Priser

Markus  19 september 2017

Priserna gäller för aktiviteter på Skogsryd inklusive moms. För bortakurser kan jag inte ange några priser. Dessa sätts efter en annan prislista och så tillkommer arrangörens kostnader för kursen.

Boka ridlektion

Markus  15 september 2017

Som elev skall du:

Vara minst 16 år Ha ridit länge nog för att vara hyfsat sadelfast. Vi kan i dagsläget inte ta emot rena nybörjare Vara nyfiken och intresserad av att lära, både teoretiskt och i praktiken. Frågvishet uppskattas. Vara lagom lång för att känna dig bekväm på våra hästar och inte väga över 85kg.

Våra hästar är 140-155 cm. I dagsläget har vi tre hästar för elever.

Du är... Läs mer

Ridningens mål - för mig

Markus  14 september 2017

Jag hävdar ofta att för mig är dressyr ett sätt att skapa en användbar häst. Jag är förvånad att jag ännu aldrig fått frågan vad jag tänker använda mina hästar till. Mitt svar hade blivit kort:

- Förhoppningsvis inget alls.

När en akutsköterska går på sitt nattskift hoppas hon slippa använda sina kunskaper den kommande natten. Samma sak gör brandmannen och även den vakthavande officeren på st... Läs mer

[ Kommentera ]

Över och under tygeln

Markus  6 september 2017

Så här ser det ofta ut när man rider, speciellt på en orutinerad häst. Arrtalo kom nyligen från galoppen och har inte förstått alla nya kommandon. När han inte förstår hamnar han ibland under och ibland över tygeln. Det är inget att bry sig om. Efter hand som han lär sig vad vi vill kommer formen bli stadigare.

[ Kommentera ]

Undertramp

Markus  4 september 2017

Till skillnad från påskjut och samling kan vi bara se hur mycket hästen trampar under sig i den del av steget där den sätter ned ena bakfoten.

I frihet sätter de allra flesta hästar ned sina bakfötter under sin tyngdpunkt, alltså ungefär där ryttaren sitter. Det skiljer sig lite åt hur hästen är byggd, och kan såklart se annorlunda ut på en häst med mycket lång rygg och korta ben, men normalt så sätter alltså h&... Läs mer

[ Kommentera ]

Över tygeln

Markus  3 september 2017

Detta begrepp möter vi tidigt i vår rid-karriär. Det betyder kortfattat att hästen lyfter upp huvudet, har nosen långt fram och pannan således mera horisontell än vertikal.

Vi använder flera uttryck för detta fenomen, som alla betyder samma eller snarlika saker:

Över tygeln Mot tygeln Mot handen Mot bettet Stjärnkikare mm

Med ovana ryttare väljer mången häst att gå över tygeln och det får nog betraktas som den vanlig... Läs mer

[ Kommentera ]

Gå på tygeln

Markus  2 september 2017

Som jag hatar detta uttryck! Det är ett uttryck som vi möter tidigt i vår ridkarriär, och det blir tidigt en viktig statusmarkör huruvida hästen går på tygeln eller inte. Därmed blir det såklart stigmatiserande när hästen inte går på tygeln. Detta föder såklart en vilja hos den oerfarna ryttaren att få hästen att gå på tygeln, och här tror jag vi helt i onödan skapar en massa missförstånd och dåli... Läs mer

[ Kommentera ]

Att styra i hörnen

Markus  16 augusti 2017

Att styra genom ett hörn skiljer sig egentligen inte från annan styrning, men allt blir så mycket tydligare i ett hörn. Allt för ofta svänger hästen själv när den tycker det är dags och går emot inner tygel. Lille tre-åriga Bugatti gjorde detta nästan övertydligt varför jag plockade fram en övning jag lärde mig av Kyra för 30 år sedan.

Istället för att försöka motverka den svängande hästen, rider... Läs mer

[ Kommentera ]

Tävling: Social markör?

Markus  11 augusti 2017

Under större delen av mitt ryttarliv har jag varit frågande inför tävling. Det finns något grundläggande runt företeelsen som jag inte begriper. Jag har länge funderat att blogga runt min oförståelse av fenomenet, men valt att låta bli. Det väcker ont blod hos många när jag frågar varför de gör saker. Tyvärr ses det som kritik och inte som positiv nyfikenhet, och det är ingen idé att göra folk arga av en sådan anle... Läs mer

[ Kommentera ]

Hur vill ni ha information om mina kurser?

Markus  3 augusti 2017

Jag ordnar ju kurser här hemma på Skogsryd emellanåt, och jag har även några arrangörer ute i landet som ordnar kurser för mig.

Hur vill ni få veta att det är kurs någon stans? För inte så värst länge sedan var ju email det självklara sättet att skicka ut information, men jag börjar förstå att det inte är det bästa sättet att uppmärksamma saker på.

Jag gör en liten omröstning: Hur... Läs mer

[ 1 kommentar ]

Fler framdelsvändningsövningar

Markus  25 juli 2017

I kapitlet ovan ger jag övningar på själva vändningen men när du och hästen förstått och stadigt kan utföra framdelsvändningen kan det vara roligt och nyttigt att öva den i svårare kombinationer. På den tiden man red framdelsvändning på tävlingsbanan visades vändningen ibland upp från skritt, och ibland från trav, ibland från stillastående och ibland utan föreliggande halt. Redan där har vi flera olika kombina... Läs mer

[ Kommentera ]

Rak eller böjd häst?

Markus  25 juli 2017

Det blir lätt långa diskussioner när man skall diskutera hästens böjning i de olika rörelserna. Vi lär oss tidigt att i vissa rörelser skall hästen vara rak (fast alltid, konstigt nog, ställd i nacken) och i vissa andra skall den vara böjd. Sällan har vi väl hört varför? Studerar man istället hur rörelserna rids ser man att de oftast skiljer sig från hur idealet beskrivs, men ändå är vi nöjda med rörelsen.

O... Läs mer

[ Kommentera ]

Träna framdelsvändning

Markus  23 juli 2017

På den unga hästen övar jag alltid framdelsvändning från stillastående, och inte för många steg åt gången. Jag stannar, ser till att hästen andas ut och liksom stannar mentalt, och vänder sedan 90 grader. Så skrittar jag fram igen.

Ofta tränar jag framdelsvändning på en liten fyrkant med 10-15 meter långa sidor. I varje hörn gör jag en liten framdelsvändning och ser till att hästen går framåt på... Läs mer

[ Kommentera ]

Ordna kurs hos dig

23 juli 2017

Vill du ordna kurs för mig där du bor, är reglerna mycket enkla.

Bo i södra Sverige så jag enkelt kan åka fram och tillbaka med bil Bor du längre bort kan vi kanske ordna det ändå För en endagarskurs vill jag ha 5-7 elever Tvådagarskurs kräver 8-12 elever, alternativt att eleverna rider mer än två lektioner En ridbana Daguppstallning för hästarna, såvida de inte kan stå i släpen mellan lektionerna Någon form av t... Läs mer

[ Kommentera ]

Videolektioner

Markus  20 juli 2017

Spela in 15-20 minuter, ladda upp på nätet eller skicka mig på CD, DVD eller USB-minne. Det behöver inte vara en sammahängande film, utan kan till exempel vara flera mpg-filer. Tillsammans med filmen skickar du mig ett brev där du berättar om dig och din häst, vad du vill ha hjälp med och vad du vill att jag skall kika extra på.

Jag tittar på filmerna och skickar dig ett brev med mina intryck av vad jag ser, tillsammans med goda råd.

Priset är 300... Läs mer

Tävlingshästar, Utter och kavalleriinspektören

Markus  13 juli 2017

Jag hade för 15 år sedan en underbar bok i min ägo, skriven av en man med det fantastiska namnet Prinz Kraft zu Hohenlohe-Ingelfingen. Rätt omgående när jag köpt boken lånade jag ut den till en bekant och har sedan dess inte sett den. Prins Kraft var en preussisk general under 1800-talet som skrev åtskilliga böcker om det militära tillståndet i Preussen. Av det jag hann läsa i boken minns jag att prinsen inte var nöjd med sakens ordning.

Boken hette ... Läs mer

[ Kommentera ]

Vem vore jag då?

Markus  12 juli 2017

Ibland får jag lust att provrida en sådan där dressyrhäst för flera hundratusen, för att på något sätt förstå vad som skiljer sådan ridning från den ridning jag normalt håller på med. Jag funderar rätt ofta vilken ryttare jag hade varit om jag hade haft en ”bra” häst istället för det brokiga menageri jag ridit genom åren.

Troligen har jag en gång haft en ”bra” häst. Min första... Läs mer

[ 1 kommentar ]

Hovtång FANTASTISK

1 juli 2017

Vill först och främst Tacka för supersnabb leverans

Sen tången WOW den va sjukt lätt jobba med och riktigt vass,,blev så eforisk och lycklig så jag verkade 3 hästar på rad mitt i natta

Så tack igen Markus

[ Kommentera ]

Ridhjälmsdebatten

Markus  10 maj 2017

Få saker diskuteras med samma emfas som ridning utan hjälm. Jag har ridit mycket utan hjälm, men ännu mera med hjälm. Länge har jag varit förvånad över det sätt som debatten förs på. På facebook och andra media kan diskussioner om en ridbild eller artikel helt missa sitt fokus och bli mycket hätsk om ryttaren är barhuvad.

Jag tillhör nog den första generation som är uppvuxen med ridhjälmen som en s... Läs mer

[ 2 kommentarer ]

Mera ...