Ridsportbutiken : Real Men's Riding Wear

-
31 mars 2019

När jag var barn sålde ridsportsaffärer ridkläder för vuxna män. Man hade fortfarande en föreställning att det främst var sådana som red. Många många i min generation hade som första ridbyxor något som Mamma sytt. Fanns det att köpa för flickor och barn var det förminskade kopior av herrmodet.

Så blev jag själv vuxen man och upptäckte hur ridsportsaffärerna förvandlades till modebutiker för små flickor. Går man ni i de större butikerna finns det mängder med dam-ridbyxor i små storlekar och flickiga färger, och så kanske två modeller för vuxna män.

Ibland googlar jag ”men's riding wear” för att se vad som finns ute i världen. Då ser man oftast män i snygga rid-kavajer – men med tighta ridbyxor.

Jag kan berätta en sak för er: Efter hand som gubbmagen växer och rumpan tappar form så minskar lusten till stretchiga och tighta ridbyxor. Jag tyckte rätt illa om dem redan innan jag fyllde 30, men eftersom tighta ridbyxor varit det som funnits sedan jag fyllde 15 så har jag haft tighta ridbyxor.

Genom åren har jag ofta hört om grabbar som vägrar att rida för att de inte vill gå i trikåer. Jag förstår dem. Trikå-grejen är nog en av många saker som gör att ridning idag anses flickigt. Där har western-ridningen en fördel eftersom trikå-modet inte har nått dit

I många år har jag drömt om att ta fram en ridkollektion för män. En kollektion som ser manlig ut.

Jag skulle vilja göra de där ridkläderna som James Dean hade burit om ”Ung rebell” varit en dressyr-film

Jag skulle vilja göra ridbyxorna som Mick Jagger hade haft på skivomslaget till LPn ”Jump the world”.

Jag skulle vilja göra ridkläder som de 16-åriga dressyr-grabbarna kan ta på sig och känna sig som tuffaste killen i staden.

Jag vill göra ridkläderna så denne killes kompisar vill börja rida, för att få bära kläderna på riktigt.

Detta vill jag göra, på ett sådant sätt så det ändå ser ut som ridkläder som passar i vår europeiska ridning.

Längre än så kommer jag aldrig i mina tankar, för när jag skall designa mina ridkläder blir det helt blankt i huvudet. Jag har aldrig ”förstått” det där med mode och kläder. Jag har ingen aning om hur ridkläder som jag skulle vilja ha skall se ut. Än mindre kan jag sätta mig in i hurdana ridkläder andra gubbar skulle vilja ha.

Men det är en vacker dröm, och en dröm som ändå känns viktig.