Ridsportbutiken : Vad är det för märke?

«Föregående - Nästa»
11 december 2018

Jag får ofta den frågan, speciellt om mina hovslagarverktyg.

- Vad är det för märke?

Ja, vad svarar man?

Jag förstår frågan. Kunden vill förvissa sig om att varorna har kvalitet. De är förvånade över det låga priset.

Vilket märke är det då? - Allt eller inget.

Det mesta av mina hovslagarverktyg, bett, huvudlag mm tillverkas likt det mesta av världens ridsportsutrustning i Pakistan. Jag har sedan mer än 10 år ett gott samarbete med en fabrikör där nere. Han tillverkar utrustning för en rad ledande europeiska företag. Det betyder att han löpande stansar, etsar eller på annat sätt märker upp sina produkter med en känd logga från något företag. Ibland har jag av misstag fått en sådan, vilket jag artigt sänt till rättmätig butik.

Vilka dessa företag är vill jag inte berätta. Jag vill inte profitera på deras namn.

Varför har då inte jag något märke på mina saker? Det är väl främst av två saker.

Det ena är att jag i tid inte tänkte på att bygga mig ett varumärke. Jag nöjde mig med att sälja bra grejer. När jag startade min lilla webb-shop visste jag ju inget om hur man bygger varumärken eller liknande. Jag har ju ingen utbildning på någon handelshögskola eller liknande. Jag utbildade mig ju till ridlärare, inte till handlare.

Det andra skälet är att jag faktiskt har försökt. Ett tag märkte jag mina grejer med ”Markus Holst”. Detta betraktades inte som ett varumärke utan folk tyckte att de gjorde obetald reklam för mig. Därför har jag försökt med lite andra namn/märken på mina varor varpå folk frågar om det bara är ett namn jag hittat på eller om det är ett riktigt märke.

Då gav jag upp vaurmärkesbyggandet.

Alla varumärken är namn som någon hittat på. De är inte gudagivna.

Ingen tycker de gör reklam för någon om det står Herm. Sprenger på bettet eller Stübben på huvudlaget eller Passier på sadeln eller Dior på klänningen eller något annat namn på tillverkaren av saken. Men stod det mitt namn på saker jag designat, då ansågs det som reklam.

Jag måste erkänna att jag känner mig besviken över det. Troligen beror det på att folk ser mig som handlare, inte som tillverkare eller designer. Ingen har något emot att det står Volvo på deras volvo, men de vill helst inte ha en dekal från bilhandlaren i bakrutan.

Varför är mina hovslagargrejer så billiga då, om de är bra? Vänd på frågan istället och fråga de mer kända märkena varför deras varor är så onödigt dyra. Jag hamnar i ett moment 22 vad gäller priset på hovslagarverktyg: Är de billiga vågar ingen köpa i tron att det är skräp men skulle jag fyrfaldiga priserna skulle ändå ingen köpa utan hellre välja ett märke vars namn de känner.

Mina hovslagargrejer är bra. Jag nöjer mig med det.

Hälsningar,
Markus Holst