Olika tider - olika drömmar

Markus  24 februari 2018

I början på 80-talet bodde jag i Avesta. En kompis hade en travarkorsning som han tidigare hade hoppat MA med. Idag heter det 140-hoppning. En kväll satt vi och pratade om förväntningar för det kommande året, och han nämnde hur det med en gammal häst som hans ju inte längre handlade om att hoppas på en bättre säsong utan på en lika bra som fjolårets.

Jag har ofta tänkt på det, speciellt nu när jag själv har passerat livets ... Läs mer

[ Kommentera ]

Glädje och perfektion

Markus  23 februari 2018

Jag tittade på Kür-tävlingen från Scandinavium. Den första startgruppen var på något sätt roligast att se. Där hände lite mer oväntade saker varför hästarna såg mera levande ut. Främst gladde jag mig åt Rose Mathisen och Zuidenwind. Hingsten var ”miljöpåverkad” och tyckte Scandinavium var lite äckligt. samtidigt försökte han hej vilt att göra så bra som möjligt varför han gissade fel ... Läs mer

[ 2 kommentarer ]

What is dressage

Markus  27 september 2011

Before the year of 1900, there were no dressage horses. The first dressage competition was held in the end of the 19th century. Before that, no one talked about dressage horses, they talked about the dressage of the horse.

I am not sure about the English language, but in Swedish, we use the word dressage about dogs too. But when we talk about dogs, dressage means to teach the dog to obey. That is how they used the word about horses too in older days.

So what is dressage for me?

First, it is about finding a ... Läs mer

[ 1 kommentar ]

Överfurir Blixt

Markus  17 februari 2018

Att rycka in i lumpen är en speciell grej. Första dagen är rätt angenäm. Då blir man hälsad välkommen, blir tilldelad all sin utrustning och lär sig bädda sängen. Nästa dag börjar en helt annan värld. Under några veckor möter man bara arga människor, människor som skäller så man faktiskt blir rädd och ser till att allt man gör blir fel och misslyckat. De enda snälla i närheten är de andra killarna i ... Läs mer

[ 3 kommentarer ]

Gaspari och schlagerfestivalen

Markus  15 februari 2018

1960 sjöng Siw Malmkvist sången ”Alla andra får varann” i Eurovision Song Contest. Hon slutade tia. Lyssna gärna på låten. Ingen skulle få för sig att skicka en sådan låt till ESC idag. Varför? Sjunger hon falskt? Spelar de fel? Håller de inte takten? Nej då, de gör inte något fel, det är inte därför vi tycker den är dålig. Den gången tyckte en musikkunnig jury att det var det bästa som Sverige ... Läs mer

[ Kommentera ]

Nya mål, nya insatser

Markus  14 februari 2018

Det blev tomt när jag lade ned min ”tävlingssatsning”. Det är ingen idé att försöka igen, man skall inse sina begränsningar, men jag saknar den kittlande känslan av entusiasm som den gav.

När jag arbetade som mest med min ridrädsla och kämpade med att våga komma upp på Pirre lärde jag mig glädjen i att ta sig an en utmaning, att ha en plan och ett mål. Det är väl en av de saker jag ville uppnå med att tävla ... Läs mer

[ 4 kommentarer ]

Utbildningens första mål

Markus  12 februari 2018

Så sitter vi där för första gången med skräckblandad förtjusning, grensle på vår lille unghäst som plötsligt blivit tre år. Nu skall det bli inridning och utbildning. Vad blir vårt nästa mål?

Det finns mängder med utbildningsmetoder, -skalor och -trappor. Jag tycker de alla missar det väsentliga: Vad skall vara vårt första mål?

Är det en framdelsvändning i LB? (jaja, jag vet att man inte gör ... Läs mer

[ Kommentera ]

Sic transit gloria mundi

Markus  11 februari 2018

Jag lekte nästan aldrig med de andra barnen i skolan. Det gick inte, för jag förstod inte hur de lekte.

- Men gå bara in där och gör som de andra barnen, sade de vuxna men det går inte att göra som de andra barnen gör när man varken förstår vad de gör eller vad de vill åstadkomma. Ibland försökte jag vara med och blev strax åthutad av de andra barnen eftersom jag gjorde fel och förstörde deras lek.

Istället gick ... Läs mer

[ 3 kommentarer ]

Största genombrottet på många år

Markus  9 februari 2018

Mitt centrala mål med min rädslo-terapi är ju att ostört kunna rida mina hästar under vanliga omständigheter. Jag har ju inga planer på att rida svår fälttävlan eller att rida en massa ”knäppisar”. Jag vill rida mina lugna och trygga pojkar på sådant sätt som jag tycker är roligt. Länge har jag sagt att målet är att galoppera på fältet och ropa tjoho.

Blixten kan jag galoppera på fältet, om han ... Läs mer

[ 2 kommentarer ]

Funktionalistisk minimalism

Markus  7 februari 2018

Jag läste för många år sedan en artikel om funktionalism. På bild var två gamla räknesnurror. Den ena var av äldre modell med ett utsirat plåtskal med guld-detaljer. Den yngre var räknesnurra rakt av. Det som behövdes för uppgiften var med – allt annat var borta.

Långt in i själen kände jag mig lugn av artikeln. Så skall det vara, kände jag. När saker fungerar blir de vackra. Vi behöver inga ... Läs mer

[ Kommentera ]

Tävling och rädsla

Markus  2 februari 2018

Jag har ju börjat planera för att rida en liten LC dressyrtävling i höst. Det är ju en bra bit utanför min komfortzon. Jag kan inte säga att jag är nervös för tävlingen och programmet, sådan nervositet försvinner med åren, men jag är nervös för om jag alls kommer att våga rida min häst där.

Trygghetsmässigt känner jag mig rätt bra nu. Jag kan rida alla mina tre hästar här hemma på ridbanan, ... Läs mer

[ 2 kommentarer ]

Vacker dressyr

Markus  1 februari 2018

Att närma mig tävlings-dressyren igen har väckt många fler känslor och minnen än vad jag trodde det skulle göra. Jag vill förstå såväl tävling som dressyr. Att förstå dressyr som tävlingsgren handlar ju främst om att förstå andras ryttares inställning till dressyr.

Inför VM 1990 fick Louise Nathorst en fråga från en journalist att beskriva dressyr med ett enda ord. Hon svarade ”vackert”. Jag ... Läs mer

[ 1 kommentar ]

Prestationspress

Markus  30 januari 2018

1984 köpte jag Kalle. Han var tre år, stor (med den tidens mått), snygg och svart med mycket utstrålning. När folk på ridklubben hemma i Avesta såg honom fick jag många trevliga lovord om honom. Jag fick höra att med honom kommer det ju gå jättebra. Med en sådan häst kan du ju inte misslyckas, sade folk.

- Jo, tänkte jag. Från och med nu kan jag bara misslyckas. Om Kalle och jag skulle göra något bra låg det i linje med ... Läs mer

[ Kommentera ]

Första riktiga ridpasset

Markus  28 januari 2018

Häromdagen red jag det första mera genomtänkta ridpasset på min tilltänkte ”tävlingshäst” Bugatti. De föregående passen har mest varit som att vi provat och undersökt varandra. Nu red jag noggrannare i syfte att öva oss men funderade också ut vad som behöver göras innan det är dags för start.

Jag hittade en del små intressanta saker och medan jag red kände jag tankar komma på hur jag skall öva för att ... Läs mer

[ 1 kommentar ]

Dressyr vs dressyrtävling

Markus  26 januari 2018

Ibland kan jag tycka synd om våra dressyr-ryttare som alltid får klä skott för allt fult som händer inom dressyren. Hoppryttare kommer mycket lättare undan. På 70-talet kom hoppryttarna in med graman och hästarna präktigt bakom hand på prisutdelningarna – utan att det blev folkstorm. När även dressyrryttare började ha sina hästar bakom hand blev det folkstorm …

Samtidigt kan jag tycka att debatten runt tävlings-dressyren blir ... Läs mer

[ Kommentera ]

Kan jag bli dressyrryttare igen?

Markus  25 januari 2018

Kan jag verkligen bli dressyrryttare igen? Kan jag tycka att millimeter-precisionen är rolig igen?

Jag såg för att tag sedan på Horse & Country-kanalen hur Carl Hester hade lektion för Charlotte och hur de tränade uppridning och halt på medellinjen. Jag gillar Carl och Charlotte, jag gillar deras mjuka och logiska stil. Men denna program-träning, den ger mig lite vånda.

Kan jag tycka det är viktigt att få veta att min häst är ”sned i ... Läs mer

[ 2 kommentarer ]

Mina lärare

Markus  25 januari 2018

Jag funderade vilka lärare jag ridit för genom livet, och det blev en liten lista.

Först var det ju ridlärarna på Partille Ridskola: Eva Persson, Monica Wittgren, Roland Nordhed och Kapten Koch.

Sedan flyttade jag till Orsa. Där lastade jag regelbundet min häst Jack och körde till Mora för att rida dels för Anita Hedin, ridskolechefen i Leksand, och dels för Kerstin Ahlgren som undervisade där en gång i veckan.

Jag red en veckokurs i Mora ... Läs mer

[ Kommentera ]

Utrustning skall passa från start!

Markus  24 januari 2018

Jag såg nyligen ett klipp här på facebook där en ryttare stolt visade upp ett ridpass i sin nya sadel. Det såg vansinnigt obalanserat och obekvämt ut. Ryttaren höll med om att det inte var så fint men berättade glatt att om hon bara övade sig och fick mer muskler här och där och var det nu var så skulle hon snart sitta som gjuten i sadeln.

Detta var en av alla koncept-sadlar som finns. Jag var inte med vid utprovningen, och hoppas verkligen att det inte ... Läs mer

[ Kommentera ]

Programridning på Åstebo

Markus  23 januari 2018

När man cyklat fyra kilometer uppför till bergets högsta topp och vägen börja luta nedåt mot Landvetter, då är du i Åstebo. Där ligger Partille Ridklubb och där tillbringade jag mycket mycket tid i tonåren på 70-talet.

Där fanns inga hagar. Lektionshästarna såg solen de få metrarnas promenad mellan stallet och ridhuset. Det var väl tio meter. Denna dystra tillvaro gjorde i alla fall att hästarna skulle rastas varje dag. ... Läs mer

[ Kommentera ]

Markus om Jerringpriset

Markus  21 januari 2018

Nu har det gått en vecka och de mest hatiska kommentarerna om Peders Jerringpris har försvunnit. Nu efter en vecka kommer även mer balanserade artiklar om att Peder fick priset, men allt hat och allt förakt som vräktes ut ur sportjournalisters pennor den första veckan, det sitter djupt i oss inom ridningen.

Det beror inte på att vi inte är vana vid nedsättande, hånfulla kommentarer. Det är vi. Vi får sådana överallt, som när vi kör bil med ... Läs mer

[ 4 kommentarer ]

Är jag prestationsfientlig?

Markus  18 januari 2018

Jag skriver detta under viss affekt, för nu är jag ledsen.

Det är nu mer än 45 år sedan jag första gången grenslade en häst. Sedan dess har jag velat lära mig. Redan tidigt ville jag lära mig allt om hästar och ridning. Egentligen har väl aldrig målet varit att göra allt utan att kunna göra allt. Där finns för mig en skillnad.

Därför har jag alltid varit frågvis. I min tonår hade jag tack och lov Kapten ... Läs mer

[ 3 kommentarer ]

Rida för instruktör

Markus  22 januari 2018

Jag skall inte säga att jag tänker rida för instruktör igen, men jag har börjat leka med tanken, och jag har börjat fundera hur det skulle kännas att rida för instruktör igen. Det är något jag gjort förvånansvärt lite genom livet, och ju längre åren har gått desto mera sällan har det blivit. Nu är det nog senast 10 år sedan jag red för instruktör.

Om jag skall ta mig till en instruktör måste jag ju ... Läs mer

[ Kommentera ]

Tur att jag missförstod dressyr

Markus  20 januari 2018

1984 hade den unge Markus dömt ut hoppning. Det var en process som började redan 1976, men efter att ha gått två ridlärarkurser på Strömsholm kände jag att hoppning var ointressant.

Enda syftet med hoppning jag kunde se var att man hoppade för att kunna hoppa. Vad man sedan skulle ha denna hoppkunskap till, mer än att hoppa, kunde ingen förklara. Jag tyckte inte det verkade tillföra något till hästens utbildning och det vi lärde oss på ... Läs mer

[ Kommentera ]

Glädjen att planera

Markus  16 januari 2018

Det lär finnas två sorters barn i sandlådan: De som gillar att bygga upp en liten värld där, och de som gillar att leka i den uppbyggda världen. Jag ingick absolut i den första kategorin. Från min tid i sandlådan med kompisen Ola minns jag hur jag panerade hur den fina lilla staden skulle se ut och var alla vägar skulle gå och hur man skulle köra där, medan Ola helst ville leka med bilarna i sandlådan. För honom var byggandet en startsträcka ... Läs mer

[ Kommentera ]

Vänners goda råd

Markus  14 januari 2018

Mitt lilla tävlingsäventyr fortsätter. Ännu har jag inte ridit, det är ju vinter och hårt i backen, men det skapar många tankar. Att tävla igen blir ju en uppgörelse med den tid då tävlandet var en central del i mitt ridande. Det dyker upp underliga tankar och känslor från den tiden. Jag kände mig ju aldrig bekväm med tävlandet – jag har liksom inte förstått varför man gör det – men ändå gjorde jag det ... Läs mer

[ Kommentera ]

Har ledarskap blivit fult?

Markus  12 januari 2018

Ord förbrukas och måste bytas ut i samma takt som vi får en känslomässig relation till dem. Ordet Dumbe byttes en gång ut mot det neutralare Idiot, som snart gick samma öde till mötes och fick bytas till Sinesslö, som ju inte höll sig neutralt speciellt länge det heller.

Samma sak händer med ord inom hästeriet. Jag har börjat märka att ord som Ledarskap och Lydighet börjar bli paria. Inte vet jag ifall man idag skall vara kompis med sin ... Läs mer

[ Kommentera ]

Framridning

Markus  10 januari 2018

För 25 år sedan hade jag en kompis som var hoppryttare. En dag satt vi och skröt och skämtade om vår ridning. Troligen var det flickor i rummet eftersom vi båda försökte vinna diskussionen. Efter en stund menade kompisen att jag som dressyrryttare ställer in hästen i stallet när den är framriden. Jag minns inte vad jag svarade.

Nu, 25 år senare ger jag honom rätt! Dressyrsporten i stort vill jag inte uttala mig om, men för min egen del ... Läs mer

[ Kommentera ]

Träningslust och tävlingslängtan

Markus  6 januari 2018

Min lilla tävlingssatsning går framåt. Jag har lärt mig hur tävlingsdatabasen fungerar, jag har ordnat med mitt gröna kort, jag har läst igenom TR från pärm till pärm för att lära mig alla ändringar de senaste 20 åren, jag har skaffat mig en ridjacka och lärt mig programmet. Jag har även huvudet fullt med saker som jag skall göra med min lille häst så han kommer väl förberedd när det väl är dags någon ... Läs mer

[ Kommentera ]

Mera ...