Ridsportbutiken : Memory foam

-
12 januari 2021

Jag vill försöka förklara begreppet ”memory foam” och vad som skiljer detta från det skumgummi som finns i många andra permanentstoppade sadlar.

Alla vet ni hur skumgummi fungerar, oberoende av ifall det är en mjuk disk-svamp eller ett hårt liggunderlag: Man kan klämma ihop det, och direkt när man släpper återtar det sin ursprungliga form. Man kan säga att varje lilla bubbla i skumgummit är som en tennisboll som man ju kan klämma ihop men som direkt återtar sin form. Det är vad som krävs för att bollen skall studsa.

De flesta sadlar med permanentstoppade bossor, t.ex. de MH schooler-sadlar jag sålde för några år sedan, har denna typ av skumgummi i bossorna.

Memory foam fungerar annorlunda. Det utvecklades av NASA 1966 som stötdämpare för austronauter och piloter. Så här står det, i översättning, på den engelska wikipedia-sidan

Minneskum består huvudsakligen av polyuretan med ytterligare kemikalier som ökar dess viskositet och densitet. Det kallas ofta "viskoelastiskt" polyuretanskum eller polyuretanskum med låg motståndskraft (LRPu). Skumbubblorna eller ”cellerna” är öppna och skapar effektivt en matris genom vilken luft kan röra sig. Minneskum med högre densitet mjuknar som reaktion på kroppsvärme och gör det möjligt att forma till en varm kropp på några minuter. Nyare skum kan återhämta sin ursprungliga form snabbare.

Man kan, om ni vill, jämföra memory foam med en tennisboll med ett litet hål någonstans, en punkterad boll. Den är lika rund och fin som en frisk boll, man kan klämma ihop den och känna hur luften långsamt pyser ut men när man släpper taget tar det tid innan bollen återfår sin runda form. Dessutom studsar denna boll betydligt sämre än den friska bollen.

Det är denna långsamma förändring man vill åt i memory-foam, oberoende om det är en tempur-madrass, mina bossor eller utrustning för astronauter. Man vill att materialet anpassar sig efter kroppen och att de behåller sin anpassade form även under tillfälliga förändringar.

Dessutom tror jag det är en fördel att bossor och sadlar studsar sämre.

Vill man veta om det är memory foam i bossorna på ens sadeln kan man trycka ihop dem med fingrarna och se hur lång tid det tar innan de återhämtar sig. Sker det per omgående är det inte memory foam.

När man hämtar min sadel från sadelkammaren känns bossorna hårda. När de legat på hästen några minuter, speciellt om man inte har för tjock vojlock, värms de upp och blir mjuka. De anpassar sig nu långsamt efter hästens ryggform och håller denna form under ridpasset. När man sadlar av återtar bossorna långsamt sin ursprungliga form och kan läggas på nästa häst, som de lika fint anpassar sig till.

Det som eventuellt komprimerar bossorna är ryttarens vikt. Om sadeln passar till hästen ligger bossorna an mot ryggen i hela sin bredd med jämt fördelat tryck varför kompressionen blir minimal.

[ Till Ridsportbutiken/MH Barock ]

Mjukare memory foam, som i våra tempur-madrasser, återhämtar sig relativt snabbt efter att trycket försvunnit. Bild från Wikipedia.

Styvare memory foam, som den jag använder i bossorna, behåller formen bättre och återtar sin ursrungliga form långsammare. Bild från Wikipedia.