Cavesson's size for arabians

12 december 2017

Good evening, 

I am looking for the Academic Cavesson for my Arabian mare, but I am a bit in doubt about size: she is an Egiptian but has not a very small head, so it would be better the Cob or Full size?

I bougth another Cavesson before, more heavy, in full size but it was totally too big..

Thank you in advance 

[ 2 kommentarer ]

Manskapssadel i bruk

Markus  29 juni 2015

För oss historienördar är digitalmuseum en guldgruva. Ett av muséerna som är anslutna där är Armémuseum, och där hittade jag idag denna bild. Det ni ser är en fältpackad manskapssadel. Den bilden visar varför sadeln är så stor: Det finns ju knappt plats för ryttaren ändå!

Jag skall berätta för er vad som bars på sadeln

I högra packfickan:

Skjorta, vikt i tre delar på längden, ... Läs mer

[ 11 kommentarer ]

Täcke av eller på

Markus  21 november 2017

I senaste numret av Hästfocus skriver forskare om täcken. Deras sammanfattning är den vi alla vet: Så lite täcke som möjligt! Jag håller med dem om det: Så lite täcka som möjligt. Men vad är lagom mycket täcke?

I min barndoms Partille såg jag aldrig täcke på hästarna, men å andra sidan såg jag inga hagar heller. Hästarna stod på stall – eller reds. När täcken började dyka upp i min värld var ... Läs mer

[ Kommentera ]

Utvidga komfortzonen

Markus  20 november 2017

Jag kom upp på Pirre igen, och jag red honom så härligt och tryggt på ridbanan – en hel månad. I maj blev han halt. Efter ett tag upptäckte jag att det var en hålvägg (igen) och han var halt till mitten av september. Då var såklart oron tillbaka när jag skulle upp, men det löstes enkelt när Ingela blev sugen på att rida honom. Jag stod bredvid ridbanan och kände hur lyckan bubblade upp när jag såg de två jag älskade mest ... Läs mer

[ Kommentera ]

Kanske inte ändå

Markus  19 november 2017

Jag satt och bläddrade i tävlingsdatabasen, sidan jag nyligen upptäckte. Jag slog upp kända namn för att se hur mycket de tävlar, och såg att Peder Fredriksson gjort 25 starter i oktober i år. Hujedamig! Patrik Kittel tar det lite lugnare och verkar tävla ungefär en helg i månaden.

Så försökte jag leta upp folk jag känner, men det hittade jag inga. Tydligen känner jag inga som tävlar. Och så kom jag på att om jag åker ... Läs mer

[ Kommentera ]

Drömmen om den perfekta ritten

Markus  18 november 2017

Jag lyssnade ju på Peders tal när han fick Jerringpriset. Där sade han saker som jag tror fick mig att bättre förstå tävlingsryttaren och idrottaren. Jag minns inte hans ord, men han pratade om längtan att rida den perfekta ritten. Där begrep jag bättre vad som får dem att hålla på: De drömmer om den perfekta ritten.

Från ena stunden till den andra förstod jag hur folk kan åka iväg och tävla helg efter helg år ut och ... Läs mer

[ 2 kommentarer ]

Ridjackor

Markus  12 november 2017

Jag fick en plötslig idé att eftersom jag nu igen har en häst som ser ut som en ridhäst, beter sig som en ridhäst och dessutom låter sig transporteras så kanske det kunde vara kul att vara med på klubbmästerskapet på den lilla ridklubben i vår kyrkby om några år. Därför började jag i tanken inventera mina ridkläder och insåg ju att en ridjacka behöver jag köpa mig.

Sagt och gjort så googlade jag på ... Läs mer

[ 1 kommentar ]

Viewing The Cart

12 november 2017

I can't seem to view my cart. While on your site, I added several items to my cart, but I wanted to review them all before checking out. I couldn't figure out how to view my cart before paying for the items. 

[ 1 kommentar ]

Academic Curb Port Height

30 oktober 2017

Good morning 

I am very happy with my academic bit recieved recently -thank you for prompt and efficent service .

As you mention in your notes , some horses with fatter tongues need a higher port -can the Academic bit be supplied with one higher?

Regards 

Alan

[ 1 kommentar ]

Hoppning på Strömsholm

Markus  21 oktober 2017

Nar jag tittade på hoppningarna i Borås kom jag att tänka på den hopputbildning jag fick själv en gång i tiden, på Strömsholm 1982 och 1984. Jag var ung då, 22 år, och hade i stort sett bara hoppat på ridskolan i Partille. Där handlade ju hoppning om att styra, smacka och hålla i man. 90 cm betraktades som ett stort hinder. Plötsligt var jag på Strömsholm där 120 cm betraktades som litet, och det nog förväntades att jag kunde ... Läs mer

[ Kommentera ]

Lära eller träna

Markus  13 oktober 2017

Den vanligaste kommentaren när jag träffar mina elever är att de säger "Jag har inte hunnit rida så mycket". Jag bryr mig inte om hur mycket ni rider! Man kan lära sig mycket om ridning även utan att rida. Den viktigaste delen av inlärningen sker i köket eller andra fridfulla plaster där det finns tid till att reflektera över ridningen. Det är oftast vid sådana tillfällen man kommer till insikt och verkligen lär sig saker.

Så nästa ... Läs mer

[ Kommentera ]

Schooler sattel fuer kurzes Pferd mit viel Schulter und deutlichem Wiederrist

29 september 2017

Ich habe ein paar Fragen zum Schooler sattel:

1.gibt er die gleiche gute Schulterfreiheit wie andre klassische Barocksaettel (Deuber&Partner, Startrekk etc)?

2. Passt er auf kurze Pferde (von der Auflageflaeche wuerde ich das mal annehmen)?! 

3. Wie viel Wiederristfreiheit gibt er fuer Pferde mit relativ hohem/deutlich markiertem Wiederrist?

4. Spielt es eine grosse Rolle ob der Ruecken des Pferdes eher gerade oder etwas konkav ist? Der Lederbaum kann sich vermutlich ... Läs mer

[ 1 kommentar ]

Schooler saddel

29 september 2017

Hi! hvordan er denne for hester med relativ velmarkert manke? Liten PRE med veldig kort rygg, store skuldre/behov for skulderfrihet og relativ tydelig manke... Kan denne passe? Når jeg ikke vet bomvidden, hvordan måler jeg for å få riktig bomjern for en standard? (bruker medium i for eks prestige) Takk for svar, Hilsen Karin

[ 1 kommentar ]

Vad jag missupfattat om tävling

Markus  29 september 2017

När jag nu långsamt börjar förstå vad tävling är, så börjar jag ju fundera på vad jag som ung trodde att tävling var, och vad som skiljer detta från vad tävling så är. Där finns ett gap som jag behöver fylla för att kunna komma till ro.

Tävling är en mätare av prestation. Den som springer fortast, hoppar högst eller gör den bästa uppvisningen enligt mer eller mindre outsagda regler, vinner. ... Läs mer

[ Kommentera ]

Semizaum

27 september 2017

Hallo,
ich bin auf der Suche nach einem Semizaum für mein Pony. Dieser soll ohne Kehlriemen, ohne Stirnriemen, dafür aber mit Nasenriemen sein. Der Nasenriemen soll nicht als Kappzaum dienen und dementsprechend auch keine Einschnallmöglichkeiten haben. Haben Sie sowas?

[ 2 kommentarer ]

Svårigheter för ryttaren

Markus  26 september 2017

För den ovane ryttaren ger framdelsvändning och skänkelvikning en första uppfattning om hur stor en häst faktiskt är och hur många ben den har. Det är svårt för den ovane att ha koll på vad som händer, med vilka kroppsdelar hästen gör rätt och vilka delar den gör fel med. I skänkelvikning kan hästen göra många fler fel än vad ryttaren är van vid, och det kan vara svårt att förstå vilket fel hästen ... Läs mer

[ Kommentera ]

Priser

Markus  19 september 2017

Priserna gäller för aktiviteter på Skogsryd inklusive moms. För bortakurser kan jag inte ange några priser. Dessa sätts efter en annan prislista och så tillkommer arrangörens kostnader för kursen.

Boka ridlektion

Markus  15 september 2017

All undervisning sker som privatlektion. Du rider antingen din egen häst eller en av våra hästar. Vi har inga lektionshästar, de hästar du erbjuds är de vi rider och utbildar till oss själva. Vi har tre hästar, 140-155 cm höga, lämpliga för elever.

Som elev skall du:

Vara minst 16 år Vara nyfiken och intresserad av att lära, både teoretiskt och i praktiken. Frågvishet uppskattas.

Vill du rida våra hästar skall du ... Läs mer

Ridningens mål - för mig

Markus  14 september 2017

Jag hävdar ofta att för mig är dressyr ett sätt att skapa en användbar häst. Jag är förvånad att jag ännu aldrig fått frågan vad jag tänker använda mina hästar till. Mitt svar hade blivit kort:

- Förhoppningsvis inget alls.

När en akutsköterska går på sitt nattskift hoppas hon slippa använda sina kunskaper den kommande natten. Samma sak gör brandmannen och även den vakthavande officeren på ... Läs mer

[ Kommentera ]

Över och under tygeln

Markus  6 september 2017

Så här ser det ofta ut när man rider, speciellt på en orutinerad häst. Arrtalo kom nyligen från galoppen och har inte förstått alla nya kommandon. När han inte förstår hamnar han ibland under och ibland över tygeln. Det är inget att bry sig om. Efter hand som han lär sig vad vi vill kommer formen bli stadigare.

[ Kommentera ]

Undertramp

Markus  4 september 2017

Till skillnad från påskjut och samling kan vi bara se hur mycket hästen trampar under sig i den del av steget där den sätter ned ena bakfoten.

I frihet sätter de allra flesta hästar ned sina bakfötter under sin tyngdpunkt, alltså ungefär där ryttaren sitter. Det skiljer sig lite åt hur hästen är byggd, och kan såklart se annorlunda ut på en häst med mycket lång rygg och korta ben, men normalt så sätter alltså ... Läs mer

[ Kommentera ]

Över tygeln

Markus  3 september 2017

Detta begrepp möter vi tidigt i vår rid-karriär. Det betyder kortfattat att hästen lyfter upp huvudet, har nosen långt fram och pannan således mera horisontell än vertikal.

Vi använder flera uttryck för detta fenomen, som alla betyder samma eller snarlika saker:

Över tygeln Mot tygeln Mot handen Mot bettet Stjärnkikare mm

Med ovana ryttare väljer mången häst att gå över tygeln och det får nog betraktas som den ... Läs mer

[ Kommentera ]

Mera ...