Tränsbett

Friendly Bit Comfort Tränsbett med ringar Tvådelat

Friendly Bit Comfort

Tränsbett med ringar Tvådelat

14 mm

REA 99,- (199,-)

st.
Friendly Tränsbett Tränsbett med ringar Tvådelat

Friendly Tränsbett

Tränsbett med ringar Tvådelat

14 mm

199,-

st.
Friendly Tränsbett Tränsbett med ringar Tredelat

Friendly Tränsbett

Tränsbett med ringar Tredelat

14 mm

199,-

st.
Friendly Tränsbett Oledat med tungfrihet

Friendly Tränsbett

Oledat med tungfrihet

199,-

st.
Friendly Bit Lock Up Tränsbett med ringar

Friendly Bit Lock Up

Tränsbett med ringar

Leden har begränsad rörlighet så det varken kan gå upp i gommen eller bli en "nötknäckare".

249,-

st.
Friendly Bit Lock Up Tränsbett med parerstänger

Friendly Bit Lock Up

Tränsbett med parerstänger

Leden har begränsad rörlighet så det varken kan gå upp i gommen eller bli en "nötknäckare".

269,-

st.
Friendly Tränsbett Tränsbett med parerstänger Tvådelat

Friendly Tränsbett

Tränsbett med parerstänger Tvådelat

14 mm

299,-

st.
Friendly Tränsbett Tränsbett med parerstänger Tredelat

Friendly Tränsbett

Tränsbett med parerstänger Tredelat

14 mm

299,-

st.
Stübben Anatomic 2223

Stübben Anatomic

2223

595,-

st.
Stübben Golden Wing Tvådelat

Stübben Golden Wing

Tvådelat

729,-

st.
Stübben Golden Wing Tredelat

Stübben Golden Wing

Tredelat

729,-

st.

Mina tränsbett

Jag vill sälja tränsbett som jag tror är bra. Därför har jag ett rätt begränsat utbud.

Baucher-bettet är rätt tunnt och används ofta som bridong. Att man fäster sidstycket i den lilla överskänklen gör att bettet inte "trillar nedåt" i munnen utan ligger som det skall även när tygeln hänger. Många hästar, speciellt de med grov tunga, gillar det.

Tränsbetten med parerstänger har den underbara egenskapen att de inte glider runt i munnen, och gör dessutom att ledande tygeltag riktar sig även till kinden på yttersidan. Man får bra med sig hela hästens huvud och därmed hela hästen. Det är mitt favorit-tränsbett.

Ofta anses det att man skall rida med nosgrimma bland annat för att hindra att bettet åker igenom munnen, Jag tycker det är bättre om vi konstruerar bett som inte kan åka genom munnen så vi slipper nosgrimman. Tränsbettet med parerstänger är sådant.

Jag är osäker på om två- eller tredelat bett generellt är bäst. Jag tycker att det tvådelade borde trycka mindre på tungan eftersom det tredelade ju har en mittdel som ligger dikt an på tungan. Med det resonemanget torde de flesta hästar föredra ett tvådelat bett, men det gör de inte varför jag nog har fel.

Vi skall komma ihåg att det finns mycket lite forskning på hur tränsbett verklligen fungerar i hästens mun. Det mesta man hör är folks gissningar, och gissningar är det även när jag uttalar mig. Det är ju mycket svårt att titta in i hästens mun samtidigt som man använder tygeln. Och öppnar man hästens mun, ändras ju plötsligt förutsättningarna. I den tyska tidskriften Pegasus läste jag för några år sedan en artikel där de hade röntgat hästmunnar medan hästen dels var inspänd och dels reds på rullband. Det som noterades var att tränsbettet aldrig låg mitt i munnen och att lederna därför aldrig låg som man trodde. Den obelastade sidan av bettet låg rakt över tungan och den belastade delan parallellt med tygeln.

Bettstorlekar och folktro

Jag lärde mig som pojk att bett får inte vara för smala. Ofta visades ”ardennerbett” upp som avskräckande exempel. Säkert har ni alla sett sådana bett hänga på gamla gårdar. De är oftast onekligen tunna. Inte vet jag om ardennern led av det, men det fick jag höra som barn.

Vad leder de till, om man vet att bett inte får vara för tunna? Såklart köper man det bett som är lite tjockare än de andra. Detta märker ... Läs mer

Om tränsbett

Jag får då och så samtal från kunder om att mina tränsbett är sneda, dvs. att ena delen är kortare än den andre. Det stämmer, men sådana är inte bara mina bett. Alla tränsbett på marknaden har den egenskapen.

Orsaken är att bettets led skall ligga mitt i munnen. Hade bett-delarna varit lika långa hade leden hamnat på ena sidan, vilket ju inte är vad vi vill.

Att detta stämmer märker vi när vi fäller ihop ... Läs mer