryttare jag vill vara.

Ett mål för mig är ju att galoppera mina fuxar på fältet. Jag har nått ett mellansteg nu, där jag ... Läs mer

[ Kommentera ]

Stora utflyttardagen

6 maj 2018

Sommaren har kommit till Skogsryd. För mindre än en månad sedan låg här fortfarande snö. Nu är det grönska och 20 grader varmt. Jag går barfota i gräset. Hästarna är släppta på bete och bajsar ut något som mest liknar stuvad spenat, men magarna rättar nog till sig snart igen. Det är sällan jag haft så kraftig reaktion vid betessläpp. Jag vet inte vad som är annorlunda i år.

Efter en massa traktor-problem, ... Läs mer

[ Kommentera ]

Kunskap - inte prestation

2 maj 2018

Jag fick en gång, kanske för tio år sedan, frågan vad jag tyckte jag hade kvar att åstadkomma med min ridning. Mitt svar blev att jag ville bli bättre på att förklara galoppombyte. Det är den dröm jag har: Att bli bättre på att förstå ridning och bättre på att förklara ridning. Det är mitt livselexir. Att rida bra och prestera bra, det överlåter jag gärna till andra. Jag vill hitta orsakerna, idéerna, ... Läs mer

[ Kommentera ]

Bättre med nytt bett

1 maj 2018

Jag bytte bett på Bugatti idag, för att se om det kunde hjälpa hans mun. Jag bytte från Friendly bit tvådelat med parerstänger till ett tvådelat Friendly bit Comfort.

Det jag ville kolla var om han var mera nöjd med ett böjt bett. Redan Friendly bit med parerstänger är hyfsat böjt, men Friendly bit Comfort är ännu mera böjt. Det är min erfarenhet sedan tidigare att många hästar trivs bättre med böjda tränsbett ... Läs mer

[ Kommentera ]

Hårda munnar

30 april 2018

En del hästar är hårda i munnen. Jag har tidigare skrivit om min Robust som var stenhård i munnen redan från första dag. Jag övade och övade men han liksom fattade inte varför jag drog i tygeln. Det blev bättre när jag så småningom bytte bett.

Nu har jag en liknande häst, fast långt ifrån så extrem som Robusten var. Bugatti är också hård i munnen. Detta föder två frågor:

Varför är ... Läs mer

[ 1 kommentar ]

Strada Islandssadel

Sadlarnas Ferrari.

Ett relativt platt säte med ett brant bakvalv. Sitsen är således densamma som i en barocksadel. Stötdämpande tempur-bossor. Kapade paneler, så inget ligger i vägen för hästens rörelser. Vulstren sitter på den yttre kåpan, så gjorden kan välja bästa vägen runt hästen. Därför glider sadeln inte fram,  som dressyrsadlar ofta gör. Lagom stora vulster och lite mer framskuren än ... Läs mer

Piskan

29 april 2018

Longerpiskor är sällan ett prioriterat redskap i stallar. Jag ser ofta snygga sadlar och välskötta huvudlag medan det står en dålig piska i ett hörn. Piskan behövs emellanåt, så unna dig en bra piska och vårda den ömt. De är inte särdeles dyra.

En piska består av fyra delar: Handtag, skaft, släng och snärt.

Handtaget är inte så mycket att orda om. Det finns mest för att piskan annars kan bli obekvämt smal ... Läs mer

[ Kommentera ]

Hantera piskan

29 april 2018

Största tiden du longerar behöver du ingen piska. Då skall pisken inte heller ”jaga” hästen, Jag ser ofta att longören har pisken i högsta hugg bakom hästen, ibland högt i luften. Det fungerar bra om man vill att hästen vänjer sig vid pisken och inte bryr sig om den. Jag vill hellre att synlig pisk är en uppmaning för hästen att göra något. Därför skall ... Läs mer

[ Kommentera ]

Dressyr och antiklimax

27 april 2018

När väl floret faller från ens ögon och man ser klart blir man lätt förvånad över hur man själv har missförstått saker. Även om jag länge anat att jag har missuppfattat detta med dressyr, så har jag liksom kämpat emot och trott att jag egentligen har rätt.

Jag har nog inte missuppfattat hur man rider dressyr, utan varför man rider dressyr.

Tidigt tyckte jag att hoppning saknade syfte. Hoppning är kul på samma ... Läs mer

[ 3 kommentarer ]

Nyhet Verktång

Jag litar på mina verktyg, och vill att ni skall känna er trygga när ni köper dem. Därför ger jag er 6 månaders retur-rätt på alla mina tänger, oberoende av skick eller orsak på den. Om ni returnerar tänger inom 6 månader, får ni hela varans pris tillbaka.

Jag är extra förtjust i 12"-tången, Den är vass, liten och behändig och mycket enkel att arbeta med. Den borde passa den som har små händer.

Med armarna i kors på Strömsholm

26 april 2018

Jag skall ta med er tillbaka till mars 1984. Jag var 23 år och gick min andra tremånaders kurs på Strömsholm. Ridlärarutbildningen på den tiden var två tremånaders-kurser.

Just denna dag var det hoppning. Vi hoppade våra fälthästar två gånger i veckan, tränade markarbete för ridlärare en dag, onsdagar, och red två dagar självständig ”dressyr”. På helgen turades vi om att rasta dem i skritt. Halva ... Läs mer

[ Kommentera ]

Hjälm, dressyrstaket och säkerhet

26 april 2018

När jag skriver om hjälm och hjälmanvändning väcker det ofta ont blod. Jag tycker att hjälm är bra. Jag tycker att all annan säkerhetsutrustning är bra den med. Det finns en del dilemman runt säkerhetsutrustning och det kommer jag att skriva ett framtida inlägg om.

Idag vill jag istället visa hur vårt säkerhetstänkande mera följer invanda banor än är helt logiskt. Ett bra exempel runt detta är säkerhetstankar runt ... Läs mer

[ Kommentera ]

Mera ...