Design och försäljning av hästutrustning och ridutrustning

Stångbett - Kimblewick-bett

Jag blir mer och mer förtjust i detta bett. Det är lika enkelt att rida på som ett tränsbet men har samma fördelar som ett stångbett. Det glider inte upp mot tänderna utan vrider sig framåt-nedåt i hästens mun. Därmed ligger det mer still än ett tränsbett och blir behagligare för hästen. Det har samma behagliga form på tungfriheten som mina övriga bett, som de flesta hästar trivs med.

I skog och mark är det enklare att hantera än ett stångbett och fungerar tillfredsställande i dressyren för den som inte trivs med dubbla tyglar. Med de korta "skänklarna" har det emellertid inte samma formgivande funktion som ett riktigt stångbett.

Bettet skall användas med kindkedja.

Kimblewick-bettet är ett lätthanterligt bett. Det är ett stångbett med mycket kort underskänkel vilket gör att bettet rör sig likadant i munnen som ett stångbett gör. Samtidigt gör de korta skänklarna att du fortfarande med i det närmaste fullgod effekt kan använda dig av ledande och böjande tygeltag lika bra som med ett tränsbett. Dessa fungerar inte lika bra med enbart stångbett.

Du behöver ingen delta-tygel. Du väljer någon av de tre möjligheterna att fästa tygeln, och provar dig fram tills du hittar det som du och hästen trivs bäst med. Jag upplever att den övre skåran för tygeln sitter för högt upp för att vara riktigt användbar utan brukar råda elever att sätta tygeln antingen i "hela" ringen eller i den nedre skåran. Fäster man drekt i ringen får man ibland problemet att tygeln vrider sig om ringens raka framkant.

Kedjan skall spännas enligt samma grunder som för andra stångbett, vilket jag beskrivit i https://markusholst.com/ridhandboken/11/Utrustning/Kedjan+p%E5+st%E5ngbettet/1562.

Läs mer om stångbett i min ridhandboks avdelning om utrustning
https://markusholst.com/ridhandboken/11/Utrustning